W skrócie:
Charakterystyczna z wyglądu sałata rzymska to jedno z najsmaczniejszych warzyw. Jej długie, jędrne liście mają delikatnie orzechowy posmak i znakomicie łączą się z wieloma składnikami. Często sięgam po tę sałatkę i łączę ją z kremowym sosem i chrupiącymi pestkami dyni, słonecznika lub orzechami. Przy tym zrobisz ją w 15 minut. Nawet mając niewiele czasu, możesz zagwarantować sobie porcję witamin i błonnika. Jeśli masz ochotę na coś prostego, ale jednocześnie obłędnie smacznego, sałata z sałaty rzymskiej będzie idealnym wyborem.
Sałatka z sałaty rzymskiej — przepis do obiadu
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
1 główka sałaty rzymskiej,
100 g sera feta,
2 łyżki uprażonych orzechów włoskich lub pekan wedle uznania,
1/2 czerwonej cebuli,
8–10 pomidorków koktajlowych,
1/2 ogórka szklarniowego,
3 łyżki czarnych oliwek,
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
1 łyżka soku z cytryny,
1/2 łyżeczki musztardy dijon,
sól i pieprz do smaku.
Jak zrobić sałatę z sałaty rzymskiej?
Sposób przygotowania:
Na początku umyj i osusz sałatę rzymską, a następnie porwij ją na mniejsze kawałki.
Umyj i obierz z łupin czerwoną cebulę. Opłucz ją pod bieżącą wodą. Pokrój w cienkie piórka, a pomidorki koktajlowe na połówki.
Ogórka szklarniowego obierz i pokrój w plastry. Czarne oliwki poszatkuj w plasterki.
Ser feta pokrusz na mniejsze kawałki lub pokrój w drobną kostkę.
Posiekaj orzechy na większe kawałki. Na suchej patelni upraż posiekane orzechy przez 2–3 minuty, aż lekko się zarumienią i nabiorą intensywniejszego smaku.
Do słoika wlej oliwę lub olej, sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz. Szczelnie zakręć i energicznie potrząśnij. Dokładnie połącz składniki, aż powstanie jednolity sos.
W dużej misce wymieszaj sałatę z cebulą, pomidorkami, ogórkam, oliwkami i chrupiącymi orzechami.
Polej dressingiem i delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj fetę i jeszcze raz lekko wymieszaj.
Gotową sałatę z sałaty rzymskiej podawaj na lekką przystawkę np.: do grillowanego kurczaka.
Kulinaria

Niech ten prosty przepis zachęci cię do zrobienia dobrze doprawionej porcji warzyw. Połączenie uprażonych orzechów, kremowej fety i chrupiących warzyw nadaje sałatce obfitość tekstur i smaków. To znakomity wybór na lunch, lekką przystawkę lub kolację. Mam nadzieję, że przekonasz się, jak niewiele trzeba, aby rozsmakować się w warzywach.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!