Weź sałatę rzymską i zrób zieloną przystawkę. Lekka, kolorowa i sycąca sałata do obiadu. Zajadaj się nią z porcją grillowanego mięsa

Anna Daniluk
Na obiad możesz zjeść smakowitą sałatkę z sałaty rzymskiej. Dodaj do niej usmażone krewetki, kurczaka lub soczysty stek, a zyskasz pełnowartościowe danie.
Na obiad możesz zjeść smakowitą sałatkę z sałaty rzymskiej. Dodaj do niej usmażone krewetki, kurczaka lub soczysty stek, a zyskasz pełnowartościowe danie. azerbaijan stockers/freepik.com/zdjęcie ilustracyjne
Masz ochotę na lekką, zdrową i ekspresową sałatkę? Sałata z sałaty rzymskiej to idealna propozycja na urozmaicenie obiadu. Chrupiąca, świeża i pełna aromatycznych dodatków będzie rewelacyjną przystawką. Sprawdź ten prosty przepis i przekonaj się, jak niewiele potrzeba, by stworzyć prawdziwą kulinarny majstersztyk.

W skrócie:

Charakterystyczna z wyglądu sałata rzymska to jedno z najsmaczniejszych warzyw. Jej długie, jędrne liście mają delikatnie orzechowy posmak i znakomicie łączą się z wieloma składnikami. Często sięgam po tę sałatkę i łączę ją z kremowym sosem i chrupiącymi pestkami dyni, słonecznika lub orzechami. Przy tym zrobisz ją w 15 minut. Nawet mając niewiele czasu, możesz zagwarantować sobie porcję witamin i błonnika. Jeśli masz ochotę na coś prostego, ale jednocześnie obłędnie smacznego, sałata z sałaty rzymskiej będzie idealnym wyborem.

Sałatka z sałaty rzymskiej — przepis do obiadu

Liczba porcji: dla 2 osób.

Czas przygotowania: 15 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 główka sałaty rzymskiej,

  • 100 g sera feta,

  • 2 łyżki uprażonych orzechów włoskich lub pekan wedle uznania,

  • 1/2 czerwonej cebuli,

  • 8–10 pomidorków koktajlowych,

  • 1/2 ogórka szklarniowego,

  • 3 łyżki czarnych oliwek,

  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,

  • 1 łyżka soku z cytryny,

  • 1/2 łyżeczki musztardy dijon,

  • sól i pieprz do smaku.

Jak zrobić sałatę z sałaty rzymskiej?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku umyj i osusz sałatę rzymską, a następnie porwij ją na mniejsze kawałki.

  2. Umyj i obierz z łupin czerwoną cebulę. Opłucz ją pod bieżącą wodą. Pokrój w cienkie piórka, a pomidorki koktajlowe na połówki.

  3. Ogórka szklarniowego obierz i pokrój w plastry. Czarne oliwki poszatkuj w plasterki.

  4. Ser feta pokrusz na mniejsze kawałki lub pokrój w drobną kostkę.

  5. Posiekaj orzechy na większe kawałki. Na suchej patelni upraż posiekane orzechy przez 2–3 minuty, aż lekko się zarumienią i nabiorą intensywniejszego smaku.

  6. Do słoika wlej oliwę lub olej, sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz. Szczelnie zakręć i energicznie potrząśnij. Dokładnie połącz składniki, aż powstanie jednolity sos.

  7. W dużej misce wymieszaj sałatę z cebulą, pomidorkami, ogórkam, oliwkami i chrupiącymi orzechami.

  8. Polej dressingiem i delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj fetę i jeszcze raz lekko wymieszaj.

  9. Gotową sałatę z sałaty rzymskiej podawaj na lekką przystawkę np.: do grillowanego kurczaka.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Niech ten prosty przepis zachęci cię do zrobienia dobrze doprawionej porcji warzyw. Połączenie uprażonych orzechów, kremowej fety i chrupiących warzyw nadaje sałatce obfitość tekstur i smaków. To znakomity wybór na lunch, lekką przystawkę lub kolację. Mam nadzieję, że przekonasz się, jak niewiele trzeba, aby rozsmakować się w warzywach.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni