Smaczna odskocznia od nudnych obiadów. Przepis na delikatne i wilgotne pulpety z indyka w sosie pomidorowym

Anna Moyseowicz
Pulpeciki to propozycja na sycący, rozgrzewający obiad.
Pulpeciki to propozycja na sycący, rozgrzewający obiad. IngridsI/ Getty Images
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym to doskonała opcja na sycący, domowy, ale zarazem niecodzienny obiad, który zachwyci wszystkich domowników. Tak przygotowane pulpeciki dzięki jednemu trikowi są miękkie i wilgotne w środku, a jednocześnie niezbyt tłuste. Sprawdź przepis na pyszne, pełne smaku pulpety z indyka w sosie pomidorowym.

Spis treści

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym posmakują i młodszym, i starszym. To danie można dowolnie doprawić, dzięki czemu trafi w gusta każdego. Co więcej, mięso z indyka, podobnie jak sos pomidorowy to nie tylko smaczny, ale i zdrowy wybór.

Przepis na pulpety z indyka w sosie pomidorowym

Czas przygotowania: 1 godzina 20 minut
Liczba porcji: 6
Poziom trudności: średni

Czytaj też: Gotowane pulpety w sosie pieczarkowym jak z baru mlecznego. Prosty przepis na sycący obiad. Pyszne danie dla fanów grzybów

Składniki na pulpety z indyka:

  • 1 kilogram mięsa mielonego z indyka,
  • 1 jajko,
  • 3 cebule,
  • 1 bułka pszenna,
  • 2 szklanki mleka,
  • 5-6 łyżek bułki tartej,
  • 5 łyżek mąki,
  • 5 łyżek oleju,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta wędzonej papryki słodkiej w proszku,
  • szczypta pieprzu ziołowego.

Składniki na sos pomidorowy:

  • 6 pomidorów albo 2 puszki pomidorów w kawałkach,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 4 ząbki czosnku,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta cukru.

Sprawdź: Smak tradycji w twojej kuchni. Wypróbuj przepis na pulpety w sosie koperkowym. Sposób na domowy obiad jak u mamy

Jak przygotować pulpety z indyka w sosie pomidorowym?

  1. Zagrzej mleko.
  2. Bułkę (może być czerstwa) włóż do miseczki i zalej gorącym mlekiem. Poczekaj, aż nim nasiąknie.
  3. W międzyczasie cebulę obierz i pokrój w kostkę. Podsmaż na dwóch łyżkach oleju.
  4. Do dużej miski przełóż mięso mielone. Odciśnij bułkę z mleka i dołóż do mięsa, dzięki niej pulpeciki będą wilgotne w środku. Przełóż z patelni zeszkloną cebulę wraz z tłuszczem. Dodaj bułkę tartą, wbij jajko, wsyp przyprawy.
  5. Masę dobrze wyrabiaj. Jeżeli jest zbyt rzadka, dosyp więcej bułki tartej.
  6. Z masy mięsnej uformuj niewielkie kuleczki.
  7. Mąkę przesyp do głębokiego talerza. Obtocz w niej kuleczki.
  8. Trzy łyżki oleju rozgrzej na patelni. Podsmażaj pulpeciki po kilka minut z każdej strony. Wykładaj na talerz wyłożony papierem albo na kratkę, by nie były tłuste.
  9. Rozpocznij przygotowywanie sosu. Cebule obierz i pokrój w kostkę, podsmaż na oliwie.
  10. Do cebuli wlej pomidory z puszki lub dodaj świeże pomidory pokrojone w kostkę.
  11. Przeciśnij przez praskę czosnek i dodaj na patelnię, dopraw. Mieszaj całość i gotuj na niewielkim ogniu pod przykryciem około 15 minut.
  12. Dodaj do sosu pulpeciki i duś około 15 minut, od czasu do czasu mieszając całość.

Z czym podawać pulpety z indyka w sosie pomidorowym?

Pulpety w sosie można podawać z makaronem, ryżem, pasują również do kopytek i klusek śląskich. Będą też wyśmienicie smakować z pieczywem, na przykład świeżym chlebem. Tuż przed podaniem warto posypać je parmezanem i natką pietruszki.

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni