Spis treści
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym posmakują i młodszym, i starszym. To danie można dowolnie doprawić, dzięki czemu trafi w gusta każdego. Co więcej, mięso z indyka, podobnie jak sos pomidorowy to nie tylko smaczny, ale i zdrowy wybór.
Przepis na pulpety z indyka w sosie pomidorowym
Czas przygotowania: 1 godzina 20 minut
Liczba porcji: 6
Poziom trudności: średni
Składniki na pulpety z indyka:
- 1 kilogram mięsa mielonego z indyka,
- 1 jajko,
- 3 cebule,
- 1 bułka pszenna,
- 2 szklanki mleka,
- 5-6 łyżek bułki tartej,
- 5 łyżek mąki,
- 5 łyżek oleju,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- szczypta wędzonej papryki słodkiej w proszku,
- szczypta pieprzu ziołowego.
Składniki na sos pomidorowy:
- 6 pomidorów albo 2 puszki pomidorów w kawałkach,
- 2 cebule,
- 2 łyżki oliwy,
- 4 ząbki czosnku,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- szczypta cukru.
Jak przygotować pulpety z indyka w sosie pomidorowym?
- Zagrzej mleko.
- Bułkę (może być czerstwa) włóż do miseczki i zalej gorącym mlekiem. Poczekaj, aż nim nasiąknie.
- W międzyczasie cebulę obierz i pokrój w kostkę. Podsmaż na dwóch łyżkach oleju.
- Do dużej miski przełóż mięso mielone. Odciśnij bułkę z mleka i dołóż do mięsa, dzięki niej pulpeciki będą wilgotne w środku. Przełóż z patelni zeszkloną cebulę wraz z tłuszczem. Dodaj bułkę tartą, wbij jajko, wsyp przyprawy.
- Masę dobrze wyrabiaj. Jeżeli jest zbyt rzadka, dosyp więcej bułki tartej.
- Z masy mięsnej uformuj niewielkie kuleczki.
- Mąkę przesyp do głębokiego talerza. Obtocz w niej kuleczki.
- Trzy łyżki oleju rozgrzej na patelni. Podsmażaj pulpeciki po kilka minut z każdej strony. Wykładaj na talerz wyłożony papierem albo na kratkę, by nie były tłuste.
- Rozpocznij przygotowywanie sosu. Cebule obierz i pokrój w kostkę, podsmaż na oliwie.
- Do cebuli wlej pomidory z puszki lub dodaj świeże pomidory pokrojone w kostkę.
- Przeciśnij przez praskę czosnek i dodaj na patelnię, dopraw. Mieszaj całość i gotuj na niewielkim ogniu pod przykryciem około 15 minut.
- Dodaj do sosu pulpeciki i duś około 15 minut, od czasu do czasu mieszając całość.
Z czym podawać pulpety z indyka w sosie pomidorowym?
Pulpety w sosie można podawać z makaronem, ryżem, pasują również do kopytek i klusek śląskich. Będą też wyśmienicie smakować z pieczywem, na przykład świeżym chlebem. Tuż przed podaniem warto posypać je parmezanem i natką pietruszki.
Patelnie w najlepszych cenach
Materiały promocyjne partnera
Wideo