Na obiad podaj najlepsze kotlety po zbójnicku. Zrób pożywny posiłek dla fanów pieczarek. Oto sprawdzony przepis na schabowe zrobione inaczej

Zobacz, jak zrobić pyszne kotlety po zbójnicku na obiad. W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania.
Zobacz, jak zrobić pyszne kotlety po zbójnicku na obiad. W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania. Katarzyna Puczyńska
Kotlety po zbójnicku to przepyszne danie obiadowe, którym z powodzeniem możesz ugościć na co dzień i od święta. Z tym niezawodnym przepisem przygotujesz je bez trudu. Wystarczy zapiec schabowe z wyrazistym farszem i serem. Ważna jest także odpowiednia panierka. Sprawdź, jakie są smaczne i soczyste. Wypróbuj przepis na schabowe inaczej.

W skrócie:

Schabowe inaczej. Sprawdzony przepis na obiad z mięsem

Znudziły ci się zwykłe schabowe? Polecam oryginalny przepis na kotlety po zbójnicku. To usmażone mięso w delikatnie pikantnej panierce, zapieczone z farszem i żółtym serem. Danie jest wyraziste w smaku, sycące i idealne zarówno na co dzień jak i na specjalne okazje czy imprezę. Przygotowanie takiego obiadu nie powinno sprawić ci trudności. Kotlety możesz podać np. z frytkami lub pieczonymi ziemniakami i surówką.

Przepis na kotlety po zbójnicku

Czas przygotowania: ok. 1 godzina.
Porcja na: 4 kotlety.
Poziom trudności: średni.

Składniki:

  • 4 kawałki schabu o grubości ok. 1 cm,
  • 400 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 1 papryka słodka lub ostra,
  • 50 g żółtego sera np. gouda,
  • olej lub smalec do smażenia,
  • szczypiorek do posypania,
  • szczypta soli i pieprzu,

Panierka:

  • 1 jajko,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • ok. 1/3 łyżeczki ostrej papryki.

Jak zrobić kotlety schabowe po zbójnicku?

Przygotowanie mięsa:

  1. Kawałki schabu o grubości ok. 1 cm rozbij tłuczkiem.
  2. Posyp mięso solą i pieprzem.
  3. Weź dwa naczynia: do pierwszego wsyp bułkę tartą i mąkę pszenną, wymieszaj.
  4. Do drugiego naczynia wbij jajko, wsyp słodką i ostrą paprykę i wymieszaj widelcem.
  5. Panieruj kotlety najpierw w jajku, a później w bułce z mąką.
  6. Smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Przygotowanie kotletów po zbójnicku:

  1. Pieczarki umyj, oczyść i pokrój na plasterki.
  2. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
  3. Paprykę umyj i usuń z niej nasiona. Pokrój w kostkę.
  4. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, podsmaż pieczarki, cebulę i paprykę. Posyp szczyptą soli i pieprzu.
  5. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu do zapiekania ułóż usmażone kotlety.
  6. Wyłóż na kotlety podsmażone warzywa, a wierzch przykryj startym serem.
  7. Wstaw kotlety do nagrzanego piekarnika na 180 stopni Celsjusza. Wyjmij, jak tylko ser się ładnie zapiecze (po ok. 15 minutach).
  8. Podawaj kotlety po zbójnicku na ciepło, posypane posiekanym szczypiorkiem.

Czytaj także: Perfekcyjny kotlet schabowy za każdym razem. Przepis na soczysty i chrupiący kotlet schabowy

Zobacz, jak zrobić pyszne kotlety po zbójnicku na obiad. W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania.

Na obiad podaj najlepsze kotlety po zbójnicku. Zrób pożywny ...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni