Sałatka z krewetkami na grilla. Zobacz przepis na smakowitą sałatkę na przyjęcia. Rozsmakuj się w niebanalnym połączeniu składników

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wśród produktów zestawionych z krewetkami jest awokado, rukola i liście szpinaku.
Wśród produktów zestawionych z krewetkami jest awokado, rukola i liście szpinaku. materiały prasowe Wydawnictwa Buchmann
Prosta i szybka w przygotowaniu sałatka urozmaici smak dań z grilla. Szczególnie krewetki zestawione ze szpinakiem, awokado i czerwoną sałatą mogą zadziwić gości. Przepis na wyjątkową sałatkę pochodzi z książki „Sałatki. Zdrowe i kolorowe” opublikowanej przez wydawnictwo Buchmann. Zobacz przepis na pyszną sałatkę z krewetkami i rukolą.

W skrócie

Książka „Sałatki. Zdrowe i kolorowe” to opracowanie zbiorowe, które proponuje przekąski na różne okazje i z zastosowaniem różnorodnych produktów spożywczych. Wśród nich znajdują się przepisy z rybami, owocami morza i sezonowymi warzywami. Sałatka z krewetek z rukolą, szpinakiem i awokado to prawdziwy rarytas, który podkreśli smak grillowanych warzyw. Wypróbuj prosty przepis idealny na majówkę.

Sałatka z krewetkami z rukolą – przepis na imprezę

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 200 g mrożonych krewetek koktajlowych, obranych i oczyszczonych,
  • 1 garść rukoli,
  • 1 garść liści szpinaku baby,
  • 1/2 awokado,
  • 1/2 limonki,
  • 2 liście czerwonej sałaty,
  • kilka gałązek koperku,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sok z 1 cytryny,
  • masło do smażenia.

Jak zrobić sałatkę z krewetkami?

Przygotowanie:

  1. Krewetki włożyć do miski z letnią wodą, rozmrozić, następnie opłukać i osuszyć.
  2. Czosnek drobno posiekać i smażyć na rozgrzanym maśle przez pół minuty.
  3. Po tym czasie dodać krewetki i smażyć przez 2 minuty na dużym ogniu, mieszając, tak by usmażyły się z każdej strony.
  4. Dodać sok z cytryny, zmniejszyć ogień do średniego i smażyć jeszcze minutę, wciąż mieszając.
  5. Zestawić z ognia i ostudzić.
  6. Obraną połówkę awokado przekroić wzdłuż na pół, następnie w poprzek na plasterki.
  7. Sałatę porwać na małe kawałki.
  8. Koperku nie siekać, tylko podzielić gałązki na mniejsze części.
  9. Do miski włożyć rukolę, szpinak, sałatę, awokado, krewetki i koperek, wymieszać.
  10. Sałatkę udekorować cząstkami limonki.

„Sałatki. Zdrowe i kolorowe” – przepisy z rybami

Wśród przepisów na sałatki uwzględniające ryby wydawnictwo przewidziało sałatkę z tuńczyka w sałacie z fasolą barlotti, a także sałatkę z wędzonego łososia z dodatkiem rukoli, roszponki i pomidorów. Przygotowując sałatki, warto sięgać po produkty wysokiej jakości, aby przygotowane danie podbiło kubki smakowe zaproszonych gości.

Przepis udostępniono dzięki uprzejmości Wydawnictwa Buchmann.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Podawaj swoje potrawy na pięknych naczyniach

od 7 lat
Wideo

Sałatka z młodych ziemniaków. Idealna do dań z grilla

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

I
Ilona
Brzmi smakowicie na kolejnego grilla może przygotuje. Osttanio jedliśmy karkówkę, pierś z kurczaka, sałate lodową z warzywami a do picia cisowianke z cytryną i miętą. Fajnie było sobie posiedzieć w gronie najbliższych i zjeść coś dobrego. Oby jak najwięcej takich spotkań.