Spis treści
Każdego dnia warto wzbogacić dietę o sałatki i surówki, by dostarczyć naszemu organizmowi porcję cennych witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego. Dzięki temu poprawimy naszą przemianę materii, odporność czy wygląd skóry. Wypróbuj przepis na lekką sałatkę z tuńczykiem i jajkiem. Jest pyszna, zdrowa i pożywna. Proponuję dodać do niej rzodkiewkę, pomidora i czerwoną cebulę. Możesz podać ją samą lub z kromką ulubionego pieczywa.
Polecam także: Przepisy na pastę, tosty oraz sałatkę z awokado i jajkiem
Przepis na sałatkę z tuńczykiem i jajkiem
czas przygotowania: ok. 15 minut
porcja dla 2 osób
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 160 g tuńczyka w oliwie z oliwek z puszki,
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- mała główka sałaty,
- kilka rzodkiewek,
- 1 duży pomidor,
- mała czerwona cebula
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.
Może cię także zainteresować:
Jak zrobić sałatkę z tuńczykiem i jajkiem?
- Umyłam i osuszyłam warzywa.
- Liście sałaty podzieliłam na mniejsze kawałki i porozkładałam na dwa talerze.
- Pokroiłam pomidora w kostkę i podzieliłam na dwa talerze.
- Pokroiłam rzodkiewkę i cebulę i również rozdzieliłam na porcje.
- Tuńczyka wyjęłam z zalewy i poukładałam na talerzach.
- Jajko obrałam i pokroiłam w ćwiartki. Ułożyłam na sałatce.
- W miseczce wymieszałam oliwę z oliwek ze szczyptą soli i pieprzu. Polałam sałatkę.
Zobacz także: Sałatka jajeczna. Wypróbuj przepis na ekspresową sałatkę na Wielkanoc i nie tylko. Zrobisz ją w 15 minut
Dania bez mięsa - polecane przepisy
Nie masz ochoty na długie gotowanie? Szukasz pomysłu na lekki obiad bez mięsa lub pożywną sałatkę? Mam dla ciebie kilka podpowiedzi na proste do przygotowania dania. Możesz skorzystać z naszej listy polecanych przepisów i szybko zrobić sobie pyszną potrawę.
Polecane przepisy na lekkie dania:
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni: