W skrócie
Puszysty, pięknie wyrośnięty muffin, najlepiej z płynnym środkiem, to moja ulubiona przekąska do kawy. Mogę jeść je przez cały rok, ale przed świętami Bożego Narodzenia obowiązkowo sięgam po wersję piernikową. Lubię też obdarowywać świątecznymi muffinami znajomych. Zwłaszcza że w środku czeka na nich mała, słodka niespodzianka: nadzienie z czekośliwki lub jeśli wolisz - z powideł śliwkowych. Piernikowymi muffinami możesz zajadać się przez cały grudzień albo upiec je w święta, zawinąć w celofan, zawiązać wstążkę i dodawać do prezentów dla najbliższych.
Muffiny piernikowe z powidłami śliwkowymi - przepis na słodką przekąskę
Czas przygotowania: 30 minut
Pieczenie: 20 minut
Porcja: 12 sztuk
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżka przyprawy do piernika
- łyżeczka cynamonu
- opakowanie cukru wanilinowego
- 2 jajka
- 100 ml maślanki
- 100 ml mleka
- 100 ml oleju
- łyżka miodu
Nadzienie:
- Kilka łyżek powideł śliwkowych lub domowej czekośliwki, np. z tego przepisu
- łyżeczka kakao
Zobacz także: Tradycyjny piernik staropolski na Boże Narodzenie
Jak zrobić muffiny piernikowe z powidłami śliwkowymi?
- Nastawiłam piekarnik z termoobiegiem na 180 stopni i przygotowałam 12 papilotek na muffiny.
- Wymieszałam wszystkie suche składniki na muffiny: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, cynamon i cukier wanilinowy.
- Mleko i miód podgrzałam w rondelku na małym ogniu, aby miód się rozpuścił i oba składniki połączyły.
- Do miski wlałam maślankę (powinna być w temperaturze pokojowej) i olej, następnie wbiłam jajka i dodałam ciepłe mleko z miodem. Wymieszałam składniki rózgą.
- Do mokrych składników dodałam suche i ponownie, delikatnie wymieszałam całość.
- Jako nadzienia używam czekośliwki własnej produkcji, ale jeśli w tym roku nie został Ci ani jeden słoik, przygotuj szybką wersję z gotowych powideł śliwkowych. Połącz je z łyżeczką kakao lub zagotuj w rondelku z kilkoma kostkami gorzkiej czekolady.
- Do każdej papilotki nałożyłam dużą łyżkę surowego ciasta, następnie niecałą łyżeczkę czekośliwki i kolejną łyżkę ciasta.
- Wstawiłam muffiny do piekarnika i piekłam je nieco ponad 20 minut, sprawdzając suchość patyczkiem.
- Muffiny z polewą trudno zabrać ze sobą do pracy albo zapakować na mini prezent, dlatego z niej zrezygnowałam. Zamiast tego można posypać je cukrem pudrem lub ułożyć na nich orzechy.

Hummus z suszonymi pomidorami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?