Aromatyczna przyprawa do piernika do zrobienia w 5 minut. Wypróbuj przepis na dodatek do ciast i deserów. Ten zapach jest lepszy niż perfumy

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Aromatyczna przyprawa do piernika może być wykorzystana do ciast, deserów i gorącej czekolady.
Aromatyczna przyprawa do piernika może być wykorzystana do ciast, deserów i gorącej czekolady. Anna Daniluk
Najlepsza przyprawa do piernika przygotowana jest na bieżąco z szybko zmielonych składników. Najlepiej zrobić ją bez dodatku cukru i ciemnego kakao, a te składniki spotkać można w przyprawach dostępnych w sklepach spożywczych. Zobacz przepis na domową przyprawę do piernika bez anyżu.

W skrócie

Szybka i aromatyczna przyprawa do piernika może być zrobiona ze składnikami w różnych proporcjach. Niektórzy smakosze wolą dodać więcej zmielonych goździków na rzecz imbiru lub zwiększyć ilość startej gałki muszkatołowej. Wedle upodobania można zrobić przyprawę do piernik z dodatkiem gwiazdki anyżu albo zrezygnować z dodatku czarnego pieprzu. Warto pamiętać, że goździki są twardymi przyprawami, więc zanim włoży się je do młynka, można delikatnie utłuc je w moździerzu. Zobacz przepis na domową przyprawę do piernika.

Przyprawa do piernika – przepis nie tylko do ciasta

Liczba porcji: 1 słoiczek.
Czas przygotowania: 5 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 łyżki mielonego cynamonu,
  • 1 łyżka mielonego imbiru,
  • 1 łyżeczka mielonych goździków,
  • 1 łyżeczka ziaren kardamonu,
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżka mielonego ziela angielskiego,
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu.

Jak zrobić przyprawę do piernika?

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli używacie przypraw w całości, to trzeba utłuc je w moździerzu na drobny proszek lub zmielić przy pomocy mini blendera z ostrzem w kształcie litery S.
  2. Następnie należy przełożyć je do umytego i wysuszonego słoiczka i szczelnie zakręcić.
  3. Korzystając z mielonych przypraw, można wymieszać składniki bezpośrednio w słoiku.
  4. Gotową przyprawę do piernika należy przechowywać w suchym i ciemnym miejscu.

Ile przyprawy do piernika użyć na 1 kg mąki?

W zależności od mocy przyprawy należy wykorzystać 2 lub 4 łyżeczki przyprawy do piernika na 1 kg mąki. Jeśli korzystacie z mąki razowej przy zagniataniu ciasta piernikowego, możecie dodać jedną łyżeczkę więcej, aby ciasto było miało wyrazistszy aromat.

Przyprawa do domowego piernika

Zachęcam, aby wykorzystać domową przyprawę do tradycyjnego piernika staropolskiego, który zagniata się minimum 2 tygodnie przed pieczeniem. Można ją także użyć do szybkiego piernika z dodatkiem przecieru jabłkowego lub do domowych pierniczków świątecznych.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Uprawa warzyw w czerwcu - bez tego nie będzie dobrych zbiorów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.