Obłędna czekośliwka – przysmak ze słoiczka, który chce się wyjadać łyżkami. Poznaj przepis na pyszne powidła śliwkowe z czekoladą

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Domowe powidła pachnące śliwkami i czekoladą. Zobacz, jak zrobić czekośliwkę. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Domowe powidła pachnące śliwkami i czekoladą. Zobacz, jak zrobić czekośliwkę. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Czekośliwka to wyjątkowy pomysł na przetwory ze śliwek. Dodatek czekolady sprawia, że owoce te smakują wyśmienicie. Po prostu palce lizać! Możesz jeść ją z pieczywem, placuszkami, naleśnikami lub wyjadać łyżeczka prosto ze słoiczka. Jest także znacznie prostsza i szybsza do przygotowania niż tradycyjne dżemy. Przekonaj się i wypróbuj przepis na powidła śliwkowe z czekoladą.

Spis treści

Przetwory ze śliwek – prosty przepis na powidła

Sezon na śliwki trwa od sierpnia do końca października. Smak tych pysznych i bardzo zdrowych owoców warto zachować na dłużej i przygotować z nich przetwory. Mam dla ciebie sprawdzony przepis na powidła śliwkowe z dodatkiem kakao i czekolady, czyli na tzw. czekośliwkę. Smakuje wybornie ze świeżym pieczywem lub śniadaniowymi placuszkami. Sprawdzi się także do przełożenia tortu czy do deserów. Polecam zrobić te powidła w wersji mało słodkiej, z dobrej jakości gorzką czekoladą. Najlepiej będą smakować ze śliwek węgierek.

Przepis na czekośliwkę

czas przygotowania: ok. 3 godziny
liczba porcji: 3 słoiczki półlitrowe
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 2 kg śliwek,
  • 400 g cukru (jeśli chcesz zrobić bardzo słodkie powidła, dodaj 500 g cukru),
  • 80 g gorzkiej czekolady,
  • 4 łyżki kakao,
  • opcjonalnie 2 łyżki cukru waniliowego.

Jak zrobić powidła śliwkowe z czekoladą, czyli czekośliwkę?

  1. Przygotowanie powideł zacznij od umycia śliwek. Przekrój je na pół i wyjmij pestki.
  2. Włóż śliwki do wysokiego garnka i zmiksuj blenderem.
  3. Postaw garnek na małym ogniu.
  4. Gotuj przez około półtorej godziny, raz na jakiś czas mieszając.
  5. Dodaj do powideł cukier i gotuj jeszcze pół godziny.
  6. Wsyp kakao i dodaj czekoladę, wymieszaj dokładnie powidła i gotuj około pół godziny.
  7. Jeszcze ciepłe powidła przelej do czystych słoiczków. Zakręć i odwróć do góry dnem.
  8. Pozostaw powidła do przestudzenia. Czekośliwka jest gotowa. Smacznego!

Przetwory ze śliwek

Ze śliwek można zrobić słodkie powidła, które stanowią pyszny dodatek do kanapek, naleśników, placków, drożdżówek i ciast. Możesz wykorzystać je do przygotowania np. ciasta pleśniak.

Śliwki nadają się także na wytrawne przetwory, takie jak:

  • ketchup,
  • chutney,
  • śliwki w occie,
  • śliwkowa nalewka.

Warto wiedzieć, że najpopularniejsze śliwki do przygotowania przetworów to śliwki węgierki, mirabelki, renklody.

Jak zrobić powidła śliwkowe? Poznaj 4 spososby

Domowe powidła śliwkowe to prawdziwy rarytas. Ich wykonanie może z początku wydawać się trudne i pracochłonne, jednak nic bardziej mylnego. Gdy opanujemy kilka podstawowych zasad, zobaczymy, że to bardzo satysfakcjonujące zajęcie. Takie własnoręcznie przyrządzone powidła osłodzą każdy jesienny czy zimowy dzień.

Powidła śliwkowe możemy zrobić na cztery sposoby::

  1. Klasyczne powidła śliwkowe bez cukru – takie powidła robi się długo, owoce smażymy w garnku nawet ok. 6 godzin, regularnie mieszając, aż będą miały odpowiednią konsystencję.
  2. Powidła śliwkowe z cukrem i octem – owoce zasypujemy cukrem i polewamy octem, odstawiamy na całą noc, a na drugi dzień gotujemy przez ok. 1,5 godziny bez mieszania.
  3. Powidła śliwkowe z piekarnika – to bardzo łatwy, nie wymagający mieszania sposób przygotowania powideł: owoce wystarczy umieścić w naczyniu żaroodpornym, posypać cukrem i piec w 200 stopniach Celsjusza, aż będą miały odpowiednią gęstość.
  4. Czekośliwka – to pomysł na szybkie i proste do przygotowania powidła: owoce najpierw należy zblendować, a później pogotować z cukrem i czekoladą.
Domowe powidła pachnące śliwkami i czekoladą. Zobacz, jak zrobić czekośliwkę. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Obłędna czekośliwka – przysmak ze słoiczka, który chce się w...

Zobacz inne tematy ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Sałatka z młodych ziemniaków. Idealna do dań z grilla

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.