Na tłusty czwartek 2025 zrób tradycyjne róże karnawałowe. Są pyszne, delikatne i chrupiące. Twoi goście będą nimi oczarowani

Najlepszy przysmak na karnawał. Zobacz, jak zrobić pyszne i chrupiące róże karnawałowe. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Najlepszy przysmak na karnawał. Zobacz, jak zrobić pyszne i chrupiące róże karnawałowe. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Świętuj karnawał i tłusty czwartek 2025 pysznymi słodkościami. Mam dla ciebie przepis na wyśmienite róże karnawałowe. To lekki i idealnie kruchy przysmak osłodzony konfiturą z róży lub dżemem wiśniowym. Są tak pyszne, że znikają do ostatniego okruszka. Przekonaj się i wypróbuj przepis na róże karnawałowe.

W skrócie:

Róże karnawałowe to przysmak bardzo podobny do popularnych faworków. Ciasto przygotowuje się niemal identycznie, a następnie wycina krążki i formuje róże. Usmażone na głębokim tłuszczu, oprószone cukrem pudrem i udekorowane wiśnią lub dżemem wyglądają pięknie. Sprawdzi się także konfitura różana. To prawdziwie odświętny smakołyk, idealny na karnawałowe przyjęcia lub tłusty czwartek.

W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania róż karnawałowych

Przepis na róże karnawałowe

Czas przygotowania: ok. 2 godziny.
Porcja: na ok. 50 róż.
Poziom trudności: średni.

Składniki:

  • 8 żółtek,
  • 550 g mąki pszennej,
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18 procent,
  • 3 łyżki spirytusu,
  • szczypta soli,
  • konfitura z płatków róży, dżem wiśniowy lub wiśnie kandyzowane,
  • cukier puder,
  • olej lub smalec do smażenia.

Jak zrobić róże karnawałowe?

Sposób przygotowania:

  1. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, żółtka, śmietanę i spirytus.
  2. Zagnieć ciasto, a następnie potłucz go chwilę wałkiem, co jakiś czas składając na pół — dzięki temu ciasto będzie miało więcej pęcherzyków powietrza.
  3. Podziel ciasto na cztery części i każdą owiń folią spożywczą. Odstaw na pół godziny.
  4. Porcje ciasta rozwałkuj bardzo cienko i wycinaj po trzy krążki o różnej średnicy.
  5. Każdy krążek ponacinaj po bokach.
  6. Do miseczki wlej jedno białko.
  7. Palcem zamoczonym w białku posmaruj środek największego krążki, połóż na nim mniejsze, również posmaruj środek i połóż na nim najmniejsze kółko, dociskając środek.
  8. Przygotuj tak wszystkie róże. Przykryj je ściereczką, by nie wyschły.
  9. Rozgrzej olej lub smalec i smaż róże na złoty kolor — kładź je najpierw "do góry nogami", by róża ładnie się podniosła.
  10. Gotowe posyp cukrem pudrem, a na środek połóż wiśnię lub odrobinę wiśniowego dżemu.
Najlepszy przysmak na karnawał. Zobacz, jak zrobić pyszne i chrupiące róże karnawałowe. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Na tłusty czwartek 2025 zrób tradycyjne róże karnawałowe. Są...

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni