W skrócie
Aby konfitura z płatków róży była pyszna i aromatyczna trzeba wybierać intensywnie pachnące gatunki róż. Ważne, aby kwiaty zbierać z miejsc bez opryskiwania środkami ochrony roślin. Zanim zaczniecie robić pachnącą konfiturę, płatki róży trzeba oczyścić. Przy pomocy nożyczek trzeba odciąć białą podstawę płatków, gdyż ta dodaje goryczy przetworom. Jeśli tego nie zrobicie, konfitura nie będzie idealnie słodka. Jeżeli nie lubicie dokładać sobie pracy, mamy dobrą wiadomość, biała część płatków nie jest trująca. Płatki róży trzeba ucierać w staroświeckiej makutrze, którą w domach miały nasze babcie. Jeśli takiej nie posiadacie, możecie wykorzystać duży moździerz. Zobacz przepis na domową konfiturę z płatków róży jak za dawnych lat.
Konfitura z płatków róży – tradycyjny przepis
Liczba porcji: 4 słoiki (po około 150 ml).
Czas przygotowania: około 2,5 godziny.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 500 g płatków róży,
- 900 g drobnego cukru kryształu,
- 50 ml soku z cytryny.
Jak zrobić konfiturę z płatków róży?
Przygotowanie:
- Oczyszczone i umyte płatki róży należy umieścić w szerokiej makutrze.
- Następnie trzeba dodać cukier i ucierać przy pomocy tłuczka, aby powstała słodka papka.
- Sukcesywnie należy dodawać cukier i płatki róży.
- Pod koniec ucierania płatków róży można dolać sok z cytryny.
- Gotowa konfitura powinna mieć delikatną, gładką konsystencję bez widocznych grudek cukru.
- Konfiturę z płatków róży trzeba przełożyć do wyparzonych i osuszonych słoiczków.
Przechowywanie konfitury z płatków róży
Domowa konfitura z płatków róży nie wymaga pasteryzowania, gdyż wysoka zawartość cukru odpowiednio je zakonserwuje. Trzeba przechowywać ją w chłodnym i ciemnym miejscu np.: lodówce, piwnicy lub spiżarni. Aby konfitura nie spleśniała, można odkazić pokrywkę do słoika alkoholem np.: nalewką różaną.
Smażona konfitura z płatków róży
Istnieje także alternatywny sposób przyrządzenia konfitury z płatków róży. Wystarczy przygotować syrop cukrowy z dodatkiem wody i soku z cytryny, a następnie wsypać do niego oczyszczone płatki róży. Całość należy smażyć przez kilka-kilkanaście minut, aż powstanie gładki dżem. Następnie trzeba odstawić konfiturę do wystudzenia i mieszać ją w międzyczasie.
Zastosowanie konfitury z płatków róży
Domowa konfitura z płatków róży tradycyjnie wykorzystywana jest do nadziewania pączków na tłusty czwartek i do wypełniania róż karnawałowych. Można także smarować nią naleśniki lub podawać do omletów na słodko. Warto wiedzieć, że konfitura z płatków róży może być połączona z dżemem malinowym lub świeżymi owocami tworząc niebanalny sos do deserów np.: lodów, lub do ciasta czekoladowego.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Dzika róża. Jak wykorzystać jej owoce? Zobacz przepis na pyszny sok
- Dżem z pigwy do jesiennej spiżarni. Przepis na domowe przetwory z pigwy
- Dżem z jabłek do spiżarni. Przepis na aromatyczne przetwory z jabłek na podwieczorek
- Konfitura malinowa Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Oto przepis na tradycyjne przetwory
Patelnie w najlepszych cenach
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?