Chrupiąca sałatka z chipsami na imprezę. Robię ją z kurczakiem i kukurydzą. W takiej wersji jeszcze nie jadłeś

Anna Daniluk
Szybka i chrupiąca sałatka z chipsami to prawdziwy rarytas. Goście będą zachwyceni.
Szybka i chrupiąca sałatka z chipsami to prawdziwy rarytas. Goście będą zachwyceni. Getty Images/ALLEKO/zdjęcie ilustracyjne
Ta sałatka z chipsami to hit nie jednej imprezy. Chrupiące chipsy dodadzą także wyjątkowej tekstury i smaku. Polecam ci wybrać chipsy z ziemniaków o intensywnym smaku. Często sięgam po chipsy koperkowe, paprykowe lub przyprawione solą i pieprzem. Wybór należy do ciebie. Poznaj przepis na sałatkę gyros z chipsami.

W skrócie

Szybka sałatka z chipsami łączy w sobie wszystkie zalety idealnej przekąski na domówkę. Możesz ułożyć ją warstwowo w dużej, przezroczystej misce albo rozłożyć na półmisku. Sałatkę zrób tuż przed podaniem, aby chipsy pozostały chrupiące. Możesz podać ją jako samodzielne danie lub jako dodatek do grillowanej karkówki. Nie zapomnij o przyprawieniu kurczaka mieszanką przypraw gyros oraz polaniu jej kremowym sosem. Zapamiętaj przepis na szybką sałatkę z chipsami.

Sałatka z chipsami – prosty przepis na imprezę

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 20 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 opakowanie chipsów ziemniaczanych,

  • 1 główka sałaty lodowej lub miksu sałat,

  • 1 czerwona papryka,

  • 1 ogórek,

  • 1 pomidor,

  • 1 czerwona cebula,

  • 1 puszka kukurydzy,

  • 100 g sera mozzarella w kostce,

  • 100 g kurczaka,

  • 1 łyżka przyprawy gyros.

Sos czosnkowy:

  • 200 ml jogurtu naturalnego,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,

  • sól i pieprz do smaku.

Jak zrobić sałatkę z chipsami?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku umyj warzywa i pokrój je w kostkę. Czerwoną cebulę możesz w piórka.

  2. Wybraną sałatę porwij lub pokrój na mniejsze kawałki.

  3. Warzywa ułóż w przezroczystej misce warstwami lub ułóż na półmisku.

  4. Mozzarellę zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dorzuć do miski na warzywach.

  5. Kurczaka pokrój w kostkę, natrzyj przyprawą gyros i obsmaż na rozgrzanej patelni z łyżką oleju.

  6. Zarumienione mięso dodaj do warzyw z mozzarellą.

  7. Otwórz puszkę kukurydzy konserwowej, odcedź na sitku, osusz ręcznikiem papierowym i wsyp na kurczaka.

  8. W szklance wymieszaj jogurt z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, ziołami prowansalskimi wraz z solą i pieprzem.

  9. Polej sosem czosnkowym składniki sałatki.

  10. Tuż przed podaniem pokrusz chipsy ziemniaczane i posyp nimi wierzch sałatki.

  11. Gotowa sałatka z chipsami jest gotowa do jedzenia.

Zachęcam cię do wypróbowania tej prostej i szybkiej sałatki z kurczakiem gyros i chipsami podczas oglądania meczu lub maratonu filmowego.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni