Jak zrobić idealną bezę? 10 podpowiedzi na bezbłędną bezę za każdym razem. Z tymi wskazówkami przygotujesz wyśmienity deser

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Beza idealna to prawdziwy rarytas. Poznaj kilka sposobów, jak ją przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Beza idealna to prawdziwy rarytas. Poznaj kilka sposobów, jak ją przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Beza to prawdziwy rarytas. Jest chrupiąca z zewnątrz i miękka w środku. Od wielu lat stanowi popisowy przysmak cukierników. Można zrobić z niej słynny deser beza Pavlova, beziki, czy dodać na wierzch ciasta. Mam dla ciebie dokładne wskazówki, jak przygotować bezy metodą francuską, czyli przez ubijanie białek. Zobacz sprawdzone triki kulinarne.

W skrócie:

Przygotowanie bezy idealnej to prawdziwa sztuka. Kapryśna piana z białek potrafi opaść, nie trzymać kształtu lub po upieczeniu nie można jej odkleić od blaszki.

Mamy kilka ważnych porad, dzięki którym beza za każdym razem wyjdzie idealna:

  1. Białka powinny mieć temperaturę pokojową. Nie mogą być za zimne czy tym bardziej wyjęte wprost z lodówki. Najlepiej użyć białek z poprzedniego dnia, które zostały rozbite wcześniej i zdążyły odparować (mają w sobie mniej wody).
  2. Na jedno białko trzeba przeznaczyć od 50 do 70 gramów cukru.
  3. Cukier powinien być drobny. Do przygotowania bezy nie nadaje się jednak cukier puder.
  4. Najpierw ubijamy mikserem same białka, a gdy zacznie pojawiać się piana, powoli wsypujemy cukier.
  5. W trakcie dosypywania cukru dodajmy łyżeczkę soku z cytryny lub octu – dzięki temu cukier lepiej się rozpuści, a piana lepiej się ubije.
  6. Pod koniec ubijania dodajmy łyżkę mąki ziemniaczanej – piana będzie sztywniejsza.
  7. Masę na bezę należy ubijać tak długo, aż będzie lśniąca, gładka i sztywna. Może to zająć nawet 15 minut.
  8. Pieczemy bezę czy beziki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Wstawiamy bezę do piekarnika rozgrzanego do 130 stopni Celsjusza na ok. 30 minut, by wyrosła, następnie obniżamy temperaturę do 110 stopni i pieczemy w zależności od upodobań (po 30 minutach będzie miękka i ciągnąca w środku, a po godzinie – bardziej chrupiąca).
  10. Po upieczeniu wyłączamy grzanie i zostawiamy bezy w otwartym piekarniku do wystygnięcia.

Trzy metody przygotowania bezy

Beza to pyszny deser, który od lat stanowi popisowy przysmak wielu cukierników. Można przygotować ją na trzy metody:

  • francuską, polegającą na ubijaniu białek z cukrem,
  • włoską, która polega na zaparzaniu białek syropem cukrowym,
  • szwajcarską, opierającą się na podgrzewaniu masy w kąpieli wodnej.

Najpopularniejszą i najłatwiejszą metodą na przygotowanie bezy jest metoda francuska. Zobacz w galerii, na czym polega i jak krok po kroku przygotować pyszne bezy.

Beza francuska – przepis

Beza francuska to beza z ubitych białek. Stanowi pyszny dodatek do wielu ciast i deserów. By ją zrobić, potrzebujesz jedynie dwóch podstawowych składników:

  • 4 białka,
  • 200 g cukru.

Białka należy ubić z cukrem na sztywną pianę za pomocą miksera kuchennego. Możemy sięgnąć także po dodatkowe składniki, które sprawią, że wypiek zmieni smak i kolor. To m.in. barwniki spożywcze, sok z cytryny, kawa, kakao czy cynamon.

Ciasta i desery z bezą

Masz ochotę na deser lub pyszne ciasto z bezą? Możesz skorzystać z naszych przepisów i przygotować np.:

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Wytrawny sernik z pomidorkami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!