Najlepsze rogaliki do kawy. Smakują jak z cukierni. Wypróbuj przepis na kruche, drożdżowe rogaliki z dżemem. Idealny przysmak na karnawał

Krucho-drożdżowe rogaliki z dżemem lub powidłami to pomysł na pyszny deser. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Krucho-drożdżowe rogaliki z dżemem lub powidłami to pomysł na pyszny deser. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Według kalendarza świąt nietypowych 30 stycznia można świętować Dzień Rogalika. Jednak można upiec go również w pozostałe dni karnawału. Na każdą okazję mam dla ciebie sprawdzony przepis na pyszne rogaliki z ciasta krucho-drożdżowego. Ich przygotowanie zajmuje nieco czasu, jednak zapewniam, że warto. Rogaliki są delikatne, pachnące wanilią i osłodzone pysznym nadzieniem. Przekonaj się i wypróbuj przepis.

W skrócie:

Przepis na krucho-drożdżowe rogaliki towarzyszy mi od lat. Jest niezawodny. Rogaliki są pyszne, idealnie delikatne i nie za słodkie. Proponuję zrobić je z powidłami śliwkowymi, ale równe dobrze będą smakować z kostkami czekolady, kremem czekoladowym czy budyniem. Można zrobić je na co dzień, na specjalną okazję, a nawet na prezent dla naszych bliskich.

W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania rogalików krucho — drożdżowych

Przepis na rogaliki krucho-drożdżowe

Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Porcja na 32 małe rogaliki.
Poziom trudności: średni.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 250 g margaryny lub masła
  • 50 g drożdży,
  • 4 łyżki śmietany 18 procent,
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego lub zwykłego,
  • szczypta soli,
  • powidła lub dżem,
  • cukier puder do dekoracji.

Jak zrobić rogaliki krucho-drożdżowe?

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce wymieszaj drożdże z cukrem, śmietaną, jajkiem i żółtkiem. Odstaw na bok na ok. 5 minut.
  2. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli i margarynę. Posiekaj całość nożem.
  3. Wlej do mąki masę jajeczno-drożdżową i zagnieć ciasto.
  4. Zostaw ciasto pod przykryciem na pół godziny.
  5. Podziel ciasto na 4 równe części. Każdą rozwałkuj na kształt koła i podziel na 8 trójkątów.
  6. Na każdy trójkąt połóż łyżeczkę powideł i zwiń na kształt rogalika.
  7. Przełóż rogaliki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstaw na 10 minut.
  8. Piecz rogaliki ok. 15 minut w 170 stopniach.
  9. Wystudzone rogaliki oprósz cukrem pudrem.
Krucho-drożdżowe rogaliki z dżemem lub powidłami to pomysł na pyszny deser. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Najlepsze rogaliki do kawy. Smakują jak z cukierni. Wypróbuj...

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni