W skrócie:
Przepis na krucho-drożdżowe rogaliki towarzyszy mi od lat. Jest niezawodny. Rogaliki są pyszne, idealnie delikatne i nie za słodkie. Proponuję zrobić je z powidłami śliwkowymi, ale równe dobrze będą smakować z kostkami czekolady, kremem czekoladowym czy budyniem. Można zrobić je na co dzień, na specjalną okazję, a nawet na prezent dla naszych bliskich.
W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania rogalików krucho — drożdżowych
Przepis na rogaliki krucho-drożdżowe
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Porcja na 32 małe rogaliki.
Poziom trudności: średni.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 250 g margaryny lub masła
- 50 g drożdży,
- 4 łyżki śmietany 18 procent,
- 3 łyżeczki cukru waniliowego lub zwykłego,
- szczypta soli,
- powidła lub dżem,
- cukier puder do dekoracji.
Jak zrobić rogaliki krucho-drożdżowe?
Sposób przygotowania:
- W miseczce wymieszaj drożdże z cukrem, śmietaną, jajkiem i żółtkiem. Odstaw na bok na ok. 5 minut.
- Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli i margarynę. Posiekaj całość nożem.
- Wlej do mąki masę jajeczno-drożdżową i zagnieć ciasto.
- Zostaw ciasto pod przykryciem na pół godziny.
- Podziel ciasto na 4 równe części. Każdą rozwałkuj na kształt koła i podziel na 8 trójkątów.
- Na każdy trójkąt połóż łyżeczkę powideł i zwiń na kształt rogalika.
- Przełóż rogaliki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstaw na 10 minut.
- Piecz rogaliki ok. 15 minut w 170 stopniach.
- Wystudzone rogaliki oprósz cukrem pudrem.
Najlepsze rogaliki do kawy. Smakują jak z cukierni. Wypróbuj...
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Kulinaria

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni: