Pyszny placek z wiśniami dla prawdziwych łasuchów. Prosty przepis w stylu amerykańskim. Do farszu nie użyjesz grama mąki

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowy placek z wiśniami można zamknąć ciastem od góry lub pozostawić w otwartej formie.
Domowy placek z wiśniami można zamknąć ciastem od góry lub pozostawić w otwartej formie. 123rf.com/annapustynnikova/zdjęcie ilustracyjne
Placek wiśniowy na kruchym cieście to klasyczny wakacyjny wypiek. Robi się go ze składników dostępnych w każdym osiedlowym sklepie. Poza sezonem na świeże wiśnie można korzystać z mrożonych owoców. Zobacz przepis na tradycyjny placek z wiśniami w amerykańskim stylu.

W skrócie

Placek z wiśniami miłośnikom kinematografii może kojarzyć się z serialem „Miasteczko Twin Peaks”. Tam w restauracji Double R Diner podawano czarną kawę i kawałek ciasta wiśniowego. Taki zestaw szczególnie wzmacniał policjantów rozwiązujących kryminalną zagadkę. Jednak nie trzeba znać fabuły, aby upiec pyszny i sezonowy placek z wiśniami znanym w Stanach Zjednoczonych pod nazwą cherry pie.

Placek z wiśniami – przepis na sezonowy deser

Liczba porcji: dla 8 – 10 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny, w tym 30 minut chłodzenia ciasta.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 50 g cukru,
  • 150 g zimnego masła,
  • 60 ml zimnej wody.

Nadzienie wiśniowe:

  • 700 g wiśni,
  • 100 g cukru,
  • sok i skórka otarta z 1/2 cytryny,
  • 20 g masła,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Jak zrobić placek z wiśniami?

Przygotowanie:

  1. Mąkę pszenną należy przesiać, a następnie dosypać szczyptę soli. Oba składniki należy dokładnie wymieszać razem z cukrem kryształem.
  2. Do suchych składników należy dodać pokrojone w drobną kostkę zimne masło i rozcierać palcami do momentu uzyskania kruszonki. Do takiej masy trzeba dodać zimną wodę i połączyć w zwarte kruche ciasto.
  3. Następnie należy podzielić je na dwie równe części, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.
  4. W tym czasie należy drylowane wiśnie włożyć do szerokiej patelni o grubym dnie i zasypać cukrem.
  5. Wiśnie należy smażyć tak długo, aż sok zgęstnieje do postaci syropu. W trakcie smażenia należy dodawać pokrojone masło.
  6. Nadzienie do wiśni trzeba odstawić do wystudzenia. Owoce należy doprawić sokiem i skórką z cytryny razem z ekstraktem waniliowym.
  7. Piekarnik należy rozgrzać do 220° Celsjusza z opcją grzania góra – dół.
  8. Schłodzone ciasto na placek z wiśniami należy cienko rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i ułożyć w formie do pieczenia tarty lub ceramicznym naczyniu.
  9. Nadzienie wiśniowe należy wyłożyć na kruche ciasto. Na wierzchu można ułożyć kratkę z cienkich pasków ciasta.
  10. Ciasto z wiśniami należy piec przez 20 – 30 minut aż ciasto będzie rumiane.

Czytaj także:

Sposób podania ciasta wiśniowego

Domowy placek z wiśniami można podawać z kulką lodów waniliowych. Własnoręcznie robione nadzienie wiśniowe można urozmaicić dodatkiem uprażonych płatków migdałowych albo ekstraktu migdałowego. Fani wyrazistych aromatów przypraw mogą dopełnić farsz szczyptą kardamonu i cynamonu. Dzięki temu zabiegowi wypiek będzie jeszcze smaczniejszy.

Tarta z wiśniami ze słoika

Poza sezonem na wiśnie można wykorzystać owoce z kompotu. Nadzienie przyrządzamy identycznie jak ze świeżych owoców. Nie dodajemy mąki, aby nie powstawał gęsty kisiel. Jeżeli chcecie uzyskać bardziej karmelowy smak, zamiast białego cukru kryształu możecie sięgnąć po cukier trzcinowy.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni