W skrócie:
Co można zrobić z wiśni?
Sezon na wiśnie trwa od połowy lipca do końca sierpnia. Warto wykorzystać te pyszne owoce i zrobić z nimi np. domowe ciasto. Mam dla ciebie sprawdzony przepis na wyśmienity sernik z wiśniami na kruchym cieście. Taki wypiek idealnie sprawdzi się na specjalne okazje. Jestem zdecydowaną zwolenniczką serników przygotowywanych z samodzielnie zmielonego twarogu. Moim zdaniem mają lepszą konsystencję i bardziej wyrazisty smak. Jeśli jednak nie masz maszynki, możesz przecisnąć twaróg przez praskę, bardzo dokładnie rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków czy po prostu kupić ser śmietankowy z wiaderka. Wiśnie trzeba wydrylować lub przeciąć na pół i wyjąć pestki.
Zobacz w galerii, jak zrobić najlepszy sernik z wiśniami.
Przepis na sernik z wiśniami i kruszonką
Czas przygotowania: ok. 40 minut + 1 godzina pieczenia.
Porcja na: blaszkę 23 × 28 cm.
Poziom trudności: łatwy.
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej,
- 200 g masła,
- 100 g cukru,
- 3 jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kaszy manny,
Masa serowa:
- 1 kg sera półtłustego,
- 250 g masła,
- 5 jajek,
- 1,5 szklanki cukru,
- 2 opakowania budyniu śmietankowego,
- 1 łyżeczka esencji waniliowej lub zapachu waniliowego do ciasta,
- 1 szklanka wydrylowanych wiśni.
Może cię także zainteresować:
Jak zrobić dobry sernik z wiśniami na kruchym cieście?
- Na stolnicy posiekaj mąkę z masłem.
- Dodaj jajka, cukier, proszek do pieczenia i zagnieć ciasto.
- Odkrój 1/3 ciasta na kruszonkę, owiń folią spożywczą i schowaj do zamrażarki.
- Resztę ciasta schowaj do lodówki.
- Ser zmiel w maszynce razem z masłem.
- Białka jajek ubij na sztywną pianę.
- W oddzielnej misce utrzyj żółtka z cukrem, dodaj ser, proszek budyniowy, wanilię i zmiksuj.
- Dodaj białka i wymieszaj całą masę delikatnie łyżką.
- Rozwałkuj ciasto i wylep nim spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Posyp ciasto kaszą manną i wyłóż masę serową.
- Na wierzchu ułóż wiśnie.
- Zmrożone ciasto zetrzyj na wierzch sernika.
- Wstaw sernik do piekarnika nagrzanego na 180 stopni Celsjusza. Piecz ok. 1 godzinę.
- Gotowy sernik wystudź. Smacznego!
Czytaj także: Przepyszny sernik krakowski. Przepis na tradycyjny sernik z rodzynkami i skórką pomarańczową
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?