Pyszne ciasto „pijana śliwka” to przysmak tylko dla dorosłych. Zaskocz gości wyjątkowym smakołykiem. Wypróbuj przepis ze śliwkami

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Ciasto "pijana śliwka" swoją nazwę zawdzięcza sporej ilości rumu.  Sprawdź, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Ciasto "pijana śliwka" swoją nazwę zawdzięcza sporej ilości rumu. Sprawdź, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
„Pijana śliwka” to wyśmienite ciasto, które z pewnością posmakuje wszystkim twoim dorosłym gościom. Taki biszkoptowo-kremowy przekładaniec zrobisz z dodatkiem alkoholu, a dokładniej nasączonych w rumie suszonych śliwek. Smakuje obłędnie! Sprawdź i wypróbuj przepis na „pijaną śliwkę”.

Na skróty

Ciasto ze śliwkami i rumem. Sprawdzony przepis

Polecam przepis na wyśmienite ciasto „pijana śliwka”. To przysmak z procentami, tylko dla dorosłych. Idealnie sprawdzi się na imprezę, czy świętowanie z bliskimi. Kakaowy biszkopt, delikatny krem i wyraziste, rumowe śliwki smakują razem przepysznie. Gorąco polecam! Chcesz przygotować bardziej rodzinną wersję tego wypieku? Wystarczy nasączyć ciasto wodą, w której gotowały się śliwki (w takim wypadku, zostawiamy śliwki do moczenia w gotowanej wodzie, patrz przepis).

Przepis na ciasto „pijana śliwka”

liczba porcji: około 16-20 sztuk
czas przygotowania: ok. 1,5 godziny+ czas na moczenie suszonych śliwek w alkoholu
stopień trudności: średni

Składniki:
śliwki:

  • 400 g suszonych śliwek,
  • 1 szklanka rumu,
  • 3/4 szklanki wody,
  • 2 łyżki cukru.

ciasto:

  • 2/3 szklanki mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

krem:

  • 0,5 l mleka,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego (16 g),
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 250 g margaryny lub masła,
  • zapach śmietankowy.

polewa czekoladowa:

  • 200 g masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 łyżki kakao,
  • 3 łyżki wody.

Jak zrobić ciasto kakaowe przekładane z alkoholem?

  1. Zacznij od przygotowania owoców: suszone śliwki zalej wodą, dodaj cukier i pogotuj ok. 5 minut, uważając, by za bardzo się nie rozpadły.

  2. Odcedź śliwki, zachowując wodę (nasączysz nią biszkopt).

    Nasz rada: jeśli robisz wersję bezalkoholową, użyj podwójnej ilości wody oraz cukru i zostaw w takim syropie śliwki, aż zmiękną. Na koniec taką słodko-śliwkową wodą nasącz biszkopt.

  3. Śliwki zalej rumem i zostaw pod przykryciem na kilka godzin, lub na całą noc.

  4. Następnie zacznij przygotowywać ciasto: Ubij białka z cukrem, dodaj żółtka wymieszane z proszkiem do pieczenia

  5. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i kakao wymieszaj i dodaj do ubitych białek. Wymieszaj.

  6. Wylej ciasto do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

  7. Piecz ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza. Wystudź.

  8. Przygotuj krem: odlej z mleka około pół szklanki, a resztę zagotuj z cukrem i wanilią.

  9. Do odlanej porcji dodaj obie mąki, dokładnie wymieszaj i wlej do gotującego się mleka. Pogotuj masę ok. 2 minuty, cały czas mieszając.

  10. Krem należy schłodzić,co chwilę mieszając lub przykryć wierzch folią spożywczą.

  11. Następnie utrzyj masło/margarynę dodając po łyżce przestudzony krem oraz wlej zapach śmietankowy.

  12. Przygotuj polewę: masło, kakao, wodę i cukier rozpuść i pogotuj ok. 2 minut.

  13. Śliwki odcedź, alkohol połącz z odstawioną wcześniej wodą z gotowania śliwek. Takim ponczem nasącz kakaowe ciasto.

  14. Wyłóż krem, na wierzchu ułóż śliwki. Całość polej przestudzoną polewą.

Jeśli masz świeże śliwki węgierki, możesz je wykorzystać także do pysznych knedli, ciasta leniwej gospodyni czy czekośliwki. Polecamy także zrobić szybkie ciasto ze śliwkami na oleju na rodzinny podwieczorek.

Ciasto "pijana śliwka" swoją nazwę zawdzięcza sporej ilości rumu.  Sprawdź, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Pyszne ciasto „pijana śliwka” to przysmak tylko dla dorosłyc...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni