W skrócie:
To proste ciasto może zaskoczyć twoją rodzinę i gości korzennym smakiem połączonym z suszonymi śliwkami. Aromatyczne, wilgotne i delikatnie słodkie – doskonale wpisuje się w bożonarodzeniową tradycję. Jego wykonanie nie jest trudne, a efekt może zaskarbić kolejnych fanów. Gwarantuję, że to proste ciasto znajdzie wielu łasuchów. Ciasto z suszonymi śliwkami przeznaczone dla dorosłych możesz dodatkowo aromatyzować rumem. Wystarczy owoce namoczyć w kieliszku rumu przez 15 minut, a przed wrzuceniem do masy dokładnie odcisnąć. Poznaj przepis na domowe ciasto dla całej rodziny. Takie ciasto możesz zrobić też z ugotowanym suszem wigilijnym.
Ciasto z suszonymi śliwkami – prosty przepis na obiad
Liczba porcji: na 12 kawałków.
Czas przygotowania: 1 godzina i 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
Ciasto:
200 g suszonych śliwek,
150 g masła,
150 g cukru trzcinowego,
3 jajka,
250 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka mielonego cynamonu,
100 ml mleka lub napoju migdałowego.
Polewa:
100 g gorzkiej czekolady,
50 ml śmietanki 30 procent,
40 g płatków migdałowych do dekoracji.
Jak zrobić ciasto z suszonymi śliwkami?
Sposób przygotowania:
Na początku suszone śliwki posiekaj na drobne kawałki. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż formę (np. keksówkę o długości 25 cm) papierem do pieczenia.
Masło rozpuść w rondelku lub mikrofalówce i odstaw do przestudzenia.
W wysokiej misce ubij jajka z cukrem trzcinowym na puszystą masę.
Następnie, stopniowo dodawaj rozpuszczone masło i mleko, mieszając do połączenia składników.
W drugiej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cynamon.
Stopniowo dodawaj suche składniki do masy jajecznej. Powoli mieszając, aż masa będzie jednolita.
Na końcu dodaj posiekane suszone śliwki i dokładnie wymieszaj.
Przełóż masę do przygotowanej formy i wstaw do piekarnika na 50 minut. Po upieczeniu sprawdź patyczkiem – jeśli wychodzi suchy, ciasto jest gotowe.
Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
Po upieczeniu ciasta z suszonymi śliwkami weź się za zrobienie polewy.
Śmietankę podgrzej w rondelku z grubym dnem.
Do gorącej śmietanki wrzuć partiami posiekaną czekoladę i cały czas mieszaj.
Polewa czekoladowa ma być jednolita, gładka i gęsta.
Ciepłą polewą czekoladową polej wystudzone ciasto z suszonymi śliwkami.
Wierzch ciasta posyp uprażonymi płatkami migdałowymi.
Kulinaria

Ten przepis zawsze traktuję jako bazę do innych wypieków. Znakomicie sprawdza się z suszonymi morelami, żurawiną, a nawet rodzynkami. Jeżeli chcesz jeszcze mocniej poczuć klimat świątecznych wypieków, to do masy użyj aromatycznej mieszanki przypraw do piernika. Z pewnością łasuchy sięgną po kolejny kawałek. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!