Na Boże Narodzenie podaję ciasto z suszonymi śliwkami. Możesz zrobić je z wyprzedzeniem. O ten przepis będą podpytywać cię goście

Anna Daniluk
Domowe ciasto z suszonymi śliwkami możesz także upiec w tortownicy i oprószyć je cukrem pudrem.
Domowe ciasto z suszonymi śliwkami możesz także upiec w tortownicy i oprószyć je cukrem pudrem. freepik.com/wirestock/zdjęcie ilustracyjne
Szukasz pomysłu na niecodzienny wypiek? Oto ciasto z suszonymi śliwkami. Smakuje jak kwintesencja Bożego Narodzenia dzięki użyciu cynamonu i aromatycznych śliwek. Co więcej, jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Poradzisz sobie z pieczeniem, nawet będąc kulinarnym debiutantem. Ciasto z suszonymi śliwkami jest dość wilgotne, więc smakuje doskonale nawet kilka dni po upieczeniu. Poznaj przepis na wyborny wypiek dla całej rodziny.

W skrócie:

To proste ciasto może zaskoczyć twoją rodzinę i gości korzennym smakiem połączonym z suszonymi śliwkami. Aromatyczne, wilgotne i delikatnie słodkie – doskonale wpisuje się w bożonarodzeniową tradycję. Jego wykonanie nie jest trudne, a efekt może zaskarbić kolejnych fanów. Gwarantuję, że to proste ciasto znajdzie wielu łasuchów. Ciasto z suszonymi śliwkami przeznaczone dla dorosłych możesz dodatkowo aromatyzować rumem. Wystarczy owoce namoczyć w kieliszku rumu przez 15 minut, a przed wrzuceniem do masy dokładnie odcisnąć. Poznaj przepis na domowe ciasto dla całej rodziny. Takie ciasto możesz zrobić też z ugotowanym suszem wigilijnym.

Ciasto z suszonymi śliwkami – prosty przepis na obiad

Liczba porcji: na 12 kawałków.

Czas przygotowania: 1 godzina i 15 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g suszonych śliwek,

  • 150 g masła,

  • 150 g cukru trzcinowego,

  • 3 jajka,

  • 250 g mąki pszennej,

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu,

  • 100 ml mleka lub napoju migdałowego.

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady,

  • 50 ml śmietanki 30 procent,

  • 40 g płatków migdałowych do dekoracji.

Jak zrobić ciasto z suszonymi śliwkami?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku suszone śliwki posiekaj na drobne kawałki. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż formę (np. keksówkę o długości 25 cm) papierem do pieczenia.

  2. Masło rozpuść w rondelku lub mikrofalówce i odstaw do przestudzenia.

  3. W wysokiej misce ubij jajka z cukrem trzcinowym na puszystą masę.

  4. Następnie, stopniowo dodawaj rozpuszczone masło i mleko, mieszając do połączenia składników.

  5. W drugiej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cynamon.

  6. Stopniowo dodawaj suche składniki do masy jajecznej. Powoli mieszając, aż masa będzie jednolita.

  7. Na końcu dodaj posiekane suszone śliwki i dokładnie wymieszaj.

  8. Przełóż masę do przygotowanej formy i wstaw do piekarnika na 50 minut. Po upieczeniu sprawdź patyczkiem – jeśli wychodzi suchy, ciasto jest gotowe.

  9. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

  10. Po upieczeniu ciasta z suszonymi śliwkami weź się za zrobienie polewy.

  11. Śmietankę podgrzej w rondelku z grubym dnem.

  12. Do gorącej śmietanki wrzuć partiami posiekaną czekoladę i cały czas mieszaj.

  13. Polewa czekoladowa ma być jednolita, gładka i gęsta.

  14. Ciepłą polewą czekoladową polej wystudzone ciasto z suszonymi śliwkami.

  15. Wierzch ciasta posyp uprażonymi płatkami migdałowymi.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ten przepis zawsze traktuję jako bazę do innych wypieków. Znakomicie sprawdza się z suszonymi morelami, żurawiną, a nawet rodzynkami. Jeżeli chcesz jeszcze mocniej poczuć klimat świątecznych wypieków, to do masy użyj aromatycznej mieszanki przypraw do piernika. Z pewnością łasuchy sięgną po kolejny kawałek. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni