Puszysty biszkopt ze śliwkami nie ma sobie równych. Upiecz go dla niespodziewanych gości. Poznaj wyśmienity wypiek na jesień

Anna Daniluk
Domowy biszkopt ze śliwkami to wypiek, którym poczęstujesz niezapowiedzianych gości.
Domowy biszkopt ze śliwkami to wypiek, którym poczęstujesz niezapowiedzianych gości. Anna Daniluk
Szukasz pomysłu na szybkie ciasto z owocami? Zachęcam cię do upieczenia prostego biszkoptu ze śliwkami idealnego na jesień. Zrobisz je szybko, upieczesz w 40 minut i zdążysz podać niezapowiedzianym gościom. Zaletą tego ciasta jest obłędny zapach cynamonu unoszący się w całym domu. To pobudza zmysły!

W skrócie:

Ciasto biszkoptowe ze śliwkami na oleju to pyszny deser dla całej rodziny. Zrobisz je z łatwo dostępnych składników nawet jeśli masz dwie lewe ręce. Jeśli chcesz, aby ciasto było jeszcze bardziej wilgotne, możesz dodać do niego łyżkę jogurtu w temperaturze pokojowej. Co więcej, lekko twarde i kwaśne śliwki miękną i rozwijają słodki smak podczas pieczenia. Po upieczeniu ciasto możesz posypać cukrem pudrem.

Biszkopt ze śliwkami – prosty przepis na ciasto

Liczba porcji: na 8 kawałków.

Czas przygotowania: 55 minut.

Stopień trudności:  łatwy.

Składniki:

  • 4 jajka w temperaturze pokojowej,

  • 1 szklanka cukru,

  • 1 szklanka mąki pszennej,

  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego,

  • 1 łyżka jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej,

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,

  • szczypta soli,

  • 400 g śliwek węgierek,

  • 1 łyżeczka cynamonu,

  • cukier puder do posypania ciasta.

Jak zrobić biszkopt ze śliwkami?

Sposób przygotowania:

  1. Na początek dokładnie umyj śliwki. Następnie przekrój je na pół, usuń pestki i odłóż na bok. Posyp łyżeczką cynamonu i wymieszaj.

  2. Wbij jajka do dużej miski, dodaj cukier oraz cukier waniliowy.

  3. Ubijaj mikserem na wysokich obrotach przez 6–8 minut, aż masa stanie się jasna i puszysta. To ważne, aby biszkopt zyskał odpowiednią lekkość.

  4. Zmniejsz obroty miksera i stopniowo dolewaj olej, cały czas mieszając.

  5. Następnie dodaj łyżkę jogurtu naturalnego i ponownie zmiksuj, aby składniki się połączyły.

  6. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Powoli dosypuj mąkę do masy jajecznej i wmiksuj ją na niskich obrotach maszyny. Ważne, aby nie mieszać zbyt długo, by ciasto pozostało lekkie.

  7. Tortownicę o średnicy około 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto do formy, a na wierzchu ułóż śliwki, lekko wciskając je w masę, skórką do dołu.

  8. Piekarnik rozgrzej do 180°C  z funkcją grzania góra-dół. Piecz ciasto przez około 40 minut, aż się zarumieni.

  9. Nakłuj ciasto wykałaczką i jeśli jest suche po wyjęciu, to oznacza, że jest gotowe. Możesz też zostawić je na 5 minut w wyłączonym piekarniku.

  10. Po upieczeniu wyjmij biszkopt ze śliwkami z piekarnika i zostaw do wystygnięcia. Możesz posypać gotowy biszkopt cukrem pudrem.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jeżeli chcesz, to możesz do tego ciasta dodać szczyptę kurkumy, która nada wyrazistego żółtego koloru i ostrzejszego smaku. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni