W skrócie:
Ciasto biszkoptowe ze śliwkami na oleju to pyszny deser dla całej rodziny. Zrobisz je z łatwo dostępnych składników nawet jeśli masz dwie lewe ręce. Jeśli chcesz, aby ciasto było jeszcze bardziej wilgotne, możesz dodać do niego łyżkę jogurtu w temperaturze pokojowej. Co więcej, lekko twarde i kwaśne śliwki miękną i rozwijają słodki smak podczas pieczenia. Po upieczeniu ciasto możesz posypać cukrem pudrem.
Biszkopt ze śliwkami – prosty przepis na ciasto
Liczba porcji: na 8 kawałków.
Czas przygotowania: 55 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
4 jajka w temperaturze pokojowej,
1 szklanka cukru,
1 szklanka mąki pszennej,
1/2 szklanki oleju rzepakowego,
1 łyżka jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
szczypta soli,
400 g śliwek węgierek,
1 łyżeczka cynamonu,
cukier puder do posypania ciasta.
Jak zrobić biszkopt ze śliwkami?
Sposób przygotowania:
Na początek dokładnie umyj śliwki. Następnie przekrój je na pół, usuń pestki i odłóż na bok. Posyp łyżeczką cynamonu i wymieszaj.
Wbij jajka do dużej miski, dodaj cukier oraz cukier waniliowy.
Ubijaj mikserem na wysokich obrotach przez 6–8 minut, aż masa stanie się jasna i puszysta. To ważne, aby biszkopt zyskał odpowiednią lekkość.
Zmniejsz obroty miksera i stopniowo dolewaj olej, cały czas mieszając.
Następnie dodaj łyżkę jogurtu naturalnego i ponownie zmiksuj, aby składniki się połączyły.
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Powoli dosypuj mąkę do masy jajecznej i wmiksuj ją na niskich obrotach maszyny. Ważne, aby nie mieszać zbyt długo, by ciasto pozostało lekkie.
Tortownicę o średnicy około 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto do formy, a na wierzchu ułóż śliwki, lekko wciskając je w masę, skórką do dołu.
Piekarnik rozgrzej do 180°C z funkcją grzania góra-dół. Piecz ciasto przez około 40 minut, aż się zarumieni.
Nakłuj ciasto wykałaczką i jeśli jest suche po wyjęciu, to oznacza, że jest gotowe. Możesz też zostawić je na 5 minut w wyłączonym piekarniku.
Po upieczeniu wyjmij biszkopt ze śliwkami z piekarnika i zostaw do wystygnięcia. Możesz posypać gotowy biszkopt cukrem pudrem.
Kulinaria

Jeżeli chcesz, to możesz do tego ciasta dodać szczyptę kurkumy, która nada wyrazistego żółtego koloru i ostrzejszego smaku. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!