Puszysty pieczony naleśnik z owocami. Doskonały na deser lub śniadanie. Wypróbuj przepis na dutch baby i podaj pyszne śniadanie

Karolina Głogowska
Puszysty pieczony naleśnik "dutch baby" to pyszna propozycja na śniadanie
Puszysty pieczony naleśnik "dutch baby" to pyszna propozycja na śniadanie 123rf/dolphytv/zdjęcie ilustracyjne
Puszysty pieczony naleśnik z owocami i cukrem pudrem to rarytas prosto z Holandii. Łączy to, co najlepsze w naleśniku i omlecie. Można go jeść na śniadanie i na deser. Doskonale smakuje z owocami, cukrem pudrem, a także gałką lodów.

W skrócie

Dutch baby to pyszny, puszysty naleśnik pieczony w piekarniku. Pięknie wyrasta i tworzy nieregularną formę, co sprawia, że to śniadanie jemy także oczami. Ciasto na dutch baby przypomina to naleśnikowe. Można do niego dodawać różne owoce: śliwki, jabłka, maliny, brzoskwinie czy banany. Tradycyjnie dutch baby posypuje się cukrem pudrem, ale można także udekorować go bitą śmietaną czy polewą czekoladową. Gorące dutch baby będzie także doskonałe jako deser z gałką lodów.

Dutch baby – przepis na naleśniki z piekarnika

Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 2 osoby
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • ¾ szklanki mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • ¾ szklanki mleka,
  • łyżeczka cukru wanilinowego,
  • szczypta soli,
  • łyżka masła,
  • pół jabłka,
  • garść malin i borówek,
  • cukier puder.

Jak zrobić naleśniki w stylu dutch baby?

  1. W naczyniu blendera umieściłam mąkę, jajka i mleko. Dodałam cukier wanilinowy, szczyptę soli i zmiksowałam całość.
  2. W naczyniu żaroodpornym rozpuściłam masło, a następnie wlałam do niego ciasto.
  3. Na wierzchu ułożyłam plasterki jabłka.
  4. Piekłam całość bez przykrycia przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
  5. Po wyjęciu posypałam dutch baby malinami, borówkami i cukrem pudrem.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni