W skrócie
Dutch baby to pyszny, puszysty naleśnik pieczony w piekarniku. Pięknie wyrasta i tworzy nieregularną formę, co sprawia, że to śniadanie jemy także oczami. Ciasto na dutch baby przypomina to naleśnikowe. Można do niego dodawać różne owoce: śliwki, jabłka, maliny, brzoskwinie czy banany. Tradycyjnie dutch baby posypuje się cukrem pudrem, ale można także udekorować go bitą śmietaną czy polewą czekoladową. Gorące dutch baby będzie także doskonałe jako deser z gałką lodów.
Dutch baby – przepis na naleśniki z piekarnika
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 2 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- ¾ szklanki mąki pszennej,
- 4 jajka,
- ¾ szklanki mleka,
- łyżeczka cukru wanilinowego,
- szczypta soli,
- łyżka masła,
- pół jabłka,
- garść malin i borówek,
- cukier puder.
Jak zrobić naleśniki w stylu dutch baby?
- W naczyniu blendera umieściłam mąkę, jajka i mleko. Dodałam cukier wanilinowy, szczyptę soli i zmiksowałam całość.
- W naczyniu żaroodpornym rozpuściłam masło, a następnie wlałam do niego ciasto.
- Na wierzchu ułożyłam plasterki jabłka.
- Piekłam całość bez przykrycia przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
- Po wyjęciu posypałam dutch baby malinami, borówkami i cukrem pudrem.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?