Ciasto tres leches to biszkopt nasączony trzema rodzajami mleka. Jest wilgotne i obłędnie słodkie. Idealne na karnawał

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Meksykańskie ciasto tres leches znane jest także w Turcji i na Bałkanach
Meksykańskie ciasto tres leches znane jest także w Turcji i na Bałkanach Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Tres leches, czyli „trzy mleka” to obłędnie wilgotne, dobrze nasączone ciasto biszkoptowe z polewą. Jest idealną propozycją na karnawałową imprezę. W końcu to właśnie czas, w którym możemy sobie folgować, również jeśli chodzi o słodkości.

W skrócie

Ciasto tres leches to propozycja dla osób, które kochają słodkości. Nie ma co ukrywać: jest kaloryczne i obłędnie słodkie, ale również przepyszne. Jeden kawałek w karnawale z pewnością nikomu nie zaszkodzi, więc raz na jakiś czas można zrobić sobie dyspensę i zaskoczyć rodzinę lub gości tym przepisem. Tres leches to tradycyjne ciasto meksykańskie, którego sekretem jest biszkopt nasączony trzema rodzajami mleka. Co ciekawe, jest ono popularne również w Turcji i na Bałkanach. Przygotowanie jest bardzo proste, a efekt powalający.

Tres leches – ciasto nasączone trzema rodzajami mleka

Składniki:
Na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 5 jaj w temperaturze pokojowej,
  • szklanka cukru,
  • ¼ szklanki oleju,
  • pół szklanki wody,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Do nasączenia:

  • puszka mleka skondensowanego słodzonego,
  • puszka mleka skondensowanego niesłodzonego,
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%.

Dodatkowo:

Jak przygotować ciasto tres leches - „trzy mleka”?

  1. Najpierw przygotowałam biszkopt. Wymieszałam mąkę, pół szklanki cukru i proszek do pieczenia.
  2. Oddzieliłam żółtka od białek. Żółtka zmiksowałam z wodą i olejem, następnie dodałam do masy suche składniki i ponownie zmiksowałam.
  3. Białka ubiłam z odrobiną soli, a kiedy piana zesztywniała, dodałam stopniowo resztę cukru.
  4. Ubite na sztywno białka dodałam do masy i delikatnie wymieszałam.
  5. Ciasto przelałam do formy i piekłam niecałe 40 minut w temperaturze 170 stopni.
  6. Po upieczeniu zostawiłam ciasto do wystudzenia.
  7. Wymieszałam dokładnie składniki do nasączenia: dwa rodzaje mleka skondensowanego oraz śmietankę.
  8. Wystudzony biszkopt wyjęłam z formy i ponakłuwałam. Ciasto stopniowo nasączałam mleczną mieszanką. Trzeba odczekać aż biszkopt wchłonie wszystko.
  9. Wstawiłam ciasto na noc do lodówki.
  10. Następnego dnia polałam ciasto cienką warstwą masy krówkowej.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Herbata z płatków dzikiej róży

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.