W skrócie
Bardzo lubię krokiety, wypełnione różnego rodzaju farszem: pieczarkami, warzywami czy grzybami. Jednak do tej pory niechętnie zabierałam się za ich przyrządzanie. Powodem były problemy z ciastem naleśnikowym. O ile same naleśniki zawsze wychodzą mi fantastycznie, tak podczas nadziewania ich farszem i smażenia krokietów, ciasto za każdym razem pękało. Wspomniałam o tym podczas obiadu u babci, która jest rodzinną specjalistką od krokietów. To właśnie ona zdradziła mi sekret, dzięki któremu jej ciasto na naleśniki do krokietów jest niesamowicie elastycznie i nie pęka podczas smażenia. Okazało się, że moja babcia zawsze dodaje do niego ugotowane ziemniaki. Poniżej dzielę się z wami jej przepisem.
Ciasto na krokiety – wypróbuj sprawdzony przepis
Czas przygotowania: 40 minut
Porcja: 12 naleśników na krokiety
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków,
- 3 jajka,
- 250 g mąki,
- 350 ml mleka,
- łyżka masła,
- sól.
Zobacz także: Krokiety z mięsem zero waste
Jak zrobić ciasto naleśnikowe na krokiety, które nie pęka?
- Ziemniaki obrałam i ugotowałam do miękkości, a następnie z odrobiną mleka i masła ugniotłam na puree. Zostawiłam je do przestygnięcia.
- Wystudzone ziemniaki przełożyłam do miski i wbiłam do nich jajka. Wymieszałam całość ze szczyptą soli na gładką masę.
- Do masy ziemniaczano-jajecznej dodałam mąkę i znowu wymieszałam.
- Stopniowo dodawałam mleko.
- Ziemniaki, których użyłam, były dość wodniste, więc nie potrzebowałam całego mleka. Ostatecznie uzyskałam nieco bardziej gęstą konsystencję niż w przypadku zwykłego ciasta na naleśniki.
- Odstawiłam ciasto na 15 minut.
- Za pomocą pędzelka wysmarowałam patelnię olejem i usmażyłam naleśniki.
- W trakcie smażenia, co jakiś czas mieszałam masę, aby zachowała swoją strukturę.

Hummus z suszonymi pomidorami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?