Idealne ciasto naleśnikowe na krokiety, które nie pęka. Sekret tkwi w dodaniu jednego, ważnego składnika

Karolina Głogowska
Elastyczne ciasto na krokiety łatwo się smaży i zawija
Elastyczne ciasto na krokiety łatwo się smaży i zawija Getty Images/123fotek/zdjęcie ilistracyjne
Elastyczne ciasto na krokiety łatwo się wypełnia dowolnym farszem, zawijać i nie pęka w trakcie smażenia. Jak zrobić takie ciasto? Wystarczy dodać do niego pewien ważny składnik: ugotowane ziemniaki. Z naszego przepisu dowiesz się, jak zrobić najlepsze ciasto naleśnikowe na krokiety, które na pewno nie popęka i będzie bardzo elastyczne.

W skrócie

Bardzo lubię krokiety, wypełnione różnego rodzaju farszem: pieczarkami, warzywami czy grzybami. Jednak do tej pory niechętnie zabierałam się za ich przyrządzanie. Powodem były problemy z ciastem naleśnikowym. O ile same naleśniki zawsze wychodzą mi fantastycznie, tak podczas nadziewania ich farszem i smażenia krokietów, ciasto za każdym razem pękało. Wspomniałam o tym podczas obiadu u babci, która jest rodzinną specjalistką od krokietów. To właśnie ona zdradziła mi sekret, dzięki któremu jej ciasto na naleśniki do krokietów jest niesamowicie elastycznie i nie pęka podczas smażenia. Okazało się, że moja babcia zawsze dodaje do niego ugotowane ziemniaki. Poniżej dzielę się z wami jej przepisem.

Ciasto na krokiety – wypróbuj sprawdzony przepis

Czas przygotowania: 40 minut
Porcja: 12 naleśników na krokiety
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 3 jajka,
  • 250 g mąki,
  • 350 ml mleka,
  • łyżka masła,
  • sól.

Zobacz także: Krokiety z mięsem zero waste

Jak zrobić ciasto naleśnikowe na krokiety, które nie pęka?

  1. Ziemniaki obrałam i ugotowałam do miękkości, a następnie z odrobiną mleka i masła ugniotłam na puree. Zostawiłam je do przestygnięcia.
  2. Wystudzone ziemniaki przełożyłam do miski i wbiłam do nich jajka. Wymieszałam całość ze szczyptą soli na gładką masę.
  3. Do masy ziemniaczano-jajecznej dodałam mąkę i znowu wymieszałam.
  4. Stopniowo dodawałam mleko.
  5. Ziemniaki, których użyłam, były dość wodniste, więc nie potrzebowałam całego mleka. Ostatecznie uzyskałam nieco bardziej gęstą konsystencję niż w przypadku zwykłego ciasta na naleśniki.
  6. Odstawiłam ciasto na 15 minut.
  7. Za pomocą pędzelka wysmarowałam patelnię olejem i usmażyłam naleśniki.
  8. W trakcie smażenia, co jakiś czas mieszałam masę, aby zachowała swoją strukturę.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni