Ciasto naleśnikowe na krokiety nie pęknie, jeśli dodasz jeden składnik, o którym powiedziała mi babcia

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Sekretem jest jeden składnik
Sekretem jest jeden składnik Getty images
Idealne ciasto na krokiety powinno być bardzo elastyczne. Dzięki temu możemy wypełniać naleśniki dowolnym farszem, łatwo zawijać i mieć pewność, że nie popęka w trakcie smażenia. Osiągniemy ten efekt, dodając do zwykłego ciasta naleśnikowego ugotowane ziemniaki.

W skrócie

Bardzo lubię krokiety, wypełnione różnego rodzaju farszem: pieczarkami, warzywami czy grzybami. Jednak do tej pory niechętnie zabierałam się za ich przyrządzanie. Powodem były problemy z ciastem naleśnikowym. O ile same naleśniki zawsze wychodzą mi fantastycznie, tak podczas nadziewania ich farszem i smażenia krokietów, ciasto za każdym razem pękało. Wspomniałam o tym podczas obiadu u babci, która jest rodzinną specjalistką od krokietów. To właśnie ona zdradziła mi sekret, dzięki któremu jej ciasto na naleśniki do krokietów jest niesamowicie elastycznie i nie pęka podczas smażenia. Okazało się, że moja babcia zawsze dodaje do niego ugotowane ziemniaki. Poniżej dzielę się z wami jej przepisem.

Ciasto na krokiety – wypróbuj sprawdzony przepis

Czas przygotowania: 40 minut
Porcja: 12 naleśników na krokiety
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 3 jajka,
  • 250 g mąki,
  • 350 ml mleka,
  • łyżka masła,
  • sól.

Zobacz także: Krokiety z mięsem zero waste

Jak zrobić ciasto naleśnikowe na krokiety, które nie pęka?

  1. Ziemniaki obrałam i ugotowałam do miękkości, a następnie z odrobiną mleka i masła ugniotłam na puree. Zostawiłam je do przestygnięcia.
  2. Wystudzone ziemniaki przełożyłam do miski i wbiłam do nich jajka. Wymieszałam całość ze szczyptą soli na gładką masę.
  3. Do masy ziemniaczano-jajecznej dodałam mąkę i znowu wymieszałam.
  4. Stopniowo dodawałam mleko.
  5. Ziemniaki, których użyłam, były dość wodniste, więc nie potrzebowałam całego mleka. Ostatecznie uzyskałam nieco bardziej gęstą konsystencję niż w przypadku zwykłego ciasta na naleśniki.
  6. Odstawiłam ciasto na 15 minut.
  7. Za pomocą pędzelka wysmarowałam patelnię olejem i usmażyłam naleśniki.
  8. W trakcie smażenia, co jakiś czas mieszałam masę, aby zachowała swoją strukturę.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni