W skrócie:
Szukasz pomysłu na jesienny deser, który będzie smakował niejadkom i wytrawnym smakoszom? Wypróbuj przepis na apetyczne naleśniki dyniowe. Te placki będą znakomicie smakować doprawione przyprawami korzennymi takimi jak mielony cynamon, szczypta imbiru lub gałka muszkatołowa. Szczególnie polecam podawać je z uprażonymi jabłkami, aksamitnym musem jabłkowym lub dżemem z gruszek. W każdej z wersji będzie to strzał w dziesiątkę.
Naleśniki dyniowe – przepis na jesienny deser
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 40 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
160 g mąki pszennej,
350 ml mleka 3,2 procent,
280 g purée z dyni,
2 jajka,
40 g roztopionego masła,
szczypta soli.
Jak zrobić naleśniki dyniowe?
Sposób przygotowania:
Purée z dyni wymieszaj z jajkiem i szczyptą soli.
Wlej mleko i ponownie zmiksuj.
Mąkę pszenną przesiej i dosyp do płynnych składników.
Dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj.
Ciasto naleśnikowe będzie miało konsystencję gęstej śmietany. Odstaw je na minimum 15 minut, aby gluten mógł się rozwinąć.
Naleśniki dyniowe smaż na patelni do naleśników z obu stron na złoty kolor.
Usmażone naleśniki dyniowe podawaj z powidłami śliwkowymi albo białym serem.
Niech ten przepis zainspiruje cię do zrobienia smakowitych placków z patelni na bazie przecieru dyniowego. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Kulinaria
