Do przegryzania przyda się focaccia z chrupiącą skórką. Upiecz wyborne szybkie pieczywo. Od tego wypieku z pomidorami trudno się oderwać

Domowa, puszysta focaccia to doskonała przekąska na imprezę. Zobacz, jak prosto możesz ją przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Domowa, puszysta focaccia to doskonała przekąska na imprezę. Zobacz, jak prosto możesz ją przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Puszysta focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa serwowanego jako przystawka lub dodatek do innych potraw. Proponuję sprawdzony przepis na focaccię z pomidorami. Jest idealnie puszysta, delikatna i ma apetycznie chrupiącą skórkę. Możesz podać ją do sałatek, past, dipów czy dań z grilla. Co ważne, jej przygotowanie jest proste i nie sprawi ci trudności. Zobacz wskazówki i wypróbuj przepis na domową focaccię.

W skrócie:

Domowa focaccia – najlepszy przepis

Mam dla ciebie przepis na domową focaccię z pomidorami. To pyszne i puszyste włoskie pieczywo, które możesz podać jako przekąskę na imprezę. Pysznie smakuje z oliwą z oliwek lub jako dodatek do pinzimonio. Proponuję doprawić focaccię bazylią i tymiankiem, ale sprawdzi się także rozmaryn czy oregano. Wierzch posypałam gruboziarnistą solą. Ciasto możesz zagnieść robotem kuchennym lub przygotować je ręcznie. Nie przejmuj się, że jest klejące, tak ma być. Staraj się także nie przyśpieszać przepisu i dać ciastu czas na podrośnięcie. Dzięki temu będzie smakować wyśmienicie. Tym pieczywem możesz też świętować Światowy Dzień Drzewa Oliwnego przypadający na 26 listopada.

Zobacz w galerii, jak zrobić puszystą i pyszną focaccię z pomidorami.

Przepis na focaccię

Czas przygotowania: 2 godziny.
Porcja na: dla 4 osób.
Poziom trudności: Łatwy

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 20 g drożdży,
  • 180 ml ciepłej wody,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek + 2 łyżki do posmarowania ciasta,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • szczypta bazylii, tymianku i gruboziarnistej soli morskiej.

Jak zrobić najlepszą focaccię?

  1. Zrób zaczyn: w miseczce wymieszaj drożdże, 100 ml ciepłej wody, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki pszennej, przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut.
  2. Do dużej miski przesiej mąkę pszenną, dodaj oliwę, sól, 80 ml ciepłej wody oraz podrośnięty zaczyn drożdżowy.
  3. Połącz składniki najpierw łyżką, a następnie wyrób ciasto rękami lub mikserem kuchennym.
  4. Ciasto jest nieco klejące. Przykryj je ściereczką i odstaw na 30 minut.
  5. Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą i przełóż do niego ciasto.
  6. Palcami lub łyżką zrób w cieście kilka zagłębień, wierzch posmaruj oliwą. Odstaw na 30 minut.
  7. Pomidorki koktajlowe umyj i przekrój na pół. Połóż je na cieście.
  8. Całość posyp tymiankiem i bazylią oraz odrobiną gruboziarnistej soli.
  9. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni Celsjusza.
  10. Focaccię z pomidorami piecz ok. 30 minut.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Domowa, puszysta focaccia to doskonała przekąska na imprezę. Zobacz, jak prosto możesz ją przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Do przegryzania przyda się focaccia z chrupiącą skórką. Upie...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni