Indyjski chlebek naan. Przepis na drożdżowe pieczywo, które możesz usmażyć na patelni. Świetnie smakuje do curry i dipów

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Chrupiący i pyszny chlebek naan to doskonały dodatek do wielu dań. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Chrupiący i pyszny chlebek naan to doskonały dodatek do wielu dań. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Chlebki naan to znany przysmak, popularny w kuchni indyjskiej. Tradycyjnie wypieka się je z ciasta drożdżowego, w glinianych piecach. Proponuję przepis na chlebki naan, które możesz usmażyć na suchej patelni. To prostsze niż myślisz! Przekonaj się, jak pysznie smakują i wypróbuj przepis.

W skrócie:

Chlebki naan są chrupiące, pachnące i pyszne. Robi się je naprawdę bardzo prosto, a smaży przez kilka minut na suchej patelni. Proponuję przepis z dodatkiem jogurtu naturalnego i masła klarowanego, które możesz kupić gotowe lub przygotować samodzielnie tzn. rozpuścić masło, a następnie delikatnie zdjąć pianę i przelać samo masło do innego naczynia. Chlebki naan można podać do sosów, zup, a także jeść np. z masłem czosnkowym.

Zobacz w galerii, jak krok po kroku przygotować pyszne chlebki naan.

Przepis na chlebek naan

czas przygotowania: ok. 1 godzina
porcja: na 8 chlebków
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 40 g drożdży,
  • 150 g jogurtu naturalnego gęstego,
  • 125 ml wody,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • szczypta soli.

Jak zrobić chlebki naan?

  1. W miseczce wymieszaj drożdże z cukrem. Dodaj ciepłą wodę, wymieszaj i odstaw na 10 minut.
  2. Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, jogurt naturalny i łyżkę masła klarowanego.
  3. Wlej drożdże i wyrób ciasto. Ma być gładkie i ładnie odchodzić od brzegów miski.
  4. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na pół godziny, aż podwoi swoją objętość.
  5. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i podziel na 8 części.
  6. Każdą część rozwałkuj na cienki placek, podsypując w razie konieczności mąką.
  7. Zostaw placuszki na 10 minut, by znów podrosły.
  8. Smaż chlebki pojedynczo na suchej, mocno rozgrzanej patelni, po dwie minuty z każdej strony.
Chrupiący i pyszny chlebek naan to doskonały dodatek do wielu dań. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Indyjski chlebek naan. Przepis na drożdżowe pieczywo, które ...

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Marka tefal w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!