W skrócie:
Zdrowa przekąska na szybko
Szukasz pomysłu na coś zdrowego do podjadania? Proponuję przepis na włoską przekąskę pinzimonio. To chrupiące warzywa z wyśmienitą oliwą z oliwek doprawioną sokiem z cytryny, solą, pieprzem, czosnkiem i świeżą bazylią. Lubię dodać do niej także odrobinę octu balsamicznego. Oprócz warzyw, jako dodatek, świetnie sprawdzi się także chleb lub focaccia. Taką pyszną przekąskę zrobisz w kilka minut i to bez trudu. Świetnie sprawdzi się jako przystawka na imprezę, piknik czy grill w plenerze. Możesz, tak jak ja, ułożyć warzywa na półmisku i podać z miseczką doprawionej oliwy lub nalać jej odrobinę do małego słoiczka i włożyć do niego słupki warzyw.
Zobacz w galerii, jak przygotować pinzimonio.
Przepis na pinzimonio
czas przygotowania: ok. 10 minut
porcja na: 4 osoby
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- szczypta soli i pieprzu,
- opcjonalnie ząbek czosnku,
- opcjonalnie łyżeczka octu balsamicznego,
- opcjonalnie świeża bazylia,
dodatki:
- czerwona papryka,
- zielona papryka,
- żółta papryka,
- kilka liści sałaty lodowej lub rzymskiej,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- kilka marchewek,
- chleb lub focacica.
Jak zrobić włoską przekąskę pinzimonio?
- W miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryny sól i pieprz.
- Możesz dosmakować całość ząbkiem czosnku i odrobiną octu balsamicznego.
- Dodaj do oliwy także kilka listków świeżej bazylii.
- Warzywa umyj i pokrój w słupki. Ułóż je na półmisku razem z miseczką doprawionej oliwy.
- Chleb lub focaccie pokrój na mniejsze kawałki i połóż koło warzyw. Gotowe.
Kulinaria

Pinzimonio na kilka sposobów
Pinzimonio to bardzo uniwersalna potrawa, którą można przygotowywać o każdej porze roku. Sos z oliwy jest niezwykle prosty do zrobienia. Można doprawić go np.
- octem jabłkowym,
- octem balsamicznym,
- kolorowym pieprzem,
- tymiankiem,
- rozmarynem.
Zioła do oliwy można dodać świeże lub suszone. Warto także włożyć do sosu ząbek czosnku, który dodaj jej wyjątkowego aromatu.
Jeśli chodź o warzywa i dodatki do oliwy, to możesz wybrać co tylko lubisz i masz w lodówce. Większe warzywa pokrój w słupki, a liście sałaty porwij na mniejsze kawałki. Pomidorki koktajlowe czy oliwki nadziej na patyczki do koreczków, by było łatwiej je zjeść.
Zdrowa przekąska we włoskim stylu. Poznaj prosty przepis na ...
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
- Chrupiąca sałatka z rzodkiewką, tuńczykiem i jajkiem. Trudno się oderwać
- Szybka przekąska z fetą. Zobacz przepis na czosnkowe paluchy z ciasta francuskiego
- Chrupiące placki warzywne z ziemniakami, cukinią i marchewką. Zobacz przepis
- Błyskawiczne i pyszne pizzerinki z ciasta francuskiego. Zobacz przepis