Przepis na najlepsze jagodzianki na świecie. Rozpływają się w ustach. Jak je zrobić? To proste

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Te bułeczki z jagodami polane lukrem są obłędne w smaku. Kliknij w galerię i zobacz, jak je przygotować krok po kroku.
Te bułeczki z jagodami polane lukrem są obłędne w smaku. Kliknij w galerię i zobacz, jak je przygotować krok po kroku. Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
Jagodzianki - letni obiekt pożądania. Szukasz sprawdzonego przepisu na bułeczki po brzegi wypełnione jagodami? To właśnie znalazłeś. Wypróbuj nasz przepis na puszyste, drożdżowe bułki z jagodami, które możesz podać z lukrem. Zobacz, jak je zrobić krok po kroku. Palce lizać.

Na skróty

Jagodzianki - ciasto ma znaczenie. Jak je zrobić?

Ciasto drożdżowe to pyszny, ale dość kapryśny wypiek. Wymaga cierpliwości i długiego wyrabiania. Jednak zapewniamy, że warto się postarać. Domowe, miękkie, pachnące masłem i wanilią ciasto jest przede wszystkim dużo smaczniejsze, zdrowsze i tańsze niż kupowane w supermarketach masowe wyroby.

Przygotowaliśmy kilka wskazówek, na udane ciasto drożdżowe:

  1. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Zawsze wyjmij je na stół kuchenny co najmniej godzinę przed przygotowywaniem ciasta.
  2. Drożdże muszą być bardzo świeże, z długą datą przydatności, bez ciemnych czy zielonych nalotów. Można także z powodzeniem używać drożdży suszonych.
  3. Zawsze zrób zaczyn tzn. wymieszaj świeże drożdże z cukrem i odstaw do wyrośnięcia. By zaczyn był jeszcze mocniejszy, dodaj do niego odrobinę mleka i mąki. W przypadku drożdży suchych można je od razu wymieszać z mąką lub także rozpuścić w odrobinie mleka.
  4. Pamiętaj o odpowiednich proporcjach. Zbyt dużo masła sprawi, że ciasto będzie ciężkie i nie urośnie. Zbyt dużo cukru zahamuje fermentacje drożdży i ciasto także nie urośnie.
  5. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub za pomocą miksera tak długo, aż będzie gładkie.
  6. Ciasto musi wyrosnąć. To bezwzględna zasada przy cieście drożdżowym. Wyrobione ciasto najlepiej przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, bez przeciągów. Gdy podwoi swoją objętość należy je "zbić", chwilę wyrobić, przygotować np. drożdżówki i ponowienie zostawić do wyrośnięcia. Dopiero takie ciasto można piec.

Najlepsze bułeczki z jagodami

Jest lato, są i jagody! Te pyszne, maleńkie owoce to prawdziwa skarbnica witamin i składników mineralnych. Warto je jeść dla naszego zdrowia, by poprawić trawienie, wzmocnić odporność czy poprawić wygląd skóry. Dodatkowo jagody są naprawdę smaczne i idealnie nadają się do wypieków i przetworów.

Pamiętaj, że jagody to owoce leśne, narażone na kontakt z dzikimi zwierzętami. Zawsze umyj je przed spożyciem.

Mamy dla ciebie przepis na delikatne i puszyste jagodzianki. To drożdżowe bułeczki z pysznym jagodowym nadzieniem, oblane cytrynowym lukrem. Taki przysmak, że palce lizać!

Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować pyszne jagodzianki:

Przepis na jagodzianki

(porcja na ok. 24 bułeczki, czas przygotowania: ok. 3 godziny)

Zlep brzegi i uformuj owalną bułeczkę. Połóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Zlep brzegi i uformuj owalną bułeczkę. Połóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 600 g mąki,
  • 50 g drożdży + 1 łyżeczka cukru,
  • 4 żółtka,
  • 70 g masła,
  • 4 łyżki cukru,
  • 16 g cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • 220 ml mleka,
  • szczypta soli,
  • ok. szklanka jagód
  • 1 łyżką mąki ziemniaczanej,
  • cukier do jagód - 1 łyżeczka cukru do jednej bułeczki.

Lukier:

  • sok z 1/2 cytryny,
  • ok. 100 g cukru pudru.

Jak zrobić jagodzianki krok po kroku?

  1. Przygotowanie jagodzianek zacznij od umycia jagód. Nalej do miski zimną wodę, wrzuć jagody i delikatnie pomieszaj rękami. Następnie wylej wodę i wyjmij jagody na sitko.

  2. Przygotuj zaczyn z drożdży: w miseczce wymieszaj drożdże z łyżeczką cukru, dwiema łyżkami mleka i posyp szczyptą mąki. Odstaw w ciepłe miejsce aż podrośnie. Powinno to zająć ok. 10 minut.

  3. W drugiej miseczce wymieszaj żółtka z cukrem i wanilią, dodaj mleko.

  4. Masło rozpuść.

  5. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj zaczyn, jajka z mlekiem i szczyptę soli i zacznij mieszać całość łyżką.

  6. Gdy składniki połączą się wlej masło i zacznij wyrabiać ciasto ręką, aż będzie gładkie i elastyczne. Może to zająć nawet 10 minut. Dobrym pomysłem jest wykorzystanie miksera planetarnego.

  7. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.

  8. Jagody oprósz mąką ziemniaczaną i wymieszaj.

  9. Gdy ciasto podrośnie przełóż je na stolnicę oprószoną odrobiną mąki i wyrabiaj rękami przez minutę.

  10. Podziel ciasto na równe części, powinno wyjść ok. 24 bułeczki.

  11. Każdą część rozwałkuj lub rozpłaszcz rękami.

  12. Na środek placuszka połóż dwie łyżeczki jagód i jedną łyżeczkę cukru.

  13. Zlep brzegi i uformuj owalną bułeczkę.

  14. Połóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.

    Nasza rada: bułeczki kładź na blaszce złączeniem do dołu. Będą ładnie i równo wyrastać.

  15. Przykryj gotowe bułeczki ściereczką i odstaw na 30 minut.

  16. Gdy jagodzianki podrosną wstaw je do nagrzanego piekarnika do 160 stopni Celsjusza na 20 minut.

  17. Przygotuj lukier: cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny, gdy będzie za gęsty to dodaj więcej soku, jeśli za rzadki to dodaj więcej cukru pudru. Lukier trzeba ucierać tak długo aż będzie lśniący.

  18. Wystudzone jagodzianki udekoruj lukrem.

Jagodzianki gotowe. Życzymy smacznego!

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Największa od dziesięcioleci susza we Francji

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie