Na skróty
Jagodzianki - ciasto ma znaczenie. Jak je zrobić?
Ciasto drożdżowe to pyszny, ale dość kapryśny wypiek. Wymaga cierpliwości i długiego wyrabiania. Jednak zapewniamy, że warto się postarać. Domowe, miękkie, pachnące masłem i wanilią ciasto jest przede wszystkim dużo smaczniejsze, zdrowsze i tańsze niż kupowane w supermarketach masowe wyroby.
Przygotowaliśmy kilka wskazówek, na udane ciasto drożdżowe:
- Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Zawsze wyjmij je na stół kuchenny co najmniej godzinę przed przygotowywaniem ciasta.
- Drożdże muszą być bardzo świeże, z długą datą przydatności, bez ciemnych czy zielonych nalotów. Można także z powodzeniem używać drożdży suszonych.
- Zawsze zrób zaczyn tzn. wymieszaj świeże drożdże z cukrem i odstaw do wyrośnięcia. By zaczyn był jeszcze mocniejszy, dodaj do niego odrobinę mleka i mąki. W przypadku drożdży suchych można je od razu wymieszać z mąką lub także rozpuścić w odrobinie mleka.
- Pamiętaj o odpowiednich proporcjach. Zbyt dużo masła sprawi, że ciasto będzie ciężkie i nie urośnie. Zbyt dużo cukru zahamuje fermentacje drożdży i ciasto także nie urośnie.
- Wyrabiaj ciasto ręcznie lub za pomocą miksera tak długo, aż będzie gładkie.
- Ciasto musi wyrosnąć. To bezwzględna zasada przy cieście drożdżowym. Wyrobione ciasto najlepiej przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, bez przeciągów. Gdy podwoi swoją objętość należy je "zbić", chwilę wyrobić, przygotować np. drożdżówki i ponowienie zostawić do wyrośnięcia. Dopiero takie ciasto można piec.
Najlepsze bułeczki z jagodami
Jest lato, są i jagody! Te pyszne, maleńkie owoce to prawdziwa skarbnica witamin i składników mineralnych. Warto je jeść dla naszego zdrowia, by poprawić trawienie, wzmocnić odporność czy poprawić wygląd skóry. Dodatkowo jagody są naprawdę smaczne i idealnie nadają się do wypieków i przetworów.
Pamiętaj, że jagody to owoce leśne, narażone na kontakt z dzikimi zwierzętami. Zawsze umyj je przed spożyciem.