W skrócie:
Lukier cytrynowy to pyszny dodatek do wypieków. Można udekorować nim ciasteczka, babki drożdżowe, mazurki czy inne słodkie wypieki. Jego przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. By łatwiej było utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny, proponuję dodać odrobinę wrzątku. To naprawdę robi różnice. Pamiętaj, tylko by dodawać mokre składniki stopniowo. Gotowy lukier warto użyć od razu, po kilku minutach będzie już znacznie gęstszy.
Zobacz w galerii, jak przygotować idealny lukier cytrynowy.
Przepis na lukier cytrynowy
czas przygotowania: ok. 5 minut
porcja na: udekorowanie 1 ciasta
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 1 szklanka cukru pudru ok. 170 g,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżka wrzątku.
Jak zrobić lukier cytrynowy?
- Do miseczki przesyp cukier puder.
- Dodaj sok z cytryny oraz wrzątek.
- Mieszaj łyżką lub specjalną drewnianą pałką do ucierania lukru.
- Ucieraj tak długo, aż lukier będzie lśniący, a pod palcem nie będzie wyczuwalny cukier.
- Jeśli uważasz, że lukier jest za rzadki, to dodaj łyżeczkę cukru pudru i dalej ucieraj do pożądanej gęstości
- Jeśli uważasz, że lukier jest za gęsty, to dodaj łyżeczkę przegotowanej wody lub soku z cytryny i ucieraj.
- Wykorzystaj lukier do ozdabiania wypieków zaraz po przygotowaniu, ponieważ będzie stopniowo robił się coraz bardziej twardy.
Czytaj także: Przepis na lukier królewski z surowym białkiem. Idealny lukier do dekoracji ciast i ciasteczek
Jak zabarwić lukier?
Lukier świetnie sprawdza się do dekoracji wypieków. Warto go także dodatkowo zabarwić. Możesz w tym celu użyć gotowych spożywczych barwników lub sięgnąć po sprowadzone domowe sposoby:
- żółty lukier uzyskasz, dodając do masy odrobinę kurkumy,
- czerwony lukier zrobisz, dodając do masy odrobinę skoncentrowanego soku z malin, żurawiny lub wiśni,
- zielony lukier to zasługa dodania do masy odrobiny zmiksowanych liści mięty lub szpinaku.
- pomarańczowy lukier uzyskasz, dodając do niego odrobinę soku z marchewki.
Prosty przepis na lukier cytrynowy. Jest pyszny i lśniący. I...
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Akcesoria, które ułatwiają Ci gotowanie
Schab po cygańsku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?