Prosty przepis na lukier cytrynowy. Jest pyszny i lśniący. Idealny lukier do dekoracji ciast, mazurków i babek wielkanocnych

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Jak zrobić lukier cytrynowy do dekoracji ciast i ciasteczek? Zobacz najlepszy przepis. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Jak zrobić lukier cytrynowy do dekoracji ciast i ciasteczek? Zobacz najlepszy przepis. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Szukasz sprawdzonego sposobu, jak zrobić lukier cytrynowy? Proponuję niezawodny przepis. To prostsze niż myślisz. Lukier cytrynowy świetnie sprawdzi się do dekoracji ciast wielkanocnych. Jest idealnie słodki, lśniący i gładki. Podpowiadam także jak zabarwić lukier domowymi sposobami. Wypróbuj najlepszy przepis na lukier cytrynowy.

W skrócie:

Lukier cytrynowy to pyszny dodatek do wypieków. Można udekorować nim ciasteczka, babki drożdżowe, mazurki czy inne słodkie wypieki. Jego przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. By łatwiej było utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny, proponuję dodać odrobinę wrzątku. To naprawdę robi różnice. Pamiętaj, tylko by dodawać mokre składniki stopniowo. Gotowy lukier warto użyć od razu, po kilku minutach będzie już znacznie gęstszy.

Zobacz w galerii, jak przygotować idealny lukier cytrynowy.

Przepis na lukier cytrynowy

czas przygotowania: ok. 5 minut
porcja na: udekorowanie 1 ciasta
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka cukru pudru ok. 170 g,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka wrzątku.

Jak zrobić lukier cytrynowy?

  1. Do miseczki przesyp cukier puder.
  2. Dodaj sok z cytryny oraz wrzątek.
  3. Mieszaj łyżką lub specjalną drewnianą pałką do ucierania lukru.
  4. Ucieraj tak długo, aż lukier będzie lśniący, a pod palcem nie będzie wyczuwalny cukier.
  5. Jeśli uważasz, że lukier jest za rzadki, to dodaj łyżeczkę cukru pudru i dalej ucieraj do pożądanej gęstości
  6. Jeśli uważasz, że lukier jest za gęsty, to dodaj łyżeczkę przegotowanej wody lub soku z cytryny i ucieraj.
  7. Wykorzystaj lukier do ozdabiania wypieków zaraz po przygotowaniu, ponieważ będzie stopniowo robił się coraz bardziej twardy.

Jak zabarwić lukier?

Lukier świetnie sprawdza się do dekoracji wypieków. Warto go także dodatkowo zabarwić. Możesz w tym celu użyć gotowych spożywczych barwników lub sięgnąć po sprowadzone domowe sposoby:

  • żółty lukier uzyskasz, dodając do masy odrobinę kurkumy,
  • czerwony lukier zrobisz, dodając do masy odrobinę skoncentrowanego soku z malin, żurawiny lub wiśni,
  • zielony lukier to zasługa dodania do masy odrobiny zmiksowanych liści mięty lub szpinaku.
  • pomarańczowy lukier uzyskasz, dodając do niego odrobinę soku z marchewki.
Jak zrobić lukier cytrynowy do dekoracji ciast i ciasteczek? Zobacz najlepszy przepis. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Prosty przepis na lukier cytrynowy. Jest pyszny i lśniący. I...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwiają Ci gotowanie

emisja bez ograniczeń wiekowych

Placek z agrestem

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni