Najprostszy i niezawodny lukier do pierników. Zobacz przepis na słodką polewę bez białek. Idealna dekoracja dla nowicjuszy

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowy lukier do pierników można zrobić bez dodatku kurzych jajek. Wystarczy wymieszać cukier puder z mlekiem, aby uzyskać estetyczny biały kolor.
Domowy lukier do pierników można zrobić bez dodatku kurzych jajek. Wystarczy wymieszać cukier puder z mlekiem, aby uzyskać estetyczny biały kolor. Getty Images/Dziuba Volodymyr/zdjęcie ilustracyjne
Lukier do pierników powinien być gęsty i mocno sklejać upieczone ciastka. Nie powinien spływać z pierniczków po nałożeniu. Może podkreślać smak korzennych przypraw. Proponuję prosty przepis na lukier do pierników, który uatrakcyjni wygląd świątecznych wypieków. Wystarczą dwa składników.

W skrócie

Domowy lukier do pierników może być przygotowany na wiele sposobów. Często jest to rodzaj lukru królewskiego, który skleja dodatkowo elementy np.: domku z piernika. Jednak część osób może sceptycznie podchodzić do jego przygotowania. Lukier królewski jest robiony z dodatkiem białka jajka. Zachęcam do zrobienia prostego lukru do pierników z dodatkiem soku z cytryny.

Lukier do pierników – prosty przepis do świątecznych ciast

Liczba porcji: około 300 g
Czas przygotowania: 5 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 90 ml mleka,
  • 250 g cukru pudru.

Jak zrobić lukier do pierników?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku mleko powinno być podgrzane. Nie musi być gorące, ale bardzo ciepłe mleko.
  2. Następnie do miseczki z mlekiem należy po łyżce dodawać cukier puder.
  3. Wszystkie składniki trzeba cały czas mieszać, aż powstanie gęsta masa o białej barwie.
  4. Powstały lukier do pierników, warto od razu kłaść na ciastach i ciastkach, zanim zastygnie.

Lukier do pierniczków bez białek

Dzięki zastosowaniu mleka lukier do pierników będzie miał atrakcyjny biały kolor bez użycia białek. Weganie i wegetarianie, zamiast mleka mogą sięgnąć po lekko ubitą aquafabę, czyli wodę ze słoika z ugotowaną ciecierzycą. Do lukru na bazie aquafaby warto dodać 20 ml soku ze świeżej cytryny. Dzięki temu uzyska się kontrast smaku.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni