W skrócie
Domowy lukier do pierników może być przygotowany na wiele sposobów. Często jest to rodzaj lukru królewskiego, który skleja dodatkowo elementy np.: domku z piernika. Jednak część osób może sceptycznie podchodzić do jego przygotowania. Lukier królewski jest robiony z dodatkiem białka jajka. Zachęcam do zrobienia prostego lukru do pierników z dodatkiem soku z cytryny.
Lukier do pierników – prosty przepis do świątecznych ciast
Liczba porcji: około 300 g
Czas przygotowania: 5 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 90 ml mleka,
- 250 g cukru pudru.
Jak zrobić lukier do pierników?
Sposób przygotowania:
- Na początku mleko powinno być podgrzane. Nie musi być gorące, ale bardzo ciepłe mleko.
- Następnie do miseczki z mlekiem należy po łyżce dodawać cukier puder.
- Wszystkie składniki trzeba cały czas mieszać, aż powstanie gęsta masa o białej barwie.
- Powstały lukier do pierników, warto od razu kłaść na ciastach i ciastkach, zanim zastygnie.
Lukier do pierniczków bez białek
Dzięki zastosowaniu mleka lukier do pierników będzie miał atrakcyjny biały kolor bez użycia białek. Weganie i wegetarianie, zamiast mleka mogą sięgnąć po lekko ubitą aquafabę, czyli wodę ze słoika z ugotowaną ciecierzycą. Do lukru na bazie aquafaby warto dodać 20 ml soku ze świeżej cytryny. Dzięki temu uzyska się kontrast smaku.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Odmierzaj składniki precyzyjnie

Hummus z suszonymi pomidorami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?