W skrócie:

Danie ze schabu. Pomysł na obiad z patelni
Mam dla ciebie przepis na schab po cygańsku. Przygotowuje się go bardzo prosto, na patelni lub w garnku z pokrywką. Można od razu zrobić sporą porcję, dla wielu osób. Danie jest pełne warzyw oraz wyrazistych przypraw. Ja podaję je z ziemniakami i surówką, ale świetnie sprawdzi się także w wersji z ryżem, makaronem czy po prostu z chlebem. Dzięki moczeniu schabu w mleku mięso jest idealnie miękkie i soczyste. To sprawdzona i niezawodna metoda. Serdecznie polecam.
Zobacz w galerii, jak zrobić schab po cygańsku.
Przepis na schab po cygańsku
czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
porcja na: 4-5 osób
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- ok. 1 kg schabu,
- ok. 1 szklanka mleka,
- 500 g pieczarek,
- 3 czerwone papryki,
- 1 duża cebula,
- 4 ogórki kiszone,
- 4 łyżki ketchupu,
- 500 ml wody,
- 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej + 3 łyżki wody,
- 2 łyżki oleju,
przyprawy:
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- pół łyżeczki pieprzu,
- opcjonalnie odrobina ostrej papryki.
Jak zrobić schab po cygańsku? Przygotowanie krok po kroku
Przygotowanie:
- Mięso oczyść i pokrój na plastry o grubości ok. 1 cm.
- Przełóż schab do miski i zalej mlekiem. Odstaw na minimum pół godziny.
- Opłucz mięso z mleka i dokładnie wytrzyj.
- Delikatnie rozbij tłuczkiem plastry schabu.
- W miseczce wymieszaj wszystkie przyprawy i posyp mięso. Nie musisz zużyć wszystkich przypraw, resztę dodasz do sosu.
- Umyj warzywa. Pieczarki obierz i pokrój w ćwiartki.
- Cebulę pokrój w piórka, a ogórki w plasterki.
- Paprykę przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Jeśli chcesz zdjąć z niej skórkę, to zalej paprykę wrzątkiem i gotuj ok. 5 minut, następnie usuń skórkę, podważając nożykiem. Pokrój paprykę w paseczki.
- Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż mięso z obu stron i przełóż do dużej patelni z pokrywką lub do garnka.
- Zalej schab wodą wymieszaną z ketchupem i resztą przypraw. Duś pod przykryciem 20 minut.
- Na patelnię po smażeniu mięsa przełóż warzywa. Podsmażaj kilka minut.
- Dodaj warzywa do mięsa i gotuj jeszcze 20 minut.
- Na koniec zagęść danie mąką ziemniaczaną wymieszaną w odrobinie wody. Gotuj jeszcze 5 minut.
- Podawaj danie na ciepło np. z ziemniakami lub chlebem. Smacznego.
Czytaj także: Pyszny schab z masłem ziołowym na domowy obiad. Wypróbuj przepis na soczyste mięso wypełnione natką pietruszki
Pożywny schab po cygańsku dla całej rodziny. Przepis na pros...
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Patelnie, do których nic nie przywiera!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?