Weź wieprzowinę, natrzyj marynatą i upiecz. Tak przygotujesz najlepszy schab na kanapki. Oto sposób na aromatyczną wędlinę bez konserwantów

Anna Daniluk
Najsmaczniejszy schab na kanapki urozmaici śniadanie i kolację.
Najsmaczniejszy schab na kanapki urozmaici śniadanie i kolację. gkrphoto/123rf.com/zdjęcie ilustracyjne
Zastanawiasz się, co upiec do codziennych kanapek? Możliwe, że podam ci idealne rozwiązanie. Soczysty schab na kanapki, przygotowany w domowym zaciszu, to esencja prostego przygotowania, wyrazistego smaku i zdrowia. Zamiast sięgać po gotowe wędliny z konserwantami, solą i cukrem możesz stworzyć coś o wiele smaczniejszego.

W skrócie:

Upieczenie schabu na kanapki ma wiele zalet. Po pierwsze, wiesz jakie składniki dodajesz i unikasz zjedzenia substancji, których nazwy z trudem da się wymówić. Po drugie, smak takiego mięsa jest nieporównywalnie lepszy niż ten w gotowych produktach. Dorzucenie kilku ząbków czosnku nadaje wędlinie wyrazistości. Gwarantuję, że tak przygotowany schab na kanapki z każdym kęsem będzie serwował ci eksplozję smaku.

Schab na kanapki – przepis dla całej rodziny

Liczba porcji: na około 20 plastrów schabu.

Czas przygotowania: 15 minut + 12 godzin marynowania + 1,5 godziny pieczenia.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 kg schabu wieprzowego,

  • 5 ząbków czosnku,

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,

  • 1 łyżeczka soli,

  • 1 łyżeczka pieprzu

  • 1 łyżka majeranku,

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,

  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej,

  • 1/2 łyżeczki tymianku,

  • 1 łyżeczka musztardy diżońskiej.

Jak zrobić schab na kanapki?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku osusz schab ręcznikiem papierowym.

  2. W małym słoiku wymieszaj oliwę z oliwek, musztardę, sól, pieprz, majeranek, paprykę słodką i ostrą, tymianek oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

  3. Natrzyj schab powstałą marynatą, dokładnie pokrywając całą jego powierzchnię.

  4. Owiń mięso w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 12 godzin, aby marynata przeniknęła do środka.

  5. Zamarynowany schab wyjmij z lodówki na około 30 minut, aby ogrzał się w temperaturze pokojowej. Następnie rozgrzej piekarnik do 180°C z opcją grzania góra-dół.

  6. Możesz także tuż przed pieczeniem obsmażyć schab, aby zamknąć w nim soki i przygotować rumianą skórkę.

  7. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

  8. Możesz piec godzinę pod przykryciem, a potem dopiekać bez pokrywki. Sprawdza się też pieczenie w rękawie i otwarcie go, aby zarumienić mięso.

  9. Schab na kanapki piecz przez około 1,5 godziny, co jakiś czas polewając mięso wypływającymi sokami.

  10. Po upieczeniu odstaw schab kanapkowy na 10–15 minut, aby soki równomiernie się rozeszły.  Wystudzony schab możesz cienko pokroić i kłaść na kanapki.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zazwyczaj domowy schab na kanapki podaję z pełnoziarnistym pieczywem, pokrojonym w plasterki pomidorem, ogórkiem i odrobiną pikantnego ketchupu. Polany sosem pieczeniowym sprawdzi się także jako danie obiadowe. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni