Biorę schab i gotuję danie, na które nie ma mocnych. Oto superdelikatny i soczysty schab w aromatycznym wywarze. Smakuje jak nigdy!

Anna Daniluk
Wyborny super delikatny i soczysty schab gotowany z cebulą to prawdziwy rarytas.
Wyborny super delikatny i soczysty schab gotowany z cebulą to prawdziwy rarytas. LauriPatterson/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Chcesz się kulinarnie popisać przed teściową, a może łakniesz komplementów od rodziny? Tak przygotowane mięso rozpływa się w ustach, zachowuje soczystość i delikatność. Przepis zaczerpnęłam z rodzinnego zeszytu. Oto pomysł na superdelikatny i soczysty schab gotowany w aromatycznym wywarze. Palce lizać!

W skrócie:

Superdelikatny i soczysty schab gotowany w wywarze – przepis na obiad

Liczba porcji: dla 3-6 osób.

Czas przygotowania: 2 godziny 20 minut (w tym 1,5 godziny gotowania).

Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości,

  • 2 l wody,

  • 3 liście laurowe,

  • 5 ziaren ziela angielskiego,

  • 1 łyżka soli,

  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego,

  • 3 ząbki czosnku,

  • 1 cebula,

  • 1 łyżeczka majeranku,

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,

  • 1 łyżka klarowanego masła.

Jak zrobić superdelikatny i soczysty schab gotowany na obiad?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku schab pokrój w plastry, natrzyj solą, majerankiem i papryką. Odstaw na 30 minut.

  2. Możesz też mięso natrzeć bez krojenia w plastry.

  3. W dużym garnku zagotuj 2 litry wody z liściem laurowym, zielem, pieprzem, cebulą pokrojoną na ćwiartki i czosnkiem.

  4. Do wrzątku ostrożnie włóż mięso. Gotuj na bardzo małym ogniu przez 30 minut.

  5. Wyłącz palnik, przykryj garnek i zostaw w wywarze na 1,5 godziny. W trakcie nie podnoś pokrywki.

  6. Po czasie wyjmij schab, osusz i obsmaż szybko na klarowanym maśle do momentu uzyskania złocistej skórki i przyjemnego zapachu.

To jeden z tych przepisów, które nie wymagają zaawansowanych umiejętności kulinarnych, a efekt smakuje jak z dobrej restauracji. Sekretem jest powolne dochodzenie mięsa w gorącym wywarze. Schab jest dzięki temu delikatny, ale nie suchy.

Ta metoda gotowania może sprawdzić się też przy innych mięsach – spróbuj z indykiem lub piersią z kurczaka. Superdelikatny i soczysty schab gotowany w wywarze dobrze przechowuje się w lodówce i świetnie smakuje zarówno na ciepło z purée ziemniaczanym, jak i na zimno. Możesz go potraktować jako wędlinę na kanapki. Smacznego!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni