W skrócie:
Superdelikatny i soczysty schab gotowany w wywarze – przepis na obiad
Liczba porcji: dla 3-6 osób.
Czas przygotowania: 2 godziny 20 minut (w tym 1,5 godziny gotowania).
Poziom trudności: łatwy.
Składniki:
1 kg schabu bez kości,
2 l wody,
3 liście laurowe,
5 ziaren ziela angielskiego,
1 łyżka soli,
1 łyżeczka pieprzu ziarnistego,
3 ząbki czosnku,
1 cebula,
1 łyżeczka majeranku,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
1 łyżka klarowanego masła.
Jak zrobić superdelikatny i soczysty schab gotowany na obiad?
Sposób przygotowania:
Na początku schab pokrój w plastry, natrzyj solą, majerankiem i papryką. Odstaw na 30 minut.
Możesz też mięso natrzeć bez krojenia w plastry.
W dużym garnku zagotuj 2 litry wody z liściem laurowym, zielem, pieprzem, cebulą pokrojoną na ćwiartki i czosnkiem.
Do wrzątku ostrożnie włóż mięso. Gotuj na bardzo małym ogniu przez 30 minut.
Wyłącz palnik, przykryj garnek i zostaw w wywarze na 1,5 godziny. W trakcie nie podnoś pokrywki.
Po czasie wyjmij schab, osusz i obsmaż szybko na klarowanym maśle do momentu uzyskania złocistej skórki i przyjemnego zapachu.
To jeden z tych przepisów, które nie wymagają zaawansowanych umiejętności kulinarnych, a efekt smakuje jak z dobrej restauracji. Sekretem jest powolne dochodzenie mięsa w gorącym wywarze. Schab jest dzięki temu delikatny, ale nie suchy.
Ta metoda gotowania może sprawdzić się też przy innych mięsach – spróbuj z indykiem lub piersią z kurczaka. Superdelikatny i soczysty schab gotowany w wywarze dobrze przechowuje się w lodówce i świetnie smakuje zarówno na ciepło z purée ziemniaczanym, jak i na zimno. Możesz go potraktować jako wędlinę na kanapki. Smacznego!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Wyborny obiad dla fanów wieprzowiny. Ten schab po cygańsku rozpływa się w ustach
- Schab faszerowany pieczarkami na świąteczny obiad. Zrobisz go bez trudu
- Wyśmienity gulasz ze schabu z pieczarkami. Tym obiadem podbijesz podniebienia gości
- Soczysty schab w sosie pieczarkowym. Poznaj przepis na szybki obiad
Kulinaria
