Pożywna szakszuka. Przepis na śniadaniowy hit do zrobienia w 20 minut. Pysznie smakuje i dodaje energii

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Najlepszy pomysł na pożywne śniadanie? Wypróbuj nasz przepis na szakszukę. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Najlepszy pomysł na pożywne śniadanie? Wypróbuj nasz przepis na szakszukę. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Mam dla ciebie rewelacyjny przepis na szakszukę. To pyszne i proste do zrobienia danie z Bliskiego Wschodu, składające się głównie z jajek i pomidorów. Można je jeść prosto z patelni. Takie śniadanie dostarczy nam sporo energii na cały dzień. Przekonaj się, jak rewelacyjnie smakuje i wypróbuj przepis na szakszukę.

Spis treści

Szybkie śniadanie - najlepszy przepis

Gdy mam ochotę na pożywne i sycące śniadanie, przygotowuję sobie szakszukę. To aromatyczne danie, które dostarcza sporo białka, witamin i składników mineralnych. Szakszuka to popularne danie z kuchni Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Jego nazwa tłumaczona jest jako "mieszanka" lub "wielki bałagan". Szakszukę przygotowuje się na jednej patelni i serwuje na ciepło. Potrawa jest sycąca, aromatyczna i można ją jeść prosto z patelni.

Zobacz w galerii, jak przygotować śniadaniową szakszukę.

Przepis na szakszukę z rukolą

porcja dla 1-2 osób
czas przygotowania: 20 minut
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 3 duże pomidory lub gotowy przecier pomidorowy,
  • 5 pomidorków koktajlowych,
  • pół cebuli,
  • garść rukoli,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta bazylii i kuminu,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
  • kilka kostek sera np. mozzarella lub feta,
  • szczypiorek,
  • opcjonalnie kilka listków bazylii,
  • opcjonalnie papryka.

Jak zrobić szakszukę?

  1. Zacznij od posiekania cebuli oraz umycia i obrania pomidorów - możesz je sparzyć i zdjąć skórkę lub obrać delikatnie nożykiem
  2. Na patelni rozgrzej oliwę lub olej rzepakowy i podsmaż cebulę.
  3. Dodaj pokrojone pomidory oraz przyprawy.
  4. Całość duś na małym ogniu ok. 5 min. Jeśli lubisz paprykę to pokrój ją na kawałki i duś razem z pomidorami.
  5. Zrób w pomidorach na patelni trzy zagłębienia i wlej tam jajka.
  6. Pokrój kilka pomidorków koktajlowych i dodaj do szakszuki.
  7. Dodaj także kilka kostek sera.
  8. Gdy jajka się zetną posyp całość szczypiorkiem, rukolą i bazylią.
  9. Gotowe!

Tradycyjna szakszuka - jakie dodatki?

Tradycyjnie szakszukę przygotowuje się z:

  • pomidorów,
  • jajek,
  • papryki,
  • cebuli,
  • przyprawy kumin,
  • świeżej kolendry.

Przepis jednak możemy dostosowywać wedle uznania, dodając ulubione dodatki np. ser, oliwki, rukolę, bekon czy szpinak. Jajka najlepiej zostawić nieco płynne, a całość posypać na koniec świeżą bazylią czy szczypiorkiem.

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Przygotuj pyszną szakszukę!

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Uprawa warzyw w czerwcu - bez tego nie będzie dobrych zbiorów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

A
Adam
Ja szakszukę lubię jeść na kolację. Można sobie wypić do tego perłę. Idealne zakończenie dnia.