Jajka pieczone z fetą i pomidorkami. To danie jest pyszne i robi się samo. Wypróbuj przepis na pożywną kolację lub śniadanie z jajek

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Wideo
od 7 lat
Kolacja czy śniadanie z jajek nie muszą być nudne. Jeśli znudziła ci się jajecznica, wypróbuj przepis na wyśmienite jajka z pieczoną fetą i pomidorkami. To danie trochę przypomina szakszukę, bo najpierw robimy pyszny sos, a na koniec wbijamy do niego jajka. Nie trzeba ich smażyć, wystarczy włożyć naczynie do piekarnika i śniadanie z jajkami robi się samo.

W skrócie:

Szukasz pomysłu na kolację lub śniadanie z jajek? Zrób pyszne, proste i bardzo pożywne jajka zapiekane z fetą i pomidorkami. To danie zachwyca smakiem i wyglądem, a jest banalnie proste do przygotowania. Najpierw wkładamy do piekarnika pomidorki, paprykę i ser feta, które pieką się razem i tworzą pyszny, kremowy sos. Być może pamiętasz viralowy przepis z tik toka na makaron z pieczoną fetą i pomidorkami. Nasz sos do jajek robi się bardzo podobnie. Zamiast makaronu, na końcu dodajemy po prostu jajka i mamy wyborne, pożywne śniadanie. Idealne na leniwy poranek z rodziną. W naszej galerii zdjęć zobaczysz, jak krok po kroku przygotować pyszne śniadanie z jajek.

Karolina Głogowska

Jajka pieczone z fetą i pomidorkami – pomysł na śniadanie z jajek

Czas przygotowania: 30 minut

Porcja: 2-4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 4 jaja,

  • 150 g fety,

  • kilkanaście pomidorków koktajlowych,

  • pół żółtej papryki,

  • oregano,

  • natka pietruszki,

  • sól, pieprz,

  • oliwa.

Jak zrobić jajka pieczone z fetą i pomidorkami?

  1. Nagrzałam piekarnik do 200 stopni.

  2. Pomidorki przekroiłam na połówki, paprykę pokroiłam na małe kawałki i umieściłam w naczyniu do zapiekania.

  3. Na warzywach położyłam ser feta, posypałam przyprawami, polałam oliwą i wstawiłam na 15 minut do piekarnika.

  4. Wyjęłam warzywa z serem i wymieszałam na gęsty sos. Ser powinien się rozpaść i być kremowy.

  5. Łyżką zrobiłam cztery wgłębienia w sosie i wbiłam w nie jajka. Wstawiłam formę do piekarnika na 10 minut. Co jakiś czas sprawdzałam, czy jajka się ścięły.

  6. Upieczone jajka wyjęłam z piekarnika, posoliłam doprawiłam pieprzem i posypałam natką pietruszki. Podawałam gorące.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni