Nie wyrzucaj zielonych liści. Mamy pyszny przepis na pesto z liści rzodkiewki. Idealne do zajadania na wiosnę

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Pesto z liści rzodkiewki to domowy sposób na wykorzystanie warzywa w całości.
Pesto z liści rzodkiewki to domowy sposób na wykorzystanie warzywa w całości. Getty Images/los_angela /zdjęcie ilustracyjne
Pesto z liści rzodkiewki to zdrowy i prosty przysmak, który zrobisz z łatwo dostępnych składników. Mając warzywa ze sprawdzonego źródła, warto wykorzystać je w całości. Z liści rzodkiewki można zrobić intensywne w smaku pesto do makaronu i na kanapki. Oto przepis na domowe pesto z liści rzodkiewki.

W skrócie

Pesto z liści rzodkiewki przygotowuje się w taki sam sposób jak pastę z bazylii. Aby cieszyć się głębokim smakiem smarowidła, zachęcamy do zwracania uwagi na jakość rzodkiewek. Liście powinny być jędrne i intensywnie zielone. Lepiej zrezygnować ze spożycia liści z żółtymi przebarwieniami albo brązowymi plamami. Lekko zwiędłe liście odzyskają moc po zblendowaniu ich z resztą składników potrzebnych na domowe pesto.

Pesto z liści rzodkiewki – prosty przepis

Liczba porcji: 1 słoiczek.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • liście rzodkiewki z 1 pęczka,
  • 200 ml wody,
  • 40 g pestek słonecznika,
  • 50 ml oleju rzepakowego,
  • 30 ml soku z cytryny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 g soli,
  • opcjonalnie: świeżo mielony czarny pieprz.

Jak zrobić pesto z liści rzodkiewki?

Przygotowanie:

  1. Liście rzodkiewki należy dokładnie umyć i namoczyć w szklance wody przez 10 minut.
  2. Pestki słonecznika należy uprażyć na suchej patelni, do momentu aż nabiorą brązowego koloru i przyjemnego aromatu.
  3. W blenderze z ostrzem w kształcie litery S należy umieścić odsączone liście rzodkiewki, uprażone pestki słonecznika, ząbek czosnku, olej, sok z cytryny, sól i pieprz.
  4. Wszystkie składniki należy zblendować do momentu otrzymania gładkiej pasty.
  5. Otrzymane pesto z liści rzodkiewki i słonecznika należy przełożyć do słoiczka i z wierzchu zalać łyżką oleju.
  6. Gotowe pesto można przechowywać w lodówce do 7 dni.

Sposób podania

Kremowe pesto z liści rzodkiewki można używać jako dodatek do ugotowanego makaronu al dente, do grzanek z kajzerki lub użyć do wypiekania chlebka ziołowego. Takie pesto znakomicie smakuje z kotletami warzywnymi lub plackami ziemniaczanymi. Można go używać także jako dodatek do pieczonych warzyw korzeniowych.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Sałatka z młodych ziemniaków. Idealna do dań z grilla

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.