Pastéis de nata. Szybki przepis na portugalski deser

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Pastéis de nata to tradycyjny przepis pochodzący z Portugalii. Składa się z kremu budyniowego zapieczonego w chrupiącym cieście. Kliknij, aby zobaczyć galerię.
Pastéis de nata to tradycyjny przepis pochodzący z Portugalii. Składa się z kremu budyniowego zapieczonego w chrupiącym cieście. Kliknij, aby zobaczyć galerię. Anna Daniluk
Udostępnij:
Chrupiące ciasto wypełnione słodkim, kremowym budyniem na bazie żółtek z dodatkiem laski cynamonu. Znakomity deser do mocnej kawy. W cukierniach w Lizbonie po te ciastka ustawiają się długie kolejki. Zobacz szybki przepis na pastéis de nata.

Pastéis de nata – co to jest?

Deser pastéis de nata to dzieło oszczędnego myślenia portugalskich zakonników z miasta Bélem. Z tymi słodkościami wiąże się ciekawa historia. Według legend duchowni mieli wykorzystywać białka jajek do krochmalenia habitów. W innej wersji używali ich do klarowania wina, które leżakowało w klasztornych piwnicach. Zakonnikom zostawały żółtka, które były wykorzystywane do przygotowania kremowego budyniu doprawionego cynamonem.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć galerię zdjęć

Ciasto wykorzystywane do pastéis de nata jest delikatne i chrupiące. Idąc na skróty, można wykorzystać gotowe ciasto francuskie na bazie masła. Część przepisów wskazuje, że najbliżej oryginałowi jest delikatne ciasto filo. Jedno pastéis de nata to około 150 kalorii.

Pastéis de nata – co zrobić z białkami?

Pozostałe białka można zamrozić lub zrobić pyszną bezę Pavlovą. Białka nadadzą się też do zrobienia sernika z rosą lub szarlotki z bezą i kruszonką.

Pastéis de nata – przepis jak z lizbońskiej cukierni

Lizboński deser świetnie sprawdzi się na święta wielkanocne. Będzie to interesujące urozmaicenie świątecznego stołu. Poza tradycyjnymi mazurkami i babami wielkanocnymi można przygotować ekspresowo portugalskie słodkości. Można je zrobić w 45 minut.

Przepis na pastéis de nata

Na około 22 sztuki

Składniki:

  • 300 g ciasta francuskiego z masłem (lub ciasta filo)

Krem budyniowy:

  • 6 żółtek
  • 130 g cukru
  • 450 ml mleka
  • 45 g skrobi kukurydzianej
  • 200 ml wody
  • cynamon w lasce
  • 5 g skórki cytrynowa
  • 10 g masła do wysmarowania foremek
  • 5 g cynamonu mielonego
  • 5 g cukru pudru

Przygotowanie:

  1. Skrobię kukurydzianą należy wymieszać z 100 ml mleka.
  2. Pozostałe mleko trzeba zagotować z pokrojoną skórką cytrynową i laską cynamonu.
  3. Do mleka w rondelku trzeba dodać skrobię kukurydzianą rozmieszaną z mlekiem.
  4. W drugim naczyniu trzeba zagotować wodę z cukrem przez około 4 minuty. W ten sposób powstanie syrop cukrowy.
  5. Następnie należy go powoli dolewać do kremu budyniowego i cały czas mieszać.
  6. Krem należy przecedzić przez metalowe sitko, aby zapewnić całkowitą gładkość.
  7. Na koniec żółtka trzeba roztrzepać i dodać do wystudzonego kremu budyniowego.
  8. Całość należy dokładnie wymieszać.
  9. Formę do muffinek wysmarowaną masłem należy wyłożyć krążkami rozwałkowanego ciasta francuskiego. Ciasto ma objąć w całości dno i boki.
  10. Krem budyniowy należy wlać do foremki z ciastem do 3/4 wysokości.
  11. Formę z ciastkami należy włożyć do piekarnika rozgrzanego do 250°C i piec przez 15 minut.

Czego trzeba do pastéis de nata? Kliknij, aby zobaczyć zdjęcia:

Pastéis de nata to tradycyjny przepis pochodzący z Portugalii. Składa się z kremu budyniowego zapieczonego w chrupiącym cieście. Kliknij, aby zobaczyć galerię.

Pastéis de nata. Szybki przepis na portugalski deser

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Akcesoria do pieczenia!

miejsce #2

Gadget Master

Giftworld Foremka Na Lód/Czekoladę Marycha

38,77 zł19,90 zł-49%
miejsce #3

Brabantia

Brabantia Essential Chochla Do Zupy Biała (400568)

60,00 zł35,00 zł-42%
miejsce #4

Tescoma

Tescoma tasak 17cm azza 884544

139,99 zł102,00 zł-27%
miejsce #5

WMF

Wmf Nuova Chochla Do Zupy (1291736040)

99,99 zł87,12 zł-13%
miejsce #8

De Buyer

De Buyer Fkoofficium Łopatka Giętka 31 Cm (D423500)

107,26 zł105,00 zł
miejsce #9

Mcusta Zanmai

Zestaw noży Mcusta Limited "White Tiger" 28

24 900,00 zł24 899,99 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie