W skrócie:
Takie wypieki lubię najbardziej. Domowe, zakorzenione w tradycji i pachnące wanilią. Zazwyczaj podjadam je do filiżanki gorącej kawy. Jednak dzieciom możesz podać je do kubka kakao. Masa serowa nabiera konsystencji przypominającej budyń, który rozpływa się w ustach. Chcę cię też zmotywować do własnoręcznego zrobienia twarogu, który przyda się także do domowego sernika. Ten rodzaj ciasta piekę dłużej, aż się mocno podpiecze wierzch tak jak w serniku baskijskim. Jeśli chcesz, możesz po upieczeniu posypać ciasto cukrem pudrem przesianym przez sitko o drobnych oczkach. Jednak możesz upieczone ciasto polać lukrem lub hojnie udekorować kruszonką. Ten przysmak podbije podniebienie nawet najmłodszych domowników.
W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania ciasta drożdżowego z serem
Ciasto drożdżowe z serem – przepis na domowy wypiek
Liczba porcji: dla 8 – 10 osób.
Czas przygotowania: 4 godziny (w tym czas wyrastania).
Stopień trudności: średni.
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 250 ml mleka,
- 8 g suszonych drożdży,
- 90 g cukru,
- 100 g masła,
- 4 żółtka,
- szczypta soli.
Masa serowa:
- 500 g twarogu półtłustego,
- 4 jajka,
- 1 żółtko,
- 45 g miękkiego masła,
- 16 g cukru waniliowego,
- 20 g cukru.
Jak zrobić ciasto drożdżowe z serem?
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozpuść w kubku w ciepłym mleku. W misce przesiej 150 g mąki pszennej i dodaj mleko z drożdżami.
- Składniki rozczynu dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
- Do wyrośniętego rozczynu dodaj żółtka, cukier, 350 g mąki pszennej i szczyptę soli.
- W robocie kuchennym wyrób ciasto i dodaj stopione i przestudzone masło.
- Ciasto drożdżowe wyrób i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
- Blaszkę wysmaruj tłuszczem i wyłóż papier do pieczenia.
- Z wyrośniętego ciasta odłóż 1/3 ciasta.
- Ciasto drożdżowe wyłóż do blaszki i rozciągnij palcami na całej powierzchni. Z góry możesz wyrównać.
- Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
- Twaróg wymieszaj razem z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj miękkie masło.
- Masę serową rozsmaruj na cieście drożdżowym, odłożonego ciasta uformuj wałki i ułóż kratkę na serze.
- Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
- Żółtko rozbij w 20 ml mleka i posmaruj dokładnie wierzch ciasta.
- Piecz ciasto przez 25-35 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu z funkcją grzania góra-dół.
- Wyjmij w momencie, gdy wierzch będzie zarumieniony i odstaw do wystudzenia.
To domowe ciasto szczególnie polecam udekorować maślaną kruszonką, lukrem cytrynowym lub cynamonem tak jak portugalskie ciasteczka pastais de nata.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: