Z tym przepisem zrobisz najlepsze ciasto drożdżowe z serem. Puszysty, delikatny i zawsze wychodzi z formy. Za ten wypiek usłyszysz pochwały

Anna Daniluk
Domowe ciasto drożdżowe z serem to wypiek, który łączy w sobie smak drożdżówki i sernika w stylu baskijskim. Poznaj przepis na domowy wypiek.
Domowe ciasto drożdżowe z serem to wypiek, który łączy w sobie smak drożdżówki i sernika w stylu baskijskim. Poznaj przepis na domowy wypiek. Anna Daniluk
Domowe ciasto drożdżowe z serem to mój klasyczny wypiek. Często piekę je w różnych formach lub nadaję mu kształt bułeczek. To ciasto chętnie piekę na wiosnę, gdy pojawia się świeży twaróg i jajka. Wierzch ozdabiam kratką z ciasta drożdżowego. Poznaj przepis na pyszną drożdżówkę z serem.

W skrócie:

Takie wypieki lubię najbardziej. Domowe, zakorzenione w tradycji i pachnące wanilią. Zazwyczaj podjadam je do filiżanki gorącej kawy. Jednak dzieciom możesz podać je do kubka kakao. Masa serowa nabiera konsystencji przypominającej budyń, który rozpływa się w ustach. Chcę cię też zmotywować do własnoręcznego zrobienia twarogu, który przyda się także do domowego sernika. Ten rodzaj ciasta piekę dłużej, aż się mocno podpiecze wierzch tak jak w serniku baskijskim. Jeśli chcesz, możesz po upieczeniu posypać ciasto cukrem pudrem przesianym przez sitko o drobnych oczkach. Jednak możesz upieczone ciasto polać lukrem lub hojnie udekorować kruszonką. Ten przysmak podbije podniebienie nawet najmłodszych domowników.

W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania ciasta drożdżowego z serem

Widok z góry na porcję ciasta drożdżowego z serem na talerzu z niebieskim rantem
Ciasto drożdżowe z serem znakomicie smakuje do kubka gorącego kakao. Anna Daniluk

Ciasto drożdżowe z serem – przepis na domowy wypiek

Liczba porcji: dla 8 – 10 osób.
Czas przygotowania: 4 godziny (w tym czas wyrastania).
Stopień trudności: średni.

Składniki:
Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 ml mleka,
  • 8 g suszonych drożdży,
  • 90 g cukru,
  • 100 g masła,
  • 4 żółtka,
  • szczypta soli.

Masa serowa:

  • 500 g twarogu półtłustego,
  • 4 jajka,
  • 1 żółtko,
  • 45 g miękkiego masła,
  • 16 g cukru waniliowego,
  • 20 g cukru.

Jak zrobić ciasto drożdżowe z serem?

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuść w kubku w ciepłym mleku. W misce przesiej 150 g mąki pszennej i dodaj mleko z drożdżami.
  2. Składniki rozczynu dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
  3. Do wyrośniętego rozczynu dodaj żółtka, cukier, 350 g mąki pszennej i szczyptę soli.
  4. W robocie kuchennym wyrób ciasto i dodaj stopione i przestudzone masło.
  5. Ciasto drożdżowe wyrób i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
  6. Blaszkę wysmaruj tłuszczem i wyłóż papier do pieczenia.
  7. Z wyrośniętego ciasta odłóż 1/3 ciasta.
  8. Ciasto drożdżowe wyłóż do blaszki i rozciągnij palcami na całej powierzchni. Z góry możesz wyrównać.
  9. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  10. Twaróg wymieszaj razem z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj miękkie masło.
  11. Masę serową rozsmaruj na cieście drożdżowym, odłożonego ciasta uformuj wałki i ułóż kratkę na serze.
  12. Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
  13. Żółtko rozbij w 20 ml mleka i posmaruj dokładnie wierzch ciasta.
  14. Piecz ciasto przez 25-35 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu z funkcją grzania góra-dół.
  15. Wyjmij w momencie, gdy wierzch będzie zarumieniony i odstaw do wystudzenia.

To domowe ciasto szczególnie polecam udekorować maślaną kruszonką, lukrem cytrynowym lub cynamonem tak jak portugalskie ciasteczka pastais de nata.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Domowe ciasto drożdżowe z serem to wypiek, który łączy w sobie smak drożdżówki i sernika w stylu baskijskim. Poznaj przepis na domowy wypiek.

Z tym przepisem zrobisz najlepsze ciasto drożdżowe z serem. ...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni