Na skróty
Ogórki małosolne, zalewa i przyprawy
Niewątpliwie ogórki małosolne to przysmak popularny w polskiej kuchni. Przygotowuje się je z ogórków gruntowych, słonej zalewy oraz przypraw:
- kopru, najlepiej z kwiatostanem,
- korzenia chrzanu,
- czosnku,
- liści laurowych.
Aromatyczne i chrupiące ogórki małosolne stanowią świetny dodatek do kanapek, sałatek czy mięsa z grilla. Można podać je także jako przekąskę.
Bardzo ważne w przygotowaniu ogórków jest zrobienie odpowiedniej zalewy. Zasada jest prosta: na 1 litr wody należy dać 1 łyżkę soli.
Ogórki małosolne - właściwości zdrowotne
Ogórki małosolne to pyszna i zdrowa przekąska. Są lekkostrawne i niskokaloryczne - w 100 g produktu jest 11 kcal. Dostarczają nam dużo błonnika pokarmowego, który zapewnia uczucie sytości i dba o właściwą pracę naszych jelit.