Najsmaczniejszy sernik, który każdemu wychodzi. Sprawdź przepis na tradycyjny sernik na kruchym spodzie. Wypróbowane ciasto na niedzielę

Wypróbuj przepis na pyszny sernik na kruchym spodzie. Podpowiadam, jak go przygotować krok po kroku. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Wypróbuj przepis na pyszny sernik na kruchym spodzie. Podpowiadam, jak go przygotować krok po kroku. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Szukasz sprawdzonego przepisu na tradycyjny sernik na kruchym spodzie? Mamy dla ciebie przepis na wyśmienity sernik z dodatkiem skórki pomarańczowej. To ciasto nigdy nie zawodzi, jest zawsze puszyste i pyszne. Taki sernik piekły nasze mamy i babcie. Największy sekret tkwi w przygotowaniu twarogu. Wypróbuj przepis na tradycyjny sernik, który uświetni każdą okazję np. imieniny, urodziny czy święta.

Na skróty:

Ten sernik potrafi zawrócić w głowie i do tego zawsze się udaje. Proponuję przepis na pyszny, puszysty sernik pomarańczowy na kruchym spodzie. U mnie w domu to jedno z ulubionych i najczęściej przygotowywanych ciast na Wielkanoc. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować sernik z innej okazji, np. jako pyszne ciasto na niedzielę. Warto zrobić go z samodzielnie zmielonego twarogu. To naprawdę robi różnicę. Bardzo lubię układać na wierzchu sernika krateczkę z kruchego ciasta. Dobrym pomysłem jest także polukrowanie sernika.

Zobacz w galerii, jak zrobić najlepszy tradycyjny sernik na kruchym spodzie

Tradycyjny sernik – przepis

czas przygotowania: ok. 2 godziny
porcja na dużą blaszkę
poziom trudności: średni

Składniki:

  • 1 kg sera półtłustego twarogowego,
  • 200 g masła,
  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego (16 g),
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • skórka z pomarańczy.

kruche ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego (16 g),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 5 żółtek.

Jak zrobić tradycyjny sernik na kruchym spodzie?

Przygotowanie:

  1. Zacznij od zagniecenia kruchego ciasta: mąkę przesiej na stolnicę i posiekaj z zimnym masłem.
  2. Dodaj żółtka, cukier, wanilię i proszek do pieczenia.
  3. Zagnieć ciasto i schowaj do lodówki, na czas przygotowywania masy serowej.
  4. Ser twarogowy należy zmielić razem z masłem w maszynce do mielenia.
  5. Ubij pianę z białek.
  6. W oddzielnym naczyniu zmiksuj żółtka z cukrem i wanilią.
  7. Do ubitych żółtek dodaj ser, pianę z białek, mąkę ziemniaczaną i skórkę pomarańczową.
  8. Wyjmij kruche ciasto z lodówki i podzieli na 2/3 i 1/3.
  9. Większą część rozwałkuj i przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  10. Na tak przygotowany spód wylej masę serową.
  11. Pozostałą część ciasta rozwałkuj i potnij nożem lub radełkiem na paski. Ułóż z nich na wierzchu sernika krateczkę.
  12. Piecz 1 godzinę 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.

By sernik nie popękał i nie opadł, warto po upieczeniu zostawić ciasto do wystygnięcia w piekarniku, przy uchylanych drzwiczkach. Gdy sernik wystygnie możesz dodatkowo polukrować go cytrynowym lukrem. Wystarczy utrzeć ok. 5 łyżek cukru pudru z sokiem z połowy cytryny. Smacznego!

Zobacz także: Przepis na sernik bez sera, czyli śmietanowiec

Jaki ser wybrać do wypieków?

Obecnie na sklepowych półkach królują gotowe sery na sernik, tzw. sery w wiaderkach. Przygotowywanie z nich ciasta jest dużo szybsze i prostsze. Nie wszystkie jednak są dobrej jakości i często zamiast sernika otrzymujemy za rzadkie ciasto, bardziej przypominające śmietanową masę.

Czytaj też: Sernik z dyni to wyśmienity deser z jesiennym charakterem. Sprawdź przepis na wilgotne i kremowe ciasto. Zniknie z talerzy raz dwa!

Warto sięgać po prawdziwy półtłusty twaróg i poświęcić kilka dodatkowych minut, by go samodzielnie zmielić za pomocą maszynki do mielenia lub praski do ziemniaków. Dzięki temu nasz sernik będzie wypiekiem doskonałym!

Jeśli lubisz bardzo kremową konsystencję sernika, to zmiel go dwu- lub trzykrotnie. Jeśli natomiast jesteś zwolennikiem ciężkich i konkretnych w smaku serników, wystarczy przepuścić twaróg przez maszynkę tylko raz.

Zobacz także: Jak zrobić twaróg na sernik? Przepis na ten ser jest banalnie prosty. Możesz go również podawać na śniadanie

Jakie dodatki do sernika?

Sernik warto wzbogacić skórką otartą z pomarańczy. Dzięki temu będzie miał piękny aromat i jeszcze lepszy smak. Możesz dodać także:

  • skórkę z cytryny,
  • rodzynki,
  • ziarenka wanilii,
  • cukier waniliowy,
  • esencję waniliową,
  • zapach do ciasta np. pomarańczowy.
Wypróbuj przepis na pyszny sernik na kruchym spodzie. Podpowiadam, jak go przygotować krok po kroku. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Najsmaczniejszy sernik, który każdemu wychodzi. Sprawdź prze...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni