Przekąski z ciasta francuskiego ze szpinakiem to hit na sylwestra. Przepis na błyskawiczną przekąskę do podjadania na ciepło lub na zimno

Katarzyna Puczyńska
Chrupiące trójkąciki z ciasta francuskiego, z farszem ze szpinaku i fety. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Chrupiące trójkąciki z ciasta francuskiego, z farszem ze szpinaku i fety. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Ciasto francuskie ze szpinakiem i fetą to pyszne połączenie smaków, które zawsze się sprawdza. Mam dla ciebie wskazówki krok po kroku, jak zrobić błyskawiczne, chrupiące trójkąciki ze szpinakiem. To idealne przekąski na sylwestra i nie tyko. Przekonaj się, jakie są smaczne i wypróbuj przepis na przekąski z ciasta francuskiego.

W skrócie:

Chrupiące trójkąciki z ciasta francuskiego z farszem ze szpinaku i sera feta to hit każdej imprezy. Są wyraziste w smaku, pyszne i błyskawiczne do przygotowania. Możesz zrobić je niemal na chwilę przed przybyciem gości. Proponuję posypać je przed pieczeniem suszonym czosnkiem niedźwiedzim. Takie przekąski świetnie smakują na zimno, a także na ciepło, podane np. do czerwonego barszczu.

Przepis na przekąski z ciasta francuskiego ze szpinakiem

czas przygotowania: ok. 30 minut
porcja na: 20 sztuk
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • 450 g szpinaki (świeży lub mrożony),
  • 1 łyżka masła,
  • 150 g sera feta,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • szczypta soli,
  • 1 jajko,
  • czosnek niedźwiedzi do posypania.

Jak zrobić przekąski z ciasta francuskiego ze szpinakiem?

  1. Zacznij od zrobienia farszu: podduś szpinak na patelni, gdy woda odparuje, a liście będą miękkie, to dodaj masło, czosnek, szczyptę soli i fetę pokrojoną w kostki (należy uważać z solą, bo feta jest już słona). Odstaw do wystudzenia.
  2. Ciasto francuskie rozłóż i pokrój na kwadraty.
  3. Na każdy kwadrat kładź łyżkę farszu.
  4. Zlep ciasto na kształt trójkąta.
  5. Przełóż wszystkie trójkąciki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Posmaruj trójkąciki roztrzepanym jajkiem i posyp czosnkiem niedźwiedzim.
  7. Piecz w dobrze nagrzanym piekarniku na 200 stopni przez ok. 10 minut.
Chrupiące trójkąciki z ciasta francuskiego, z farszem ze szpinaku i fety. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Przekąski z ciasta francuskiego ze szpinakiem to hit na sylw...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni