Ekspresowe rogaliki z czekoladą. Przepis z ciasta francuskiego. Wystarczy 5 minut, by je zrobić

Katarzyna Puczyńska
Delikatne rogaliki z czekoladą to pyszna, słodka przekąska. Zobacz, jak je przygotować krok po kroku. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem
Delikatne rogaliki z czekoladą to pyszna, słodka przekąska. Zobacz, jak je przygotować krok po kroku. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem Katarzyna Puczyńska
Lubisz słodycze, a także ekspresowe przepisy? Rogaliki z czekoladą na bazie ciasta francuskiego z pewnością przypadną wam do gustu. Oprócz tego, są bardzo łatwe w przygotowaniu. Co ważne, można je jeść zaraz po upieczeniu. Sprawdź, jakie to proste i zobacz przepis na szybkie rogaliki z czekoladą.

W skrócie

Proponujemy przepis na bardzo łatwe w wykonaniu rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą. Przygotujesz je w kilka minut, a gdy wstawisz do pieczenia, dom napełni się cudownym aromatem cynamonu. Dodatkowo nadzienie z czekolady poprawi nam humor i podniesie poziom serotoniny, czyli tzw. hormonu szczęścia. W przepisie proponujemy użyć gotowego ciasta francuskiego, które można obecnie kupić w niemal każdym, większym sklepie. Dzięki temu zaoszczędzimy czas i szybko upieczemy pyszne rogaliki idealne na śniadanie, podwieczorek czy wieczorną przekąskę.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć rogaliki z czekoladą

Przepis na rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą

Liczba porcji: 8 rogalików,
Czas przygotowania: ok. 5 minut,
Czas pieczenia: 15 minut.

Składniki:

  • ciasto francuskie (opakowanie 375 g),
  • 16 kostek czekolady mlecznej, gorzkiej lub białej,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu.

Jak przygotować rogaliki z czekoladą krok po kroku?

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza.

  2. Gotowe ciasto francuskie podziel na 8 równych kwadratów.

  3. Na każdym kwadracie połóż w jednym rogu 2 kostki czekolady.

    Nasza rada: rogaliki z ciasta francuskiego możesz nadziewać także powidłami śliwkowymi, ulubioną konfiturą lub ugotowanym wcześniej budyniem.

  4. Zawiń ciasto formując rogaliki.

  5. W miseczce roztrzep jajko widelcem i posmaruj rogaliki.

  6. W drugiej miseczce połącz cukier z cynamonem i tą mieszanką posyp rogaliki.

  7. Piecz rogaliki w dobrze nagrzanym piekarniku (220 stopni) przez ok. 15 minut. Gotowe.

Rogaliki z ciasta francuskiego najlepiej smakują na ciepło. Możesz przegotować większą porcję i gdy poczujesz ochotę na pysznego, ciepłego rogalika wystarczy podgrzać go ok. 5 minut w dobrze rozgrzanym piekarniku. Smacznego!

Zobacz także: Karnawałowe faworki z ciasta francuskiego. Przepis na apetyczne faworki z piekarnika. Potrzebujesz tylko dwóch składników

Przejdź do galerii i zobacz, jak zrobić rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą krok po kroku. Kliknij w zdjęcie!

Delikatne rogaliki z czekoladą to pyszna, słodka przekąska. Zobacz, jak je przygotować krok po kroku. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem

Ekspresowe rogaliki z czekoladą. Przepis z ciasta francuskie...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

A
Angelika55oo
Fajna, szybko i słodka przekąska :D Mój mąż zajada się tymi rogalikami i zapija perłą gdy ogląda seriale.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni