Najlepszy dżem z truskawkami i rabarbarem. Smak lata w słoiczku. Na śniadanie do chleba nie ma nic lepszego

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Dżem z rabarbaru i truskawek to smak lata zamknięty w słoiczku
Dżem z rabarbaru i truskawek to smak lata zamknięty w słoiczku 123rf/Liudmila Chernetska/zdjęcie ilustracyjne
Słodkie truskawki i kwaskowaty rabarbar to smaki wiosny i lata, które można zamknąć w słoiczku. Wypróbuj mój przepis na pyszny dżem z truskawkami i rabarbarem, którym możesz cieszyć się zimą albo już teraz – niemal od razu po przygotowaniu. Na śniadanie nie ma nic lepszego niż kromka świeżego chleba z odrobiną masła i pysznym dżemem z rabarbarem i truskawkami.

W skrócie:

W maju i czerwcu zajadamy się rabarbarem i truskawkami, z których można przygotować wyśmienite ciasta, desery i inne dania. Warto zachować ich smak na dłużej i zrobić przetwory, aby móc cieszyć się nimi również jesienią i zimą. Takim przysmakiem, który przypomni nam o lecie jest dżem z rabarbaru. Robi się go bardzo łatwo, a jego smak zachwyca. Jest idealnie słodki z delikatną nutą kwaskowatości. Z pewnością znasz także przepis na tradycyjny dżem truskawkowy. Dziś proponuję połączyć oba smaki, które doskonale do siebie pasują i zrobić bardzo prosty dżem z truskawek i rabarbaru. Jego przygotowanie zajmie ci niecałe dwadzieścia minut – tyle co obranie i pokrojenie owoców. Reszta to gotowanie, przy którym nie musisz już praktycznie nic robić, jedynie czasem zamieszać owoce. W szybkiej wersji możesz dodać cukier żelujący typu żelfix, a dżem z truskawkami i rabarbarem będzie gotowy w pół godziny. Jeśli wolisz tradycyjną metodę robienia dżemu, do owoców dodaj tylko cukier i pozwól, aby same zgęstniały podczas długiego gotowania. Obie metody gotowania dżemu objaśniam dokładnie poniżej.

Dżem z truskawkami i rabarbarem – przepis z żelfixem lub innym cukrem żelującym

Czas przygotowania: 20 minut + gotowanie dżemu

Porcja: ok. 1 l dżemu

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 500 g dojrzałych truskawek,

  • 500 g czerwonego rabarbaru,

  • szklanka cukru,

  • 1 żelfix (opcjonalnie).

Jak zrobić dżem z truskawek i rabarbaru?

  1. Przygotowałam słoiki. Wyparzyłam je i dokładnie osuszyłam.

  2. Truskawki umyłam, pozbawiłam szypułek i pokroiłam.

  3. Rabarbar umyłam, pokroiłam na małe kawałki, włożyłam do garnka, zalałam odrobiną wody i gotowałam ok. 10 minut.

  4. Następnie dodałam truskawki. W tym momencie możesz zblendować owoce, jeśli chcesz uzyskać gładki dżem. Ja wolę dżem z wyczuwalnymi kawałkami owoców, więc tego nie zrobiłam.

  5. Dodałam żelfix i wymieszałam całość. Gotowałam aż owoce zmiękły.

  6. Pod koniec gotowania dodałam cukier.

  7. Gotowy dżem z truskawkami i rabarbarem wlałam do słoików. Słoiki szczelnie zamknęłam i odwróciłam do góry dnem. Zostawiłam do ostygnięcia, a następnie przechowywałam w chłodnym miejscu.

  8. Dżem jest gotowy do jedzenia już następnego dnia.

Dżem z rabarbaru i truskawek bez cukru żelującego

Można także przygotować dżem z truskawkami i rabarbarem bez żelfixu. Potrzebujemy wówczas tyle samo owoców i cukru oraz opcjonalnie sok z połówki cytryny. Truskawki i rabarbar przygotowujemy tak samo jak wyżej. Umieszczamy owoce z cukrem w garnku i gotujemy długo na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gotowanie dżemu truskawkowego z rabarbarem może zająć kilka godzin. Robimy to tak długo, aż dżem zgęstnieje. Następnie przelewamy do słoiczków jak w przepisie powyżej.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Uprawa warzyw w czerwcu - bez tego nie będzie dobrych zbiorów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.