W skrócie
Dżem truskawkowy można przygotować z bardzo dojrzałych owoców. W takim przypadku można zmniejszyć ilość cukru o połowę. Wystarczy dokładnie obtoczyć owoce cukrem kryształem i przygotować mniej słodki syrop cukrowy. Nasze mamy i babcie dodawały do niego cukier wanilinowy, gdy było trudno dostać laskę wanilii. Zachęcamy, aby doprawić dżem truskawkowy wedle uznania np. łyżeczką ekstraktu z wanilii. Zobacz prosty przepis na domowy dżem idealny na podwieczorek.
Dżem truskawkowy – przepis podstawowy
Liczba porcji: 4 słoiki po 150 ml,
czas przygotowania: 4 godziny + 2 godziny,
stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 kg truskawek,
- 1 kg cukru białego kryształ,
- 250 ml wody,
- 30 ml soku z cytryny.
Jak zrobić domowy dżem truskawkowy?
Przygotowanie:
- Świeże truskawki należy dokładnie umyć, odsączyć na sitku z wody i oczyścić z szypułek.
- Następnie trzeba wsypać owoce go garnka i zasypać 500 g cukru na 3-4 godziny, aby puściły sok.
- Z reszty cukru i wody zrobić syrop cukrowy.
- Do gorącego syropu trzeba wsypać owoce, zagotować i odstawić na bok do wystudzenia.
- Gdy dżem ostygnie, należy ponownie go zagotować, aż owoce będą szkliste.
- Na koniec do dżemu truskawkowego trzeba wlać sok z cytryny i wymieszać.
- Przetwory można odszumować i przelać do wyparzonych słoików.
- Gotowy dżem truskawkowy można pasteryzować, aby przedłużyć jego okres przydatności do spożycia.
Znajdź więcej inspirujących przepisów z truskawkami:
Dodatki do dżemu truskawkowego
W sezonie na truskawki można łączyć owoce z czerwonymi porzeczkami, agrestem lub malinami. A spośród warzyw truskawki uwielbiają towarzystwo rabarbaru. Tak powstała mieszanka będzie znakomicie smakować także najmłodszym. Ponadto warto sięgać po różne przyprawy, które podkreślą słodko-kwaśny smak truskawek. W szczególności podczas gotowania dżemu można dosypać szczyptę cynamonu.
Czytaj także: Makaron z truskawkami na obiad. Zobacz przepis na pożywniejszą wersję prostego dania. Zrobisz je w 10 minut
Sposób podania
Przed podaniem kanapki z dżemem truskawkowym można posypać ją uprażonymi płatkami migdałowymi. Świetnym pomysłem jest także zrobienie kanapki z domową nutellą i dżemem truskawkowym. Na słodki obiad lub podwieczorek można także podać naleśniki przełożone kremem kokosowym i truskawkami. Takie połączenie składników będzie zaskakiwać, a najwięksi smakosze będą się nad nim wprost rozpływać. Dobrej jakości dżem truskawkowy można wykorzystać także jako składnik dressingu do sałatki z pomidorów i miękkiego sera, np.: brie albo mozzarella.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?