Najlepszy dżem truskawkowy z przepisu babci. Jest tak pyszny, że można go wyjadać łyżkami. Polecamy przepis na domowe przetwory z truskawek

Anna Daniluk
Pyszny i idealnie słodki dżem z truskawek. Masz ochotę na taki przysmak? Możesz go bardzo łatwo przygotować. Sprawdź przepis w artykule.
Pyszny i idealnie słodki dżem z truskawek. Masz ochotę na taki przysmak? Możesz go bardzo łatwo przygotować. Sprawdź przepis w artykule. GettyImages/Maria Uspenskaya
Sprawdzony przepis na prosty dżem truskawkowy, który smakuje obłędnie. Potrzebujesz jedynie dwóch składników, czyli owoców i cukru. Można jednak podkreślić słodko-kwaśny smak truskawek, dodając różnorodne przyprawy. W szczególności sprawdzi się wanilia i kardamon. Podpowiadamy przepis na dżem truskawkowy jak od babci.

W skrócie

Dżem truskawkowy można przygotować z bardzo dojrzałych owoców. W takim przypadku można zmniejszyć ilość cukru o połowę. Wystarczy dokładnie obtoczyć owoce cukrem kryształem i przygotować mniej słodki syrop cukrowy. Nasze mamy i babcie dodawały do niego cukier wanilinowy, gdy było trudno dostać laskę wanilii. Zachęcamy, aby doprawić dżem truskawkowy wedle uznania np. łyżeczką ekstraktu z wanilii. Zobacz prosty przepis na domowy dżem idealny na podwieczorek.

Dżem truskawkowy – przepis podstawowy

Liczba porcji: 4 słoiki po 150 ml,
czas przygotowania: 4 godziny + 2 godziny,
stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 kg truskawek,
  • 1 kg cukru białego kryształ,
  • 250 ml wody,
  • 30 ml soku z cytryny.

Jak zrobić domowy dżem truskawkowy?

Przygotowanie:

  1. Świeże truskawki należy dokładnie umyć, odsączyć na sitku z wody i oczyścić z szypułek.
  2. Następnie trzeba wsypać owoce go garnka i zasypać 500 g cukru na 3-4 godziny, aby puściły sok.
  3. Z reszty cukru i wody zrobić syrop cukrowy.
  4. Do gorącego syropu trzeba wsypać owoce, zagotować i odstawić na bok do wystudzenia.
  5. Gdy dżem ostygnie, należy ponownie go zagotować, aż owoce będą szkliste.
  6. Na koniec do dżemu truskawkowego trzeba wlać sok z cytryny i wymieszać.
  7. Przetwory można odszumować i przelać do wyparzonych słoików.
  8. Gotowy dżem truskawkowy można pasteryzować, aby przedłużyć jego okres przydatności do spożycia.

Znajdź więcej inspirujących przepisów z truskawkami:

Dodatki do dżemu truskawkowego

W sezonie na truskawki można łączyć owoce z czerwonymi porzeczkami, agrestem lub malinami. A spośród warzyw truskawki uwielbiają towarzystwo rabarbaru. Tak powstała mieszanka będzie znakomicie smakować także najmłodszym. Ponadto warto sięgać po różne przyprawy, które podkreślą słodko-kwaśny smak truskawek. W szczególności podczas gotowania dżemu można dosypać szczyptę cynamonu.

Sposób podania

Przed podaniem kanapki z dżemem truskawkowym można posypać ją uprażonymi płatkami migdałowymi. Świetnym pomysłem jest także zrobienie kanapki z domową nutellą i dżemem truskawkowym. Na słodki obiad lub podwieczorek można także podać naleśniki przełożone kremem kokosowym i truskawkami. Takie połączenie składników będzie zaskakiwać, a najwięksi smakosze będą się nad nim wprost rozpływać. Dobrej jakości dżem truskawkowy można wykorzystać także jako składnik dressingu do sałatki z pomidorów i miękkiego sera, np.: brie albo mozzarella.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni