W skrócie
Szukasz sprawdzonych przepisów na słodkości na karnawał? Skorzystaj z naszych podpowiedzi. W galerii pod każdym zdjęciem zamieściliśmy link do przepisu z dokładnymi wskazówkami krok po kroku, jak zrobić takie smakołyki. Polecamy!
Słodkości na karnawał:
- Smażone pączki z różą
- Małe pączusie z serka mascarpone
- Pączki z serka homogenizowanego
- Pączki z serka wiejskiego
- Oponki drożdżowe
- Tradycyjne pączki Marii Ochorowicz-Monatowej
- Pączki pieczone w piekarniku
- Tradycyjne faworki
- Błyskawiczne faworki z ciasta francuskiego
- Róże karnawałowe
- Smażone churros
- Ptysie z kremem
- Rurki z kremem
- Pączusie drożdżowe
- Rogaliki z czekoladą
Smażone pączki – jak sprawić, by nie były tłuste?
Karnawał to czas pełen zabawy, wyśmienitych potraw i świątecznych słodkości. Z tej okazji warto przygotować domowe pączki. To wcale nie jest tak trudne, jak się wydaje. Należy zagnieść drożdżowe ciasto i dać mu czas, by dobrze podrosło. Później wystarczy uformować z niego okrągłe pączki i usmażyć je w dobrze nagrzanym tłuszczu. Po wystudzeniu możemy nadziać je np.: dżemem, konfiturą z róży, czekoladowym kremem, budyniem.
By pączki nie były bardzo tłuste, warto przestrzegać kilku zasad, zarówno przy przygotowaniu ciasta, jak i przy smażeniu:
- Do ciasta dodaj spirytus, sok z cytryny lub ocet. To znany trik naszych babć, gwarantujący, że ciasto "nie wypije" dużo tłuszczu przy smażeniu.
- Ciasto musi dobrze wyrosnąć.
- Smaż w dobrze nagrzanym tłuszczu, optymalna temperatura smażenia to 175ºC.
- Smażone pączki przełóż na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Pączki pieczone w piekarniku
Masz ochotę na pączki w wersji bardziej fit, mniej tłustej? Przygotuj drożdżowe pączki pieczone w piekarniku. Są równie pyszne, co smażone, a znacznie zdrowsze. Ciasto należy przygotować niemal identycznie, pomijając jedynie dodatek spirytusu - dodaje się go, by pączki nie chłonęły tłuszczu, w przypadku pieczonych pączków nie jest on potrzebny.
Takie pączki również możesz dosmakować dowolnym nadzieniem, a wystudzone udekorować lukrem lub rozpuszczoną czekoladą. Dobrym pomysłem jest posypanie lukrowanych pączków kandyzowaną skórką pomarańczową.
Zobacz także: Co zrobić żeby spalić kalorie z jednego pączka? Poznaj nietypowe sposoby
Faworki czyli karnawałowy chrust
Faworki, zwane także chrustem, to tradycyjny i popularny karnawałowy przysmak. Przygotowuje się go z ciasta bardzo cienko rozwałkowanego i smażonego w głębokim tłuszczu.
By faworki wyszły idealnie kruche, warto po zagnieceniu ciasta ubić je wałkiem, kilka razy składając na pół, by wbić w nie jak najwięcej powietrza. Dzięki temu po usmażeniu, będą lekkie i pyszne.
Z podobnego ciasta, jak na chrust, można przygotować róże karnawałowe. To pięknie wyglądające smakołyki, które dodatkowo osłodzone są wiśniami lub wiśniowym dżemem.
Błyskawiczne słodkości na karnawał
Masz ochotę na faworki, ale nie masz czasu na ich przygotowanie? Sięgnij po przepis na faworki z ciasta francuskiego. Zrobisz je w 5 minut i upieczesz w 10. Są równie pyszne, co ich tradycyjna wersja, a jednocześnie dużo zdrowsze, tańsze i prostsze.
Dobrym pomysłem na szybkie, karnawałowe słodkości są też churros. To smażone paluszki z ciasta parzonego ( ptysiowego), które wyciska się z rękawa cukierniczego bezpośrednio do nagrzanego tłuszczu. Churros pysznie smakują podane z gęstym sosem czekoladowym. Możesz posypać je także cukrem i cynamonem.
Zobacz także: Karnawałowe dania z różnych stron świata. To m.in. precle, tamales i cukierki węglowe
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni: