Najlepsze przepisy na tłusty czwartek. Pomysły na pączki i faworki, które zrobią wrażenie na gościach. Oto sposób na osłodzenie karnawału

Katarzyna Puczyńska
Najlepsze przepisy na karnawałowe słodkości. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Najlepsze przepisy na karnawałowe słodkości. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Tłusty czwartek najlepiej uczcić pysznymi, domowymi smakołykami. Mamy dla ciebie listę niezawodnych, sprawdzonych przepisów na taką okazję. To m.in. tradycyjne pączki, faworki, churros, a także róże karnawałowe. Podpowiadamy, jak je krok po kroku przygotować. Wypróbuj przepisy na tłusty czwartek 2023.

W skrócie

Szukasz sprawdzonych przepisów na słodkości na karnawał? Skorzystaj z naszych podpowiedzi. W galerii pod każdym zdjęciem zamieściliśmy link do przepisu z dokładnymi wskazówkami krok po kroku, jak zrobić takie smakołyki. Polecamy!

Słodkości na karnawał:

  1. Smażone pączki z różą
  2. Małe pączusie z serka mascarpone
  3. Pączki z serka homogenizowanego
  4. Pączki z serka wiejskiego
  5. Oponki drożdżowe
  6. Tradycyjne pączki Marii Ochorowicz-Monatowej
  7. Pączki pieczone w piekarniku
  8. Tradycyjne faworki
  9. Błyskawiczne faworki z ciasta francuskiego
  10. Róże karnawałowe
  11. Smażone churros
  12. Ptysie z kremem
  13. Rurki z kremem
  14. Pączusie drożdżowe
  15. Rogaliki z czekoladą

Smażone pączki – jak sprawić, by nie były tłuste?

Karnawał to czas pełen zabawy, wyśmienitych potraw i świątecznych słodkości. Z tej okazji warto przygotować domowe pączki. To wcale nie jest tak trudne, jak się wydaje. Należy zagnieść drożdżowe ciasto i dać mu czas, by dobrze podrosło. Później wystarczy uformować z niego okrągłe pączki i usmażyć je w dobrze nagrzanym tłuszczu. Po wystudzeniu możemy nadziać je np.: dżemem, konfiturą z róży, czekoladowym kremem, budyniem.

By pączki nie były bardzo tłuste, warto przestrzegać kilku zasad, zarówno przy przygotowaniu ciasta, jak i przy smażeniu:

  1. Do ciasta dodaj spirytus, sok z cytryny lub ocet. To znany trik naszych babć, gwarantujący, że ciasto "nie wypije" dużo tłuszczu przy smażeniu.
  2. Ciasto musi dobrze wyrosnąć.
  3. Smaż w dobrze nagrzanym tłuszczu, optymalna temperatura smażenia to 175ºC.
  4. Smażone pączki przełóż na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Pączki pieczone w piekarniku

Masz ochotę na pączki w wersji bardziej fit, mniej tłustej? Przygotuj drożdżowe pączki pieczone w piekarniku. Są równie pyszne, co smażone, a znacznie zdrowsze. Ciasto należy przygotować niemal identycznie, pomijając jedynie dodatek spirytusu - dodaje się go, by pączki nie chłonęły tłuszczu, w przypadku pieczonych pączków nie jest on potrzebny.

Takie pączki również możesz dosmakować dowolnym nadzieniem, a wystudzone udekorować lukrem lub rozpuszczoną czekoladą. Dobrym pomysłem jest posypanie lukrowanych pączków kandyzowaną skórką pomarańczową.

Zobacz także: Co zrobić żeby spalić kalorie z jednego pączka? Poznaj nietypowe sposoby

Faworki czyli karnawałowy chrust

Faworki, zwane także chrustem, to tradycyjny i popularny karnawałowy przysmak. Przygotowuje się go z ciasta bardzo cienko rozwałkowanego i smażonego w głębokim tłuszczu.

By faworki wyszły idealnie kruche, warto po zagnieceniu ciasta ubić je wałkiem, kilka razy składając na pół, by wbić w nie jak najwięcej powietrza. Dzięki temu po usmażeniu, będą lekkie i pyszne.

Z podobnego ciasta, jak na chrust, można przygotować róże karnawałowe. To pięknie wyglądające smakołyki, które dodatkowo osłodzone są wiśniami lub wiśniowym dżemem.

Błyskawiczne słodkości na karnawał

Masz ochotę na faworki, ale nie masz czasu na ich przygotowanie? Sięgnij po przepis na faworki z ciasta francuskiego. Zrobisz je w 5 minut i upieczesz w 10. Są równie pyszne, co ich tradycyjna wersja, a jednocześnie dużo zdrowsze, tańsze i prostsze.

Dobrym pomysłem na szybkie, karnawałowe słodkości są też churros. To smażone paluszki z ciasta parzonego ( ptysiowego), które wyciska się z rękawa cukierniczego bezpośrednio do nagrzanego tłuszczu. Churros pysznie smakują podane z gęstym sosem czekoladowym. Możesz posypać je także cukrem i cynamonem.

Zobacz także: Karnawałowe dania z różnych stron świata. To m.in. precle, tamales i cukierki węglowe

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Patelnie, do których nic nie przywiera!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni