Co zrobić, żeby pączki nie były tłuste? Jak prawidłowo je usmażyć, by nie piły tłuszczu? Oto proste triki na smażenie pączków

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Jak smażyć pączki? Podpowiadamy najlepsze triki kuchenne na pyszne pączki. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem
Jak smażyć pączki? Podpowiadamy najlepsze triki kuchenne na pyszne pączki. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem Katarzyna Puczyńska
Tradycyjne pączki z dżemem, pączki z różą, pączki z budyniem, pączki z lukrem czy pączki z czekoladą - przepisów jest wiele, a każdy z nas ma swój ulubiony smak. Pączki są popularnym przysmakiem nie tylko na tłusty czwartek, ale pojawiają się w cukierniach i na naszych stołach przez cały rok. Najpyszniejsze są te domowe. Jak zrobić pączki, by były mniej tłuste i wchłonęły mniej tłuszczu podczas smażenia? Podpowiadamy najlepsze triki na smażenie.

Spis treści

Idealne pączki na tłusty czwartek

Pączki to ulubiony przysmak dla wielu z nas. Kochamy je za miękkie drożdżowe ciasto, pyszne nadzienie i nieco chrupiącą skórkę. Na czym smażyć pączki? Na pewno na głębokim tłuszczu! Może to być np.:

  • smalec
  • olej rzepakowy
  • olej kokosowy

Zazwyczaj pozwalamy sobie na takie słodkości raz na jakiś czas, ze względu na ich kaloryczność, która zależy od wielkości, nadzienia, dodatków oraz sposobu smażenia.

Z pączkami żartów nie ma. Jeden pączek ma od 250 do nawet 400 kalorii! Sprawdź, ile kalorii ma pączek z twoim ulubionym nadzieniem.

Akcesoria kuchenne pomocne w każdej kuchni!

Materiały promocyjne partnera

Podpowiadamy najlepsze triki na ograniczenie ilości tłuszczu w pączkach. Umiejętne smażenie pączków sprawi, że nie będą "piły" tłuszczu.

Sprawdź, co zrobić, by pączki nie wchłaniały tłuszczu w czasie smażenia:

Jak smażyć pączki, by nie chłonęły tłuszczu? Dodaj do ciasta spirytus

By pączki nie chłonęły zbyt dużej ilości tłuszczu przy smażeniu, warto zastosować trik naszych babć: do ciasta, na etapie wyrabiania, należy dodać kieliszek spirytusu. Alkohol sprawi, że nasze pączki będą mniej tłuste, a także zwiększy ich objętość i zapewni bardziej „chrupiącą” skórkę.

Do pączków najlepiej wybrać rektyfikowany spirytus spożywczy o zawartości alkoholu równej 95%. Jeśli nie masz w domu spirytusu, możesz dodać do ciasta na pączki także kieliszek wódki lub rumu.

Ocet lub sok z cytryny sprawią, że pączki nie będą "piły" tłuszczu

Kolejną metodą na zmniejszenie wchłaniania tłuszczu przez pączki jest dodanie do ciasta ok. 2 łyżeczek soku z cytryny. Dzięki temu nasze pączki będą mniej tłuste i zyskają piękny aromat.

Inną alternatywą jest dodanie do ciast na pączki 1 łyżeczki octu, który zapobiegnie ich przypalaniu i ograniczy nasiąkanie tłuszczem podczas smażenia.

By pączki nie chłonęły tłuszczu, ważna jest temperatura smażenia

W jakiej temperaturze smażyć pączki? Zbyt niska spowoduje, że pączek będzie nasiąkał tłuszczem, będzie ciężki i kaloryczny. Jeśli jednak wrzucimy pączki na zbyt gorący olej, zaczną się szybko przypalać, a środek zostanie surowy. To bardzo ważne!

Optymalna temperatura smażenia pączków to 175ºC.

Najprostszą metodą sprawdzenia temperatury tłuszczu jest użycie termometru cukierniczego. Jeśli jednak nie mamy termometru, wystarczy włożyć do oleju drewnianą łyżkę. Jeśli przy jej powierzchni pojawią się pęcherzyki, to znaczy, że olej jest już gorący. Możemy także oderwać kuleczkę ciasta i spróbować ją usmażyć. Powinna szybko wypłynąć na powierzchnię i zrumienić się w ciągu ok. 1 minuty.

Pączki możemy również smażyć we frytkownicy, która sama reguluje temperaturę.

Odsącz pączki z tłuszczu

Po usmażeniu pączków warto je odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Wystarczy przełożyć je na kilka minut do naczynia wyłożonego ręcznikiem kuchennym.

By smażenie pączków było przyjemnością, ciasto musi dobrze wyrosnąć

Pączki będą dobrze się smażyć, jeśli wcześniej damy im czas wyrosnąć. Po zagnieceniu ciasta należy zostawić je pod przykryciem na ok. 1 godzinę w ciepłym miejscu. Najlepiej włożyć ciasto do szklanej miski wysmarowanej masłem lub olejem i przykryć naczynie szczelnie folią spożywczą.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, formujemy z niego pączki i ponownie zostawiamy je przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
Podczas smażenia wkładamy pączki do tłuszczu tak, by strona, na której leżały, znalazła się na wierzchu - dzięki temu równomiernie urosną.

Obgotuj pączki, zanim je usmażysz

Niezawodnym sposobem na mniej tłuste pączki jest ich obgotowanie. Wystarczy zagotować wodę w dużym garnku i wrzucić do niej podrośnięte pączki. Gdy wypłyną na wierzch gotować je ok 2 min. Następnie należy wyjąć pączki i bardzo dokładnie osuszyć.

Potem pączki należy smażyć jak zwykle.

Uwaga - pączki nie mogą być mokre. Jeśli woda dostanie się do gorącego tłuszczu, pryskający olej może nas poparzyć.

Jak smażyć pączki? Podpowiadamy najlepsze triki kuchenne na pyszne pączki. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem

Co zrobić, żeby pączki nie były tłuste? Jak prawidłowo je us...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

od 7 lat
Wideo

Wytrawny sernik z pomidorkami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!