Co zrobić, żeby pączki nie były tłuste? Zobacz, jak prawidłowo je usmażyć, by nie piły tłuszczu. Poznaj proste triki na smażenie pączków

Katarzyna Puczyńska
Pączki nie muszą być tłuste. Wystarczy wykorzystać triki, które ograniczą wchłanianie tłuszczu.
Pączki nie muszą być tłuste. Wystarczy wykorzystać triki, które ograniczą wchłanianie tłuszczu. Racool_studio/Freepik
Tradycyjne pączki z dżemem, pączki z różą, pączki z budyniem, pączki z lukrem czy pączki z czekoladą - istnieje mnóstwo przepisów na te pyszne smakołyki, a każdy z nas ma swój ulubiony wariant. Pączki są popularnym przysmakiem nie tylko na Tłusty Czwartek, ale można je znaleźć w cukierniach i na naszych stołach przez cały rok. Najlepsze są te domowe. Jak zrobić pączki, aby były mniej tłuste i wchłaniały mniej tłuszczu podczas smażenia? Oto najlepsze triki na smażenie.

Spis treści

Idealne pączki na tłusty czwartek

Pączki to ulubiony przysmak dla wielu z nas. Kochamy je za miękkie drożdżowe ciasto, pyszne nadzienie i nieco chrupiącą skórkę. Na czym smażyć pączki? Na pewno na głębokim tłuszczu! Może to być np.:

  • smalec
  • olej rzepakowy
  • olej kokosowy

Zazwyczaj pozwalamy sobie na takie słodkości raz na jakiś czas, ze względu na ich kaloryczność, która zależy od wielkości, nadzienia, dodatków oraz sposobu smażenia.

Z pączkami żartów nie ma. Jeden pączek ma od 250 do nawet 400 kalorii! Sprawdź, ile kalorii ma pączek z twoim ulubionym nadzieniem.

Akcesoria kuchenne pomocne w każdej kuchni!
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Podpowiadamy najlepsze triki na ograniczenie ilości tłuszczu w pączkach. Umiejętne smażenie pączków sprawi, że nie będą "piły" tłuszczu.

Sprawdź, co zrobić, by pączki nie wchłaniały tłuszczu w czasie smażenia:

Jak smażyć pączki, by nie chłonęły tłuszczu? Dodaj do ciasta spirytus

By pączki nie chłonęły zbyt dużej ilości tłuszczu przy smażeniu, warto zastosować trik naszych babć: do ciasta, na etapie wyrabiania, należy dodać kieliszek spirytusu. Alkohol sprawi, że nasze pączki będą mniej tłuste, a także zwiększy ich objętość i zapewni bardziej „chrupiącą” skórkę.

Do pączków najlepiej wybrać rektyfikowany spirytus spożywczy o zawartości alkoholu równej 95%. Jeśli nie masz w domu spirytusu, możesz dodać do ciasta na pączki także kieliszek wódki lub rumu.

Ocet lub sok z cytryny sprawią, że pączki nie będą „piły” tłuszczu

Kolejną metodą na zmniejszenie wchłaniania tłuszczu przez pączki jest dodanie do ciasta ok. 2 łyżeczek soku z cytryny. Dzięki temu nasze pączki będą mniej tłuste i zyskają piękny aromat.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Inną alternatywą jest dodanie do ciast na pączki 1 łyżeczki octu, który zapobiegnie ich przypalaniu i ograniczy nasiąkanie tłuszczem podczas smażenia.

By pączki nie chłonęły tłuszczu, ważna jest temperatura smażenia

W jakiej temperaturze smażyć pączki? Zbyt niska spowoduje, że pączek będzie nasiąkał tłuszczem, będzie ciężki i kaloryczny. Jeśli jednak wrzucimy pączki na zbyt gorący olej, zaczną się szybko przypalać, a środek zostanie surowy. To bardzo ważne!

Optymalna temperatura smażenia pączków to 175 stopni Celsjusza.

Najprostszą metodą sprawdzenia temperatury tłuszczu jest użycie termometru cukierniczego. Jeśli jednak nie mamy termometru, wystarczy włożyć do oleju drewnianą łyżkę. Jeśli przy jej powierzchni pojawią się pęcherzyki, to znaczy, że olej jest już gorący. Możemy także oderwać kuleczkę ciasta i spróbować ją usmażyć. Powinna szybko wypłynąć na powierzchnię i zrumienić się w ciągu ok. 1 minuty.

Pączki możemy również smażyć we frytkownicy, która sama reguluje temperaturę.

Odsącz pączki z tłuszczu

Po usmażeniu pączków warto je odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Wystarczy przełożyć je na kilka minut do naczynia wyłożonego ręcznikiem kuchennym.

By smażenie pączków było przyjemnością, ciasto musi dobrze wyrosnąć

Pączki będą dobrze się smażyć, jeśli wcześniej damy im czas wyrosnąć. Po zagnieceniu ciasta należy zostawić je pod przykryciem na ok. 1 godzinę w ciepłym miejscu. Najlepiej włożyć ciasto do szklanej miski wysmarowanej masłem lub olejem i przykryć naczynie szczelnie folią spożywczą.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, formujemy z niego pączki i ponownie zostawiamy je przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
Podczas smażenia wkładamy pączki do tłuszczu tak, by strona, na której leżały, znalazła się na wierzchu – dzięki temu równomiernie urosną.

Obgotuj pączki, zanim je usmażysz

Niezawodnym sposobem na mniej tłuste pączki jest ich obgotowanie. Wystarczy zagotować wodę w dużym garnku i wrzucić do niej podrośnięte pączki. Gdy wypłyną na wierzch gotować je ok. 2 min. Następnie należy wyjąć pączki i bardzo dokładnie osuszyć.

Potem pączki należy smażyć jak zwykle.

Uwaga – pączki nie mogą być mokre. Jeśli woda dostanie się do gorącego tłuszczu, pryskający olej może nas poparzyć.

Pączki nie muszą być tłuste. Wystarczy wykorzystać triki, które ograniczą wchłanianie tłuszczu.

Co zrobić, żeby pączki nie były tłuste? Zobacz, jak prawidło...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni