Na tłusty czwartek upiecz faworki z ciasta francuskiego. Poznaj przepis na kruchy przysmak. Oto chrupiące faworki prosto z piekarnika

Pyszne chrupiące faworki z ciasta francuskiego, pieczone w piekarniku. Kliknij galerię i zobacz, jak je przygotować. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszne chrupiące faworki z ciasta francuskiego, pieczone w piekarniku. Kliknij galerię i zobacz, jak je przygotować. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Chrupiące faworki, zwane także chrustem, to pyszny przysmak na tłusty czwartek i nie tylko. Mam dla ciebie znakomity przepis na faworki z ciasta francuskiego. Robi się je dużo szybciej niż te tradycyjne, a dodatkowo są mniej tłuste, ponieważ nie wymagają smażenia w oleju czy smalcu. Wystarczy upiec je w piekarniku. Wypróbuj przepis na błyskawiczne faworki i przekonaj się, jak wspaniale smakują.

W skrócie:

Tradycyjne faworki przygotowuje się z ciasta, które kilkakrotnie tłucze się wałkiem i składa, by nadać mu lekkości i wbić między jego warstwy jak najwięcej powietrza. Następnie należy je bardzo cienko rozwałkować, usmażyć w głębokim tłuszczu i posypać cukrem pudrem.

Proponuję jednak dużo szybsze w przygotowaniu i równie smaczne faworki z ciasta francuskiego, które wystarczy upiec w piekarniku. Takie faworki z piekarnika są mniej tłuste, tańsze i łatwiejsze w przygotowaniu. Możesz zrobić je na ostatnią chwilę, tuż przed przybyciem gości. Zachęcamy też do wypróbowania ekspresowych rogalików z czekoladą z ciasta francuskiego.

Przepis na faworki z ciasta francuskiego

Czas przygotowania: 5 minut + 10 minut pieczenia,
Porcja: na 24 faworki,
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • ok. 1 łyżka cukru pudru.

Jak zrobić faworki z ciasta francuskiego w piekarniku?

  1. Rozłóż ciasto francuskie i pokrój je w paski.
  2. Długi pasek przetnij na pół na dwa krótsze. Każdy natnij na środku.
  3. Skręć ciasto na kształt faworków – przełóż jeden koniec ciasta przez nacięcie.
  4. Ułóż faworki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 210 stopni Celsjusza przez 10 minut.
  5. Gotowe faworki posyp obficie cukrem pudrem.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Pyszne chrupiące faworki z ciasta francuskiego, pieczone w piekarniku. Kliknij galerię i zobacz, jak je przygotować. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Na tłusty czwartek upiecz faworki z ciasta francuskiego. Poz...

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni