W skrócie:
Tradycyjne faworki przygotowuje się z ciasta, które kilkakrotnie tłucze się wałkiem i składa, by nadać mu lekkości i wbić między jego warstwy jak najwięcej powietrza. Następnie należy je bardzo cienko rozwałkować, usmażyć w głębokim tłuszczu i posypać cukrem pudrem.
Proponuję jednak dużo szybsze w przygotowaniu i równie smaczne faworki z ciasta francuskiego, które wystarczy upiec w piekarniku. Takie faworki z piekarnika są mniej tłuste, tańsze i łatwiejsze w przygotowaniu. Możesz zrobić je na ostatnią chwilę, tuż przed przybyciem gości. Zachęcamy też do wypróbowania ekspresowych rogalików z czekoladą z ciasta francuskiego.
Przepis na faworki z ciasta francuskiego
Czas przygotowania: 5 minut + 10 minut pieczenia,
Porcja: na 24 faworki,
Poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- ok. 1 łyżka cukru pudru.
Jak zrobić faworki z ciasta francuskiego w piekarniku?
- Rozłóż ciasto francuskie i pokrój je w paski.
- Długi pasek przetnij na pół na dwa krótsze. Każdy natnij na środku.
- Skręć ciasto na kształt faworków – przełóż jeden koniec ciasta przez nacięcie.
- Ułóż faworki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 210 stopni Celsjusza przez 10 minut.
- Gotowe faworki posyp obficie cukrem pudrem.
Kulinaria

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Na tłusty czwartek upiecz faworki z ciasta francuskiego. Poz...
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni: