Chcesz ograniczyć kalorię? Zrób pieczone pączki na tłusty czwartek. Oto przepis na pączki bez smażenia. Najlepsza wersja z piekarnika

Pyszne i mięciutkie ciasto z nadzieniem z powideł śliwkowych. Mamy dla Ciebie przepis na pączki do zrobienia w piekarniku. Sprawdź! Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem
Pyszne i mięciutkie ciasto z nadzieniem z powideł śliwkowych. Mamy dla Ciebie przepis na pączki do zrobienia w piekarniku. Sprawdź! Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem Katarzyna Puczyńska
Tradycyjne pączki na tłusty czwartek smaży się na głębokim tłuszczu. Niestety, z tego powodu mogą być tłuste i kaloryczne. Mamy dla was fenomenalny przepis! Zdrowszą wersję na pączki, bez smażenia na oleju czy smalcu. Sprawdź nasz przepis na pączki pieczone w piekarniku. Są pyszne, miękkie i bardzo podobne w smaku do tradycyjnych.

W skrócie

Tłusty czwartek wypada w tym roku 8 lutego. Tego dnia na naszych stołach tradycyjnie zagoszczą przeróżne smażone słodkości. Jeśli jednak chcesz ograniczyć tłuszcz, dbasz o kalorie lub po prostu szukasz nowego przepisu na tłusty czwartek, to mamy dla ciebie prawdziwy hit – sprawdzony i najlepszy przepis na pieczone pączki.

Obejrzyj instrukcję krok po kroku, jak zrobić pieczone pączki

Pączki pieczone – przepis z piekarnika

Liczba porcji: ok 26 pączków,
Czas przygotowania: ok. 2 godziny.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 50 g drożdży świeżych,
  • ok. 850 g mąki pszennej (5 szklanek),
  • niecałą szklankę cukru,
  • 250 g serka homogenizowanego śmietankowego,
  • 150 g masła,
  • 1 jajko,
  • 400 ml mleka,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie szczypta kardamonu,
  • powidła śliwkowe,
  • 1 jajko do smarowania,
  • lukier ( sok z cytryny + cukier puder),
  • do dekoracji np. posypka czekoladowa.

Jak zrobić pączki pieczone?

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od rozmieszania w dużej misce drożdży z łyżeczką cukru. Posyp odrobiną mąki i odstaw.
  2. Podgrzej mleko i rozpuść masło.
  3. Dodaj do drożdży mleko, serek i jajko.
  4. Do drugiej miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, kardamon i cukier.
  5. Wlej mokre składniki do mąki i zacznij wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając roztopione masło.
  6. Wyrabiaj ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki.
  7. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. 1 godzinę, by urosło.
  8. Wyrośnięte ciasto podziel na równe porcje, każdą nieco spłaszcz, na środku połóż łyżeczkę powideł i zlep formując okrągły kształt.
  9. Gdy nadziejesz wszystkie pączki, przykryj je ściereczką i odstaw jeszcze na ok. 15 minut.
  10. Rozgrzej piekarnik na 180 stopni.
  11. Posmaruj pączki roztrzepanym jajkiem.
  12. Piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 20 minut.
  13. Gotowe i wystudzone pączki udekoruj lukrem i czekoladową posypką.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dekorowanie pączków

Takie pączki nie są fit, ale z pewnością są zdrowsze niż ich tradycyjne odpowiedniki. Nie wymagają smażenia, robi się je całkowicie w piekarniku, podobnie jak drożdżowe bułeczki. W smaku łudząco przypominają pączki z dżemem. Proponujemy ozdobić je lukrem, polewą czekoladową lub posypką czekoladową, ale jeśli chcesz jeszcze trochę je odchudzić, to możesz z tego zrezygnować i podać pieczone pączki same lub z cukrem pudrem.

Na tłusty czwartek popularne są między innymi:

  • pączki z dżemem,
  • pączki z serkiem homogenizowanym,
  • faworki,
  • róże karnawałowe.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Pyszne i mięciutkie ciasto z nadzieniem z powideł śliwkowych. Mamy dla Ciebie przepis na pączki do zrobienia w piekarniku. Sprawdź! Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem

Chcesz ograniczyć kalorię? Zrób pieczone pączki na tłusty cz...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
Daleko im do smaku pączków. Smak raczej takiej bułki słodkiej z dżemem. Ale jest ok. Myślę że akurat w tłusty czwartek ten zwykły, tradycyjny pączek nikomu nie zaszkodzi. A lepiej smakuje.
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni