Wyjątkowy przysmak na tłusty czwartek. Poznaj przepis na hiszpańskie churros z sosem czekoladowym. Wprost rozpływają się w ustach

Smażone churros to pyszny przysmak, który w bardzo łatwy sposób możesz samodzielnie przygotować w domu. Zobacz przepis. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Smażone churros to pyszny przysmak, który w bardzo łatwy sposób możesz samodzielnie przygotować w domu. Zobacz przepis. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Na tłusty czwartek warto przygotować coś pysznego. Proponuję przepis na churros. To smażone, delikatne smakołyki, popularne w Hiszpanii, Turcji, Portugalii i Ameryce Łacińskiej. Są bardzo proste do przygotowania, a podane z ciepłym sosem czekoladowym smakują obłędnie! Musisz spróbować. Zobacz sprawdzony przepis na churros.

W skrócie

Jeśli szukasz czegoś oryginalnego na tłusty czwartek, warto sięgnąć po przepis na churros. To pyszne, chrupiące smażone smakołyki, podawane tradycyjnie z gorącym sosem czekoladowym. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Wystarczy zrobić parzone ciasto, jak na ptysie i za pomocą rękawa cukierniczego wyciskać je do rozgrzanego tłuszczu. Po usmażeniu możesz obtoczyć je w cukrze pudrze z cynamonem lub podać z czekoladowym sosem.

W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania churros z sosem czekoladowym

Przepis na churros z sosem czekoladowym

Czas przygotowania ok. 45 minut
Porcja dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 30 g masła,
  • 1 szklanka wody,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki cukru,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • olej roślinny lub smalec do smażenia.

Sos czekoladowy:

  • 250 ml śmietanki 30 procent,
  • 150 g czekolady,
  • opcjonalnie szczypta cynamonu lub chili.

Zobacz także: Łatwe pączki na serku mascarpone. Najlepszy przepis na małe pączki serowe z lukrem. Idealne małe co nieco na tłusty czwartek

Jak zrobić churros?

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej wodę, dodaj masło, sól i cukier. Całość zagotuj.
  2. Dodaj mąkę i mieszaj drewnianą łyżką przez ok. 3 minuty, do momentu aż masa będzie sprężysta i gładka.
  3. Przełóż masę do miski i przestudź.
  4. W tym czasie zrób sos: zagotuj śmietankę, zdejmij z ognia i dodaj do niej czekoladę, wymieszaj, aż sos będzie gładki. Opcjonalnie możesz dodać do sosu szczyptę chili lub cynamonu.
  5. Gdy ciasto przestygnie, wbij do niego jedno jajko i mieszaj łyżką lub mikserem, aż się połączy, następnie dodaj drugie i ponownie wymieszaj.
  6. Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego lub specjalnej strzykawki do ciasta i kremów – sprawdzi się także woreczek na mrożonki z odciętym rogiem.
  7. Rozgrzej tłuszcz w garnku, do temp. ok. 180 stopni Celsjusza.
  8. Następnie ostrożnie wyciskaj do tłuszczu porcje ciasta i odcinaj nożyczkami lub nożem.
  9. Kawałki powinny mieć ok. 8 do 10 cm.
  10. Smaż na złoty kolor.
  11. Gotowe wyjmij do naczynia wyłożonego ręcznikiem papierowym.
  12. Gotowe churros podawaj z jeszcze ciepłym sosem czekoladowym.
Smażone churros to pyszny przysmak, który w bardzo łatwy sposób możesz samodzielnie przygotować w domu. Zobacz przepis. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Wyjątkowy przysmak na tłusty czwartek. Poznaj przepis na his...

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni