Cukierki węglowe, precle i tamales. Karnawałowe dania z różnych stron świata. Tych dań nie może zabraknąć na imprezach

Anna Daniluk
Anna Daniluk
W Stanach Zjednoczonych w trakcie imprez karnawałowych często serwowane są przekąski znane z lokalnych festiwali. Wśród nich warto wymienić corn dogi lub hot dogi w cieście precelkowym. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć przysmaki na karnawał.
W Stanach Zjednoczonych w trakcie imprez karnawałowych często serwowane są przekąski znane z lokalnych festiwali. Wśród nich warto wymienić corn dogi lub hot dogi w cieście precelkowym. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć przysmaki na karnawał. 123rf.com/natalyaharahliad/zdjęcie ilustracyjne
Według chrześcijańskiej tradycji karnawał zaczyna się 6 stycznia i trwa aż do wtorku przed Środą Popielcową. W Polsce w tym czasie jemy zazwyczaj słodkości. W szczególności są to pączki i faworki. W różnych zakątkach świata jedzenie na karnawał ma różną formę. Przyjrzeliśmy się najciekawszym daniom.

W skrócie

Początek karnawału przypada na Święto Trzech Króli, które w krajach hiszpańskojęzycznych nazywane jest świętem trzech magów. Noc z 5 na 6 stycznia we w Hiszpanii i Włoszech służy rozdawaniu prezentów. We Włoszech tego dnia do dzieci przychodzi czarownica Befana. Grzecznym dzieciom rozdaje prezenty, a tym nieposłusznym rozdaje węgiel, który jest odpowiednikiem polskiej rózgi. Ciekawostką jest, że w Hiszpanii zamiast węgla dzieciom daje się czarne cukierki określane Carbón de Reyes, czyli węgiel króli. W Polsce ważną datą u schyłku karnawału jest tłusty czwartek, a w krajach związanych z kulturą francuską obchodzi się Mardi Gras, czyli tłusty wtorek przypadający dzień przed Popielcem.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć dania na karnawał

Ciasto Trzech Króli

Zgodnie z tradycją w Hiszpanii i we Francji z okazji święta Epifanii wypiekane są galettes de rois, czyli ciasta w kształcie korony wypełnione kremem migdałowym. W Belgii i Holandii na początek karnawału z okazji Trzech Króli przygotowuje się charakterystyczną tartę nazwaną koningentaart. Do ciasta wkłada się monetę, porcelanową figurkę dzieciątka Jezus albo fasolę.

Korzenne ciastka z Finlandii

Finowie na uroczystość Objawienia Pańskiego, czyli Trzech Króli tradycyjnie przygotowują korzenne ciastka piparkakut. W ich smaku szczególnie dominuje kardamon, a konsystencja jest twardsza od znanego w Polsce ciasta na pierniki. Tradycyjnie mają one kształt gwiazdki, która nawiązuje do gwiazdy betlejemskiej. Spożyciu ciastka towarzyszy zwyczaj złamania w dłoni ciastka i wypowiedzenia życzenia noworocznego. Jeżeli ciastko rozkruszy się na trzy części, to marzenie się spełni.

Mięsa uczta

Większość krajów na świecie w czasie karnawału stawia na suto zastawione stoły. W Nairobi, w Kenii mieści się restauracja Carnivore wyspecjalizowana w pieczeniu mięsa na wielkich grillach, a szaszłyki pieczone są na masajskich mieczach. Wśród mięs, które można wypróbować nie tylko w karnawale, są dania z wołowiny, jagnięciny i drobiu. A także przysmaki brzmiące egzotycznie dla mieszkańców Europy, czyli pieczeń z wielbłąda, krokodyla, strusia i bawołu. Restauracja szczyci się faktem, że można jeść bez ograniczeń. A przy okazji można zapoznać się z kenijskim dziedzictwem kultury.

Nigeryjskie chrupki

Przysmakiem, który wyglądem przypomina hiszpańskie churros, są nigeryjskie kuli-kuli. Najczęściej mają podłużny kształt, ale można też spotkać je w formie kulek. Chrupki robione są z pasty z orzeszków ziemnych doprawianych imbirem, bulionem drobiowym lub mieloną papryczką chili. Kuli-kuli często spożywane jest samodzielnie albo delikatnie posypane cukrem. W Nigerii chrupki mogą być też dodawane do gęstego jogurtu. Ta przekąska do kupienia jest na straganach ulicznych.

Tamales w Meksyku

W okresie karnawału szczególnie ważną rolę odgrywa street food, czyli jedzenie sprzedawane na ulicy. Wśród nich spotkać można tamales, czyli liście kukurydzy lub bananowca nadziewane mięsem, warzywami i serem. Taka szybka przekąska pozwoli brać udział w karnawałowych paradach.

Precle w Stanach Zjednoczonych

Amerykańskie imprezy karnawałowe stawiają na jedzenie szybkie do zrobienia. Wśród nich prym wiodą różne rodzaje precli drożdżowych, które często obsypywane są gruboziarnistą solą. Amerykanie lubią jeść przekąski, które często spotykane są na lokalnych festiwalach. Między innymi są to jabłka pokryte karmelem, popcorn w karmelu, krążki cebulowe i corn dogi, czyli hot dog w cieście kukurydzianym. W Stanach Zjednoczonych można spotkać także hot dogi upieczone w cieście na precle i posypane sezamem.

W Stanach Zjednoczonych w trakcie imprez karnawałowych często serwowane są przekąski znane z lokalnych festiwali. Wśród nich warto wymienić corn dogi lub hot dogi w cieście precelkowym. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć przysmaki na karnawał.

Cukierki węglowe, precle i tamales. Karnawałowe dania z różn...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Wytrawny sernik z pomidorkami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!