Najlepsze pasztety na Wielkanoc. Wyśmienite na uroczyste śniadanie. Wybierz spośród 7 niezastąpionych propozycji

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Na wielkanocnym stole warto podać domowy pasztet z wątróbki drobiowej bez pieczenia. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć propozycje na odświętne pasztety.
Na wielkanocnym stole warto podać domowy pasztet z wątróbki drobiowej bez pieczenia. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć propozycje na odświętne pasztety. Katarzyna Puczyńska
Wśród tradycyjnych dań wielkanocnych nie może zabraknąć domowych pasztetów. Można zastanawiać się jaki przysmak wybrać na odświętny posiłek? Wybraliśmy 7 przepisów na najsmaczniejsze pasztety. Sprawdź nasze wypróbowane przepisy na pyszne pasztety na Wielkanoc.

W skrócie

Zastanawiasz się, jaki pasztet zrobić na wielkanocny poczęstunek? Mamy dla ciebie parę pomysłów na niesamowite dania z mięsa i w wersji wegetariańskiej. W galerii zebraliśmy 7 przepisów na polecane przez nas przysmaki. Znajdziesz tam pasztety między innymi z królika, z ciecierzycy i z fasoli. Pod zdjęciem lub w treści artykułu znajdziesz aktywny link prowadzący do pełnego przepisu.

W galerii możesz zobaczyć 7 proponowanych przez nas pasztetów wielkanocnych

Tradycyjny przepis na pasztet jak od babci

Klasyczny pasztet wielkanocny to najczęściej przysmak wykonany z mięsa królika. Taki pasztet z królika mieszany jest z wieprzowiną i doprawiany wyrazistymi składnikami np.: gałką muszkatołową. Tradycyjnie do pasztetu z królika dodaje się ugotowane warzywa korzeniowe. Marchewka, korzeń pietruszki i seler dodają delikatności pasztetowi z królika. Taki pasztet często podawany jest na Wielkanoc i na Boże Narodzenie.

Prosty przepis na pasztet wegetariański

Dla osób stroniących od nadmiaru mięsa w diecie polecamy sięgnąć po pasztety na bazie roślin. Można zrobić je ze strączków np.: fasoli, ciecierzycy lub soczewicy. Ponadto można wzbogacić je użyciem warzyw, takich jak cukinia. Do takich pasztetów można dodawać podsmażone na oleju pieczarki lub boczniaki, które nadają wyjątkowej konsystencji i wzmacniają smak pasztetu.

Pasztet wielkanocny bez pieczenia

Na świątecznym stole wielkanocnym można także podać szybki pasztet nie wymagający pieczenia. Taki pasztet z wątróbki drobiowej ma również estetyczny wygląd za sprawą warstwy zastygłego masła klarowanego. Taki pasztet będzie obłędnie wyglądał podzielony do mniejszych miseczek, które ułatwią jedzenie go przez zaproszonych gości. Przed podaniem pasztet udekoruj posiekaną natką pietruszki lub gałązkami rozmarynu.

Mamy nadzieję, że wybrane przez nas pasztety zachwycą zaproszonych gości.

Na wielkanocnym stole warto podać domowy pasztet z wątróbki drobiowej bez pieczenia. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć propozycje na odświętne pasztety.

Najlepsze pasztety na Wielkanoc. Wyśmienite na uroczyste śni...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni