W skrócie
Pasztet z żurawiną to dla wielu smakoszy obowiązkowa przystawka do zaserwowania na uroczyste spotkanie rodzinne. Słodko-kwaśny smak żurawiny idealnie współgra ze słonym smakiem mięsa drobiowego. Ponadto pasztet z kurczaka można wzbogacić posiekanymi orzechami włoskimi, które nadadzą aromatu i chrupkości.
Pasztet z żurawiną – przepis z drobiu
Liczba porcji: dla 10 osób.
Czas przygotowania: 2 godziny.
Składniki:
- 600 g mięsa z udek kurczaka,
- 400 g filetu z kurczaka,
- 500 g wątróbek drobiowych,
- 200 g boczku ze słoniną,
- 1,5 l wody,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 1/3 bulwy selera,
- 1/2 pora,
- 2 jajka,
- 10 g masła,
- 1 bułka pszenna,
- 200 ml mleka lub wody,
- 1 liść laurowy,
- 2 ziela angielskie,
- 5 g natki pietruszki,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
- 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej,
- 60 g orzechów włoskich,
- 80 g suszonej żurawiny.
Jak zrobić pasztet z żurawiną?
Przygotowanie:
- Mięso drobiowe należy umyć, włożyć do garnka i zalać 1,5 l wody.
- Następnie warzywa trzeba umyć, obrać i pokroić na większe kawałki.
- Boczek ze słoniną należy przesmażyć na patelni z przyprawami do osiągnięcia złotego koloru.
- Następnie należy dodać go do garnka z mięsem i gotować na małym ogniu przez godzinę.
- Wątróbkę drobiową trzeba umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i przesmażyć na maśle.
- Przestudzoną wątróbkę należy połączyć z ugotowanym mięsem drobiowym, boczkiem i warzywami z wywaru.
- Do masy trzeba dodać namoczoną w wodzie lub mleku bułkę pszenną.
- Masę na pasztet z żurawiną należy zmielić w maszynce do mięsa lub w robocie kuchennym.
- Do masy należy dodać posiekany czosnek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową.
- Następnie trzeba oddzielić żółtka od białek. Białka należy ubić na sztywną pianę, a żółtka dodać do masy na pasztet.
- Potem należy delikatnie wprowadzić do masy ubitą pianę z białek oraz suszoną żurawinę i posiekane orzechy włoskie.
- Pasztet z żurawiną należy przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i wysypanej bułką tartą.
- Pasztet z żurawiny należy piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 190° Celsjusza.
- Gotowy pasztet należy wystudzić. Najsmaczniejszy jest na drugi dzień po nocy spędzonej w lodówce.
Zobacz także: Pasztet na święta Bożego Narodzenia. Przepis z królika i wieprzowiny na uroczysty obiad
Wegański pasztet z żurawiną
Na świątecznym stole warto też uwzględnić potrzeby osób na diecie wegańskiej, wegetariańskiej lub po prostu ograniczających spożycie mięsa w swojej diecie. Naprzeciw tym upodobaniom wychodzi przepis na pasztet z soczewicy, którego skład można urozmaicić dodatkiem suszonej żurawiny lub suszonej wiśni.
Czy należy moczyć żurawinę do pasztetu?
Nie jest to koniecznie, ale z pewnością namoczenie żurawiny w brandy podniesie jej walory smakowe. Suszona żurawina moczona w wodzie będzie bardziej soczysta, a także odda swoją wilgotność do pasztetu. Przed dodaniem suszonych owoców do pasztetu trzeba włożyć je do miseczki i zalać je wodą z sokiem z cytryny na 30 minut.
Czytaj także: Pasztet z fasoli na przystawkę. Przepis na danie na Wielkanoc. Wegetariańska alternatywa dla pasztetu z mięsa
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Najsmaczniejsze pasztety na Wielkanoc. Poznaj 7 sprawdzonych przepisów
- Śledzie z żurawiną na świątecznym stole. Przepis na smaczną przekąskę na Wigilię
- Apetyczny pasztet z gęsi od święta. Zobacz przepis na mięsny przysmak
- Wegańskie święta. Poznaj przepis Wegan Nerd na pieczoną fasolę z jabłkami i żurawiną
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?